logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 1700 – ocena uszkodzeń fizycznych, ukruszenia na rdzeniu procesora

Marcin1980 10 Gru 2006 15:19 1046 5
REKLAMA
  • #1 3315788
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Proszę o pomoc czy ten procesor nie jest ukruszony w kilku miejscach?
    Athlon 1700 – ocena uszkodzeń fizycznych, ukruszenia na rdzeniu procesora
  • REKLAMA
  • #2 3315898
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Tak, ten procesor ma pokruszoną prawie całą górną krawędź oraz lewy górny róg rdzenia. Nie są to gigantyczne ubytki, jednak trzeba by sprawdzić, czy procesor pracuje poprawnie.
  • REKLAMA
  • #3 3315906
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    procek jest ukruszony na górze, możesz spróbować czy chodzi ale nie dawaj srebrnej pasty termoprzewodzącej tylko zwykłą silikonową.
    procek jest na jądrze palomino.
  • REKLAMA
  • #4 3315910
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Bez sprawdzenia się nie obejdzie. Nie mniej jednak ten procesor może być sprawny. Widziałem gorsze.
  • REKLAMA
  • #5 3315940
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    dzięki wszystkim za zainteresowanie się moją sprawą. Procesor z drugiej strony wgląda podobnie, wyjełem go z płyty która najprawdo podobnej jest uszkodzona, podniosło dwa elektrolity, spróbuje go włożyć do zasilacza podpiąć i sprawdzić czy dostaje jakieś napięcia.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Podłączyłem płyte do kompa, ale nie chce ruszyć z miejsca, pomierzyłem tranzystory znalazłem najprawdopodobnej jeden uwalony jest to trazystor z tego co wywnioskowałem mosfet o nazwie 10N03, gdy go wyjełem płyta daje sie uruchomić, potrzebuje teraz wstawić jakiś tranzystor tylko nie wiem jaki sprawdzałem go po swoich firmach i nie nic sie nie doszukałem, jaki jest odpowiednik za niego? płyta w miejscu gdzie on był jest troche przpalona. Płyta jest gigabyte GA 7VRX rev 2.0. Dzieki z góry za pomoc.
  • #6 3316278
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Marcin1980 napisał:
    płyta w miejscu gdzie on był jest trochę przypalona.

Nie chcę martwić kolegi ale płyta może być poważniej uszkodzona. Np: przegrzane ścieżki wewnątrz płyty, a jak zapewne każdy wie, płyty są wielowarstwowe. Tak czy siak, wymienić należy wszystkie tranzystory w linii, również wszystkie kondensatory w linii. Czy będzie działać zależy od tego czy nic więcej nie uległo spaleniu.
REKLAMA