logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo w sieci osiedlowej: ochrona danych i instalacja Firewalla

Wilku 26 Sie 2003 23:19 1216 9
  • #1 306010
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam. Właśnie podłączyli mnie do sieci, którą założył na osiedlu koleś.
    Problem w tym że nie mam o tym żadnego pojęcia. Nic a nic nie wiem.
    Lama jestem. Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. Czy Admin ma możliwość przejrzeć wszystko na moim dysku? (podejrzewam że bez problemu)
    2. Czy inny koleś podłączony do sieci może to zrobić?
    3. Jakie oprogramowanie zainstalować żebym wiedział kiedy ktoś po cichu "dobija się" do mojego kompa? Jakiś monitor sieci, czy co?
    4. Czy jest sens instalować Firewalla? Jesli tak to jakiego?
    5. Jak mam zarejestrować się na GG? Wybieram LAN zamiast modemu i....
    lipa.

Dzięki za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.
  • #2 306020
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    1 i 2 jeśli udostępnisz lub masz jakiegoś trojana
    3 i 4 dowolny firewall pod warunkiem że wiesz jak go skonfigurować (domyślne konfiguracje albo nic nie blokują albo blokują za dużo)
    5 jaka lipa? co się dzieje?
  • #3 306035
    Wilku
    Poziom 17  
    Wybieram nowego użytkownika.
    -Zaznaczam LAN
    -Bez Proxy (tutaj nie mam pojecia o co biega)
    -Podaje hasła i takie tam
    -Gdy biorę zakończ wywala "problemy z połączeniem, spróbuj później"
  • #4 306058
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A czy nie masz żadnych innych problemów z siecią? Inni w sieci nie mają takich problemów? A nie padł serwer Gadu-Padu?
  • #5 306080
    Wilku
    Poziom 17  
    Serwer GG nie padł. Bo sprawdziłem na drugim kompie na modemie.
    Co do innych użytkowników to nie wiem jeszcze.
    Sprawdze jutro.
  • #6 306099
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 754
    Cześć !

Zapytaj Admina , czy są otwarte (udostępnione ) porty potrzebne do pracy GG.
    Bez tego GG będzie niestety martwe :(

.
  • #7 306157
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    hmm dobijanie do kompa zobaczysz poprzez program IRIS - przegląda wszystkie porty i pakiety wchodzące i wychodzące z kompa a także przechodzi przez widmo hubów. Poszukaj na tym forum linku do downloadu tego programu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 306585
    Wilku
    Poziom 17  
    GG już działa. Wczoraj po prostu coś mu nie pasiło. Myślałem że przy instalowaniu na LAN trzeba jeszcze tam coś wpisać. A co, to nie miałem bladego pojęcia. Ale nie trzeba było. Za wszelkie sugestie dziękuję. Pozdrawiam.
  • #9 307787
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Uwaga! Trzeba na nieuczciwych adminów uważać. Na pewnym osiedlu admin wgrywał wszystkim winVNC na autostart wciskając kit, że to program do obsługi karty sieciowej!.
  • #10 308032
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    u nas przeróżnego rodzaju NIMDY grasowały po sieci... po za tym o wiele łatwiej chyba kontrolować komputery przez wyrywanie kabli z hubów...
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa w sieci osiedlowej, w tym ochrony danych i instalacji firewalla. Administrator sieci oraz inni użytkownicy nie mają dostępu do danych na dysku, o ile nie udostępni się ich lub nie ma zainstalowanego złośliwego oprogramowania (trojana). Zaleca się instalację dowolnego firewalla, pod warunkiem prawidłowej konfiguracji, aby uniknąć zbyt restrykcyjnych lub zbyt luźnych ustawień. Do monitorowania nieautoryzowanych prób dostępu do komputera polecono program IRIS, który analizuje ruch na portach i pakiety sieciowe. Problemy z rejestracją w komunikatorze Gadu-Gadu przez LAN mogą wynikać z braku otwartych portów na firewallu lub ograniczeń sieciowych. Użytkownik potwierdził, że po pewnym czasie GG zaczęło działać bez dodatkowej konfiguracji. Ostrzeżono przed nieuczciwymi administratorami, którzy mogą instalować programy typu winVNC na autostart pod pretekstem obsługi karty sieciowej. W sieci mogą również występować złośliwe programy typu Nimda, a fizyczne odłączanie kabli z hubów jest prostą metodą kontroli dostępu do komputerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA