logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile energii zużywa laptop (zasilacz 90W) podczas pracy i w trybie czuwania?

Game_Hunter 06 Gru 2006 17:53 26357 7
  • #1 3301887
    Game_Hunter
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Nie bijcie jeżeli nie ten dział... naprawdę nie mam pojęcia gdzie to umieścić.
    Temat w sumie dziwny.

Sytuacja wygląda tak:
    Mam laptopa, mniejsza o to jakiego. Na zasilaczu pisze pobór energii- MAX 90W.
    Chodzi mi o to ile on może pobierać w stanie używania- ale nie max obciążenia, ot winamp przeglądarka gg i shell odpalony.
    Jasność matrycy- najniższy poziom, bo świeci świetnie.

I pytanie nr 2, ile prawdopodobnie pobiera kiedy sobie STOI. Po prostu stoi i nic nie robi, czyli wygaszona matryca, i często przejście w stan czuwania (automatycznie po jakimś czasie)

Problem się pojawił w związku z pretensjami współlokatorów że zostawiam go włączonego na noc, i że jak wymywam z domu na uczelnię to on nadal chodzi..
    Weź mi ktoś kurde wyjaśnij, bo może się mylę, ale czy on czasami nie pobiera mniej energii przez te kilka godzin stania bezczynnie niż przy włączaniu?

No nie mam już nerwów... Nie chcę go wyłączać bo to dla mnie niewygodne, jak czegoś nie skończę robić wieczorem bo padam to wiadomo ze zostaje na 2gi dzień... i wiadomo ze jest szybciej wstać włączyć matrycę i działać niż odpalać ponownie..

Więc ile to moze być w watach?
    Mniej niż chodząca lodówka -stara- czy się mylę?
  • #2 3303263
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Jezeli masz problem ze wspollokatorami to daj sobie spokoj z tlumaczeniem im ze bierze mniej niz im sie wydaje tylko poprostu kup licznik jednofazowy ktory kosztuje nie wiecej niz 40zl, i po przeliczeniu masz dowod czarno na bialym ze urzedzenie bierze tyle i tyle. Zalezy z jakimi ludzmi mieszkasz ale czasem warto wydac te 40zl i miec swiety spokoj
  • #3 3303861
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Wszystko zależy od laptopa. Każdy bierze inną wartość i widełki tutaj są naprawdę dosyć duże.

Najprościej to spójrz jakie masz akumulatory (np ja mam 6cell 11,1V 3600mah) i ile czasu laptop działa przy ich pełnym załadowaniu (jak są nowe.. po kilku latach akumulatory będą trzymały dużo gorzej)

11.1V i 3600mAh oznacza, że moja bateria ma ~40W. Przyjmijmy 50W.
    Załóżmy, że na baterii laptop działa 3h, co daje 16W/h.
    Czyli dziennie zużywa 24*16=~400W, miesięcznie 400*30=12kW. Do bankructwa raczej was nie doprowadzi ;)

Mój jest mały i bardzo energooszczędny, w Twoim przypadku może to być więcej - najlepiej policz.

A samo wyłączanie to polecam hibernacje (nic prądu nie zużywasz), albo standby (tutaj zużycie jest minimalne, na moim laptopie wychodzi ~10% normalnego użycia energii)
  • #4 3304219
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Ja zmierzyłem pobór przez mojego Acera (Pentium M 1,73GHz, 512 DDR2 itd.):
    • 13W - zamknięta pokrywa (i wyłączona matryca), w tle program p2p
    • 20W - spokojne przeglądanie Internetu
    • 25-28W - Internet, muzyka, kilka okien gg itd.
    • 40W - maksymalny pobór jaki zaobserwowałem - nałożenie filtru na duży plik w Photoshopie, obracanie kuli ziemskiej w Google Earth, kopiowanie z dysku USB dużych ilości danych na dysk, oraz tworzenie obrazu z DVD na dysk.
  • #5 3305040
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    A nie lepiej go zostawić w stanie hibernacji na baterii?
    Dla niektórych:
    jest wpięty do gniazdka = pobiera prąd(zawsze i tyle samo ;) )
    jest odpięty od gniazdka = nie pobiera prądu
  • #6 3306063
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Tak, tyle że hibernacja to zapisanie zawartości pamięci RAM na dysk i wyłączenie zasilania. Więc wtedy działanie programów nie jest możliwe :(
  • #7 3312589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10678861
    shimizu
    Poziom 1  
    Moja bateria: 10.95 V, 5200mAh, 56 Wh
    To jakie zużycie bd?? tak około. I czy ktoś może podać wzór na liczenie tego?

Podsumowanie tematu

✨ Laptop z zasilaczem o mocy maksymalnej 90W zużywa różną ilość energii w zależności od trybu pracy. W stanie aktywnym, przy umiarkowanym obciążeniu (np. odtwarzanie muzyki, przeglądanie internetu, komunikator), pobór mocy może wynosić od około 20W do 28W, a przy maksymalnym obciążeniu nawet do 40W. W trybie czuwania lub przy zamkniętej pokrywie i wygaszonej matrycy zużycie spada do około 10-13W, a w stanie hibernacji energia praktycznie nie jest pobierana, gdyż laptop zapisuje stan pamięci RAM na dysk i wyłącza zasilanie. Zużycie energii zależy także od specyfikacji baterii (np. 11,1V, 3600mAh ~40Wh) i czasu pracy na baterii, co pozwala oszacować dzienne i miesięczne zużycie energii. Największy pobór energii występuje podczas uruchamiania laptopa, dlatego częste włączanie i wyłączanie może być mniej efektywne energetycznie niż pozostawienie go w stanie czuwania. Dla precyzyjnego pomiaru zużycia energii zaleca się użycie licznika energii elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA