logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21pt165. Rozstraja się od zadanej częstotliwości.

marchello 08 Gru 2006 16:02 1425 9
REKLAMA
  • #1 3308740
    marchello
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Witam
    Problem w tym odbiorniku jest taki że rozstraja się od zadanej częstotliwości cyklicznie nastrajając się z powrotem aż w końcu gubi obraz i pozostaje czarny zniekształcony obraz.
    Czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3308763
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    problem w głowicy lub w jej sterownaniu. trzeba sprawdzic napiecia na głowicy
  • REKLAMA
  • #4 3312239
    marchello
    Poziom 15  
    Proszę oto cały numer 21pt165c/58p

Podpiąłem dzisiaj zewnętrzne napięcie pod tuner i odbiornik działa bez zarzutu.Gdzie należy szukać winy.

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • REKLAMA
  • #5 3313087
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Skoro podpiołeś, jak sie domyslam, zewnętrzne napiecie waricapowe i jest OK to wydaje mi sie że musisz jeszcze raz przeczytać co napisał mirex.
  • REKLAMA
  • #6 3313723
    marchello
    Poziom 15  
    Prosiłbym o rozjaśnienie mi kwestii tego filtra.Gdzie go mam znaleźć i jak wygląda?Dzięki z góry.
  • #7 3313940
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Troche inwencji własnej. Proszę spojrzeć na schemat poczytać wpisując chassis tego Tv w wyszukiwarkę.
  • #8 3314686
    marchello
    Poziom 15  
    Znalazłem ten filtr 5040 regulując nim udało mi się uzyskać wyraźny obraz(wykręciłem jakieś 2-3 obroty).
    W związku z tym mam pytanie czy mogę to tak zostawić ,czy telewizor się nie rozreguluje za jakiś czas z powrotem i jaka mogła być tego przyczyna.
  • #9 3315146
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Jeżeli chassis AA5AB i się rozstraja to wymontuj ten filtr wykrusz kondensatorek i wlutuj filtr a od strony druku dolutuj zewnętrzny kondensatorek np.75pF i wyreguluj go sprawdz działanie czy będzie się zatrzymywał na programach.
  • #10 3368326
    marchello
    Poziom 15  
    Wlutowałem 82pF i usunąłem stary.Ale przy przełączaniu na kanały zamin się wyreguluje mija jakieś 2s,czy tak ma być??Dodatkowo jak wyreguluje kanał 21(TVN) to mam zaszumiony 38(TVP1),natomiast jak wyreguluje kanał 38 to pozostałe są w miarę dobre.
    Który sygnał powinienem zmierzyć regulując filtrem.Powinienem ustawić wartość maksymalną tego sygnału??

Wyregulowałem na "oko" i oddałem właścicielowi.
    Mam nadzieje że będzie mu służył długo i bezawaryjnie.
    Dziękuje za pomoc

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 21pt165c/58p występuje problem z rozstrajaniem się od zadanej częstotliwości, co objawia się cyklicznym nastrajaniem i ostatecznym zanikiem obrazu. Przyczyną może być uszkodzenie głowicy lub jej układu sterowania, co wymaga sprawdzenia napięć na głowicy. Zalecane jest również sprawdzenie i naprawa filtra 5040, który może wymagać wymiany całego lub kondensatora w nim. Po podłączeniu zewnętrznego napięcia waricapowego tuner działa poprawnie, co wskazuje na problem w układzie filtra. Filtr 5040 znajduje się na chassis AA5AB i można go regulować, jednak w przypadku rozstrajania się należy wymontować stary filtr, usunąć kondensator i wlutować nowy filtr oraz dodatkowy kondensator zewnętrzny (np. 75-82 pF) od strony druku. Regulacja filtra powinna być wykonana z uwzględnieniem sygnału na konkretnym kanale, ustawiając wartość maksymalną sygnału. Po takiej naprawie telewizor powinien działać stabilnie, choć przy przełączaniu kanałów może występować krótkotrwałe rozstrajanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA