logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat interfejsu i oprogramowanie do Ford 2006 z procesorem N760050BFKC003

MARTIINO 26 Sie 2003 18:32 3704 15
REKLAMA
  • #1 305833
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Ma ktoś może schemat interfejsu to tego procka tzn. N760050BFKC003 i jakiś sofcik?

Pozdrawiam @L.L
  • REKLAMA
  • #2 305937
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam
    Kod jest w pamięci 77007.W załączniku wszystko co potrzebne
    Załączniki:
    • ford.zip (42.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 305960
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Dzięki za odpisanie,ale chyba sie nie zrozumieliśmy.
    Chodzi mi o radio FORD 2006RDS(SOUND2000)tam nie ma pamięci 77007.
    Tam jest procek na TMS-ie

Sorry,moja wina za niedopisanie RDS
  • REKLAMA
  • #4 305994
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Mówisz i masz
    Załączniki:
    • ford.zip (192.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 306380
    MARTIINO
    Poziom 20  
    a nie idzie tego zrobić w prostrzy sposób,bez wylutowywania procka(mam tylko transformatorówke 100W)
    Mam tam jakiś program TMS ale nie zabardzo chcę się komunikować
  • REKLAMA
  • #6 306462
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Krzycz do niego głośniej, może odpowie.

A poważniej. Transformatorówką 100W i kolbą do rynien to możesz w radiu narobić tylko szkód. Uchowaj Boże żeby to radio do mnie nie trafio.

Przy dużej wprawie udaje się czasem coś zrobić bez narzędzi ale z wara z polem elektromagnetycznym od procesorów i pamięci!

Gdybyś miał pojęcie o tym procesorze to wiedziałbyś że tak nic nie zdziałasz. Ja czasem je wyjmuję ale mam już lepsze sposoby. Owszem, można bez wyjmowania ale trzeba trochę ścieżek przeciąć. Odpalić go z zewnętrznego programu i wtedy nawiążesz komuniakcję. To nie motorola z Bootstrapem tu Bootstrap musi być zrobiony z zewnątrz.

SławeK
  • #7 306875
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Przyznaje sie: pierwszy raz robie radio z tego typu procesorem.Więc prosze o pomoc i jakies wskazówki.
    Każdy kiedyś musi zaczać.

Proszę nie śmiać się z mojej lutownicy (nie stać mnie na lepszą).Na prawde potrafię dużo nią zrobić i mało zniszczyć.Lata praktyki !
  • #9 306928
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Czytać czytałem ale dalej jakoś mi to nie wychodzi.Robie to pierwszy raz i napewno gdzieś popełniłem błąd.

Ps.Mam taki mały programik który po dołączeniu trzech przewodów (Rxd,TxD,Clk)monitoruje szyne procesora.Coś tam czyta ale nie zawsze i z błędami.Możecie mi coś doradzić co do tego monitora?

Dostałem go od fischer8 jest wyżej (ford.zip)

Pozdrawiam @L.L
  • #10 307083
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zero myślenia a jeszcze mniej czytania.

Po pierwsze gdzie na magistrali SCI widzisz sygnał Clk ?
    Po drugie, na schemacie jest jeszcze jeden układ ktorego nie ma w radiu, pomyśl!
    Po trzecie, odbierasz śmieci które wysyła tam procesor albo dane RDSu które idą z dekodera do procesora, nie pamiętam co wisi w radiu na tej szynie.
    Po czwarte, pacan wysyła a sam nie wie co. Przy okazji, prośba do wszystkich, zastanówcie się co wysyłacie a najlepiej własne doświadczenia i programy a nie przypadkowy śmietnik. To i owszem, powinno działać ale trzeba jeszcze wiedziec jak się tego używa. Przede wszystkim czytać i jeszcze raz czytać a potem pomyśleć zanim się zabierze do lutowania.

SławeK
  • #11 307276
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Może i zero myślenia,ale to z braku wiedzy na temat tego procesora.
    Dlatego założyłem ten topic i próbuje się czegoś dowiedzieć.Jak sam piszesz że wysyłają różne śmieci to w jaki sposób mam odróżnić to o dobrych rzeczy skoro tak jak mówiłem nie mam pojęcia o tym procku.

A tak dla jasności

Po pierwsze nie wiem gdzie jest sygnał CLK podałem to co dali mi inni
    Po drugie chodziło mi o schemat i program monitora,a tam nie ma żadnego układu.
    Po trzecie może i odbiera śmieci ale radio uruchomił bez kodu(do czasu wyłączenia)a co do RDS to chyba trudno odebrać sygnał skoro radio jest nie aktywne(code)
    Po czwarte gościu wysyła to co ma i to co wie,chce pomóc i chwała mu za to.Jeśli wiesz wiecej to byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi pomógł.

Dziękuje wszystikm za poświęcenie mi czasu.
  • #12 307466
    SlaweK
    Poziom 43  
    Raczej brak ogólnej wiedzy i nadal uważam że myślenia. Podsunąłem Ci prawie pod nos rozwiązanie i informacje. Gdybys jeszcze raz przejrzał ten plik i schemat do może domyśliłbyś się.

Efekt wyskoczenia z kodu na chwilę można zrobić prościej.

Magistrala SCI jest asynchroniczna i nie występuje na niej sygnał CLK. :-)

Popatrz jeszcze raz na schemat w pliku tekstowym i spróbuj się domyślić po co tam jest EPROM 27C64 i do czego służy Jest tam też plik hex to niego.

Gość wysyła ale nie ma o tym zielonego pojęcia a to często więcej szkód czyni niż pożytku. Temat o pomocy i o tym programatorze był już wielokrotnie wałkowany na elektrodzie.

To że radio nie chodzi nie znaczy że nie pracuje dekoder RDS, głowica ale co odbiera to trudno przewidzieć. Procesor też z resztą działa. W wielu radiach gdy jest wyłączone wiele układów pracuje.

A pomagać nie znaczy uczyć podstaw ani rozwiązywać za kogoś problemu. Wielu przyzwyczaiło się że ktoś wyłozy temat na tacy.

SławeK
  • #13 308078
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Może o tym procesorze wiesz więcej odemnie ale kultury nie masz za grosz.Widze że na tym forum sa osoby które tak podchodzą do tematu
    "Wiem ale nie powiem".Nie jesteście przecież jedyni,są osoby które chętnie podzielą się wiadomościami.W moim mieście liczącym 40 tys ludności jest 6 zakładów RTV i mogę zapewnić że nie ma problemu jeżeli któryś z nas potrzebuje pomocy,każdy stara się pomóc jak umie najlepiej.
  • #14 308108
    SlaweK
    Poziom 43  
    Owszem, można i policzyć kod po numerze seryjnym ale w taki sposób to można tylko nauczyć żebrać.
    A czy to tak trudno spojrzeć na schemat i widząc eprom przy procesorze domyślic się po co on tam jest ? Widać że Ty też na to nie wpadłeś. To tak jak byś chciał zaświecić żarówkę nie włączając jej do prądu i narzekał że jest ciemno. Bylo tu już kilku takich którzy próbowali jakimś prymitywnym programatorem przeczytać i zaprogramować stabilizator lub wzmacniacz operacyjny ale były to przypadki które powodowały tylko ogólny uśmiech. Bo nie wszystko co kwadratowe to procesora a co ma 8 nóg to pamięć. :)

Nadal uważam że mało kto tutaj myśli samodzielnie a biorą się za sprawy które ich przerastają bez elementarnej wiedzy o układach procesorowych.

Dobrze, jeśli jeszcze nikt nie wie to powiem. W epromi jest program który procesor wykonuje. Program ten wyciąga wartości z pamięci i wyrzuca je na zewnątrz po magistrali SCI. Można odebrać te dane nawet prostym terminalem. A co do elementarnej wiedzy o układach procesorowych to wiedziałbyś że można podłączyć eprom do procesora tylko trzeba odciąć lub sprawdzić czy są wolne linie adresowe i danych a na końcu zmusić procesor do wykonywania progeamu z eprom a nie swojego wewnętrznego. Ot, cała tajemnica. Podpowiem jeszcze że na elektrodzie już było jak podpiąć się do tego procka programatorem. Trzeba odciąć o ile pamiętam 8 ścieżek.

SławeK
  • #15 308148
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Teraz rozumiem, czyli musze poskładać programator tylko problem w zaprogramowaniu tego EPROMU 27C64.Nie mam to niego programatora,obecnie kiepsko u mnie z kasą od ponad roku jestem bezrobotny.
    Dlatego szukałem prostrzego rozwiązania a nie dlatego że chciałem iść na łatwiznę.Czasu to ja mam teraz DUŻO tylko brak kasy!!!
    A tak przy okazji chciałem się czegoś nauczyć.
  • #16 308361
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ja zaś już prawie 3 lata jestem bezrobotny i z tego żyję.:-)

A co do epromu to lepiej użyć 28C64, tego przynajmniej nie trzeba kasować ultrafioletem. A zrobią Ci go za piwo w każdej firme która dysponuje programatorem, od ręki, jeśli ładnie poprosisz. Trzeba tylko trochę pogłówkować kto może miec programator. Są proste programatory ale nie polecam ich budowania. Do tego trzeba mieć sporo praktyki i doświadczenia bo układy są rózne i niekiedy kapryśne.

A naukę najlepiej rozpocząć od budowy prostych układów mikroprocesorowych i wyrobienia sobie szacunku dla tej technologii. Włamania do nich zostaw na później, gdy już będziesz wiedział co robisz.
    Tu na Elektrodzie jest sporo na ten temat. Poczytaj sobie listy Jano2300, Amatora2, moje i kilku innych. Naprawdę sporo można się dowiedzieć.
    A jak już będziesz wiedział o co pytać to pytaj a wielu Ci odpowie, zasadą jest właśnie to że nikt nie lubi uczyć od nowa, ale chętnie podsuną Ci właściwy kierunek jak szukać rozwiązania danego problemu.

A jeszcze o radiach. Niestety ale moim zdaniem taka robota jak wiele innych wymaga inewstycji nie tylko w wiedzę ale i sprzęt. Jest sporo trudnych radii i prymitywnymi narzędziami łatwo coś skopać. A klient nie zna litości i powie Ci, zrób tak jak było i co wtedy ?

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu interfejsu i oprogramowania do radia Ford z 2006 roku wyposażonego w procesor N760050BFKC003, stosowanego w module RDS SOUND2000. Użytkownik poszukuje schematu i oprogramowania do komunikacji z tym procesorem, zwracając uwagę na brak pamięci 77007.W, a obecność procesora TMS. Wskazano, że magistrala SCI jest asynchroniczna i nie posiada sygnału CLK, a w radiu obecny jest dodatkowy układ EPROM 27C64 (lub 28C64), który zawiera program wykonywany przez procesor. Program ten odczytuje dane z pamięci i przesyła je magistralą SCI, co umożliwia ich monitorowanie nawet prostym terminalem. Komunikacja z procesorem wymaga często wyjęcia układu lub modyfikacji ścieżek, gdyż bootstrap musi być zaimplementowany z zewnątrz. Użytkownikowi doradzono, aby najpierw zaprogramować EPROM, co jest kluczowe do poprawnej komunikacji, oraz aby zdobyć podstawową wiedzę o układach mikroprocesorowych przed dalszymi próbami. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia radia przy nieumiejętnym lutowaniu i stosowaniu transformatorówki. Wskazano również na dostępność pomocy i programatorów w lokalnych serwisach RTV oraz na konieczność samodzielnego myślenia i nauki w procesie rozwiązywania problemów z elektroniką procesorową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA