logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrawianie płytek PCB – metody, wymagane środki chemiczne i orientacyjne koszty

drakainen 09 Gru 2006 19:18 4159 7
REKLAMA
  • #1 3312990
    drakainen
    Poziom 10  
    Prosiłbym o opisanie sposobów wytrawiania płytek, środków jakie są potrzebne, oraz ile kosztują. Nie chodzi mi tu o posty typu ja używam takiej metody i fajna jest tylko o konkretne wypowiedzi. A jeśli jakaś metoda już jest to żeby jej nie powielać bez potrzeby.
  • REKLAMA
  • #2 3313253
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Do wytrawiania płytek służy chlorek FeCl3,kupuje się go w sklepach z art elektronicznymi,przeważnie jest w granulkach,paczka wystarcza na zrobienie roztworu 0,25-0,5l,kosztuje 4,50Pln
  • REKLAMA
  • #3 3315852
    drakainen
    Poziom 10  
    W całym poście chodziło mi o cały proces tworzenia płytki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3316091
    Macieks14
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Siemka

Zacznijmy od początku:
    1.)Idziesz do sklepu i kupujesz chlorek żelaza (III) albo wytrawiacz krystaliczny osobiście polecam wytrawiacz. Dodatkowo kupujesz laminat odpowiedniej wielkości i pisak do płytek drukowanych.
    2.)Czyścisz laminat alkoholem (40% wódka lub spirytus salicylowy) następnie papierem ściernym delikatnie ale to delikatnie ścierasz i jeszcze raz czyścisz alkoholem teraz bardzo dokładnie.
    3.)Na takiej przygotowanej płytce rysujesz ścierzki.
    4.)Następnie rozpuść chlorek w 0.35l wody 40 temperaturową .
    5.)Wrzuć płytkę do roztworu i czekaj a czekając poruszaj roztworem pamiętającej o zachowania temperatury dla chlorku max 40 stopni dla wytrawiacza max 50stopni. Poczekasz około 1-3godzin i masz pięknie wytrawioną płytkę.
    6.)Idziesz do swojego warsztatu z płytką birzesz mini-wiertarkę i wiertło 0.8-1mm i nawiercasz otwory.
    7.)Wyczyść ścieżki i lutuj.

Mam nadzieję że ci pomogłem.
    ||||
    \/\/
  • REKLAMA
  • #5 3316602
    danloop
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jeśli zależy Ci na otrzymaniu dość cienkich ścieżek to możesz na papierze kredowym na laserowej drukarce wydrukować schemat płytki. Następnie podgrzewając płytke żelazkiem połozyć na niej wydrukowany schemat w taki sposób by toner mógł się odbić na laminacie. Grzejemy tak około minuty dokładnie przyciśniętą kartke z tonerem do płytki. Później ściągamy płytke z żelazka i pod wodą oczyszczamy laminat z papieru, powinien zostać już tyllko toner. No i wytrawiamy - ja używam B327 o ile dobrze pamiętam - całkiem nieźle wytrawia.

(by schemat dobrze odbił się na płytce można go przyciskać szmacianym pacynkami bardzo dobrz się sprawdzają)[/img]
  • #6 3316773
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    danloop napisał:
    ... by schemat dobrze odbił się na płytce można go przyciskać szmacianym pacynkami bardzo dobrz się sprawdzają.

Czy mógłbyś ciut dokładniej opisać jak i czym to wykonujesz?
    Z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Wytrawianie płytek PCB najczęściej odbywa się za pomocą chlorku żelaza(III) (FeCl3), dostępnego w sklepach elektronicznych w formie granulek, kosztującego około 4,50 PLN za opakowanie wystarczające do przygotowania 0,25-0,5 litra roztworu. Proces przygotowania płytki obejmuje oczyszczenie laminatu alkoholem (np. 40% wódka lub spirytus salicylowy), delikatne przeszlifowanie papierem ściernym, ponowne oczyszczenie, a następnie nanoszenie ścieżek. Ścieżki można nanieść ręcznie pisakiem do płytek lub metodą termotransferu z wydruku laserowego na papierze kredowym, który po podgrzaniu żelazkiem przenosi toner na laminat. Roztwór chlorku żelaza przygotowuje się w wodzie o temperaturze około 40°C, a wytrawianie trwa od 1 do 3 godzin przy kontrolowanej temperaturze (max 40-50°C). Po wytrawieniu płytkę należy wywiercić otwory (np. wiertłem 0,8-1 mm) i oczyścić ścieżki przed lutowaniem. Alternatywnie można stosować gotowe wytrawiacze, takie jak B327, które również dobrze sprawdzają się w procesie trawienia. Dodatkowo w dyskusji podano linki do źródeł z bardziej szczegółowymi instrukcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA