logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oszukać płytę główną co do wentylatorka ?

karollo19 09 Gru 2006 15:22 1520 7
REKLAMA
  • #1 3312156
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!!
    Mam sporo wiatraków od zasilaczy ATX.
    Więc postanowiłem, że dziś wymienię strasznie głośny wiatrak na procesorze.
    Problem napotkałem gdy chciałem uruchomić komputer.
    Przez chwile działał i od razu się wyłączał.
    Problemem było to, że wiatraki od zasilaczy ATX mają tylko 2 kable (od zasilania).
    Zaś ten na procku miał 3 (zasialnie+czujnik).
    Płyta główna nie wykryła sygnału od tego dodatkowego kabelka i nie pozwoliła na odpalenie kompa:(. No i właśnie tu mam pytanie.
    Czy jest jakiś sposób aby oszukać płytę główną?
    Żeby działała z wiatrakami bez tego dodatkowego kontrolnego kabla?
    Wiem, że jest to zabezpieczenie przed spaleniem procka w razie awarii wiatraka, ale mam taki sprzęt, że mi na tym za bardzo nie zależy:D.
    Nie chcem kupywać nowego wiatraka, bo mam te z zasilaczy.

Proszę o jak najszybszą pomoc
    Dziękuję z góry
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3312180
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Uruchom komputer z wentylatorem z 3 kabelkami i wyłącz w biosie monitorowanie obrotów.Potem mozesz założyć taki z 2 kabelkami.
  • REKLAMA
  • #3 3312653
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Zdaje się, że płyta powinna pozwolić wejść do BIOS pomimo sygnalizowania braku obrotów na wiatraku od CPU. Poszukaj opcji o której pisał kolega tronic1 i wyłącz ją (może nazywać się "CPU Fan Speed warning").
  • REKLAMA
  • #4 3313388
    karollo19
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki!!!
    Już działa:-D. U mnie ta opcja nazywa się 'Protect CPU when CPUFan off'. Zmieniłem na Disable i już działa na zwykłych wiatraczkach.
    A wejść do BIOSu nie mogłem. Dopiero podłączenie poprzedniego wiatraka pozwoliło.
    Jeszcze raz dzięki. Teraz będę eksperymentować z doborem najcichszego wiatraka:-D.
  • #5 3313394
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    I najlepiej z 3 pinami. Dobrze jest jak BIOS informuje nas o takich awariach.
  • #6 3314429
    karollo19
    Poziom 15  
    Ciężko będzie z tymi 3 pinami;-)
    Jednak na bezpieczeństwie za bardzo mi nie zależy. Już parę dobrych lat i nic się nie dzieje.:-D
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3314645
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    karollo19 napisał:
    Jednak na bezpieczeństwie za bardzo mi nie zależy. Już parę dobrych lat i nic się nie dzieje.:-D

No cóż, jeśli takie ma kolega podejście do sprawy to pogratulować ;)
    Parę ładnych lat kolega powiada ? Nie można cały czas polegać na farcie.
  • #8 3314671
    hddservice
    Poziom 11  
    Ale ja nierozumiem dlaczego nie możesz iść do sklepu i sobie kupić oryginalny wentylator , który ma czujnik jest to wydatek rzędu kilkunastu zł i po kłopocie a ty czarujesz z wentylami od zasilacza !!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor chciał wymienić głośny wentylator procesora na tańsze wiatraki z zasilaczy ATX, które mają tylko 2 przewody (zasilanie), podczas gdy oryginalny wentylator CPU posiada 3 przewody (zasilanie + sygnał obrotów). Płyta główna nie uruchamiała komputera z wentylatorem 2-pinowym, ponieważ nie wykrywała sygnału obrotów, co jest zabezpieczeniem przed przegrzaniem procesora. Rozwiązaniem było podłączenie oryginalnego wentylatora 3-pinowego, wejście do BIOS-u i wyłączenie opcji monitorowania prędkości wentylatora CPU (np. "Protect CPU when CPUFan off" lub "CPU Fan Speed warning"). Po wyłączeniu tej funkcji płyta główna pozwalała na pracę z wentylatorem 2-pinowym. Dyskusja podkreśla, że takie działanie pomija zabezpieczenia termiczne, co może być ryzykowne, ale autor akceptuje to ze względu na posiadany sprzęt i doświadczenie. Pojawiły się też sugestie, by kupić oryginalny wentylator z czujnikiem, co jest niewielkim kosztem i bezpieczniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA