Panowie jak w temacie chodzi o zastosowanie dodatkowych 2 czujek zewnętrznych i przesłać ich sygnały bezprzewodowo do CA6 ( na jej wolne jedno wejśćie).
Witam .
Rozumiem że autor pytania ma na myśli bezprzewodowe czujki zewnętrzne. I tu mamy kilka zestawów czuj i odb np.
czuj. DESUN i odb. RH 2D
SPAIDER PAW - INT 4W
JA 60V - VC 216
sprawdzona - czujka SPAIDER F-my AVS. cena kpl. ~ 750 zł.
/ czujka PTX50 ma zastosowanie tylko wewnątrz obiektów /
No problem
Jako ciekawostke napisze jeszcze że czujka Jablotronu JA 60V została wykonana w obudowie czujki Optex VX-40. Czechom chodziło głównie o optykę i kupili gotowy patent .
Pozdrawiam.
Panowie może trochę inaczej - jak połączyć część przewodowych 2 czujek z alarmem na CA6 bezprzewodowo ( te dwie czujki są bez możliwości połączenia przewodem z CA6)
to znaczy?
masz 2 standartowe czujki i chcesz sygnał z nich przesłać bezprzewodowo przez jakąś radioinię, czy dołączyć 2 bezprzewodowe czujki do centrali
Chciałbym zamontować 2 czujki zewnętrzne OPTEX, sygnały z nich doprowadzić do np. radiolinii RP501 Elmesa - nadajnika - i odbiornikiem tej radiolinii podać na wej. z8 CA6.
no to odbiornik radiolinii wpinasz do centrali tak samo, jak czujkę (styki w odbiorniku mostkujesz szeregowo), szeregowo ze stykami w nadajniku podłączasz styki alarmowe (ew. sabotażowe też)czujki i doprowadzasz do czujki zasilanie. Gdybyś miał możliwość wykorzystania jeszcze jednej linii w centrali, to mógłbyś pokusić się o wyodrębnienie obwodu sabotażowego
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch zewnętrznych czujek do centrali alarmowej CA6 za pomocą transmisji bezprzewodowej na jedno wolne wejście centrali. Zaproponowano wykorzystanie radiolinii, np. zestawu nadajnika i odbiornika Elmes RP501, gdzie styki alarmowe czujek są podłączane do nadajnika, a odbiornik podłącza się do wejścia centrali CA6, traktując go jak standardową czujkę. Wskazano, że czujki PTX50 są przeznaczone do użytku wewnętrznego, natomiast do zastosowań zewnętrznych polecane są m.in. czujki SPAIDER firmy AVS, DESUN z odbiornikiem RH 2D, czy Jablotron JA 60V (wykonana na bazie obudowy Optex VX-40). Przy podłączeniu radiolinii możliwe jest również wykorzystanie linii sabotażowej, jeśli centrala posiada dodatkowe wejście. Autor zdecydował się na zakup radiolinii Elmes do realizacji rozwiązania. Wygenerowane przez model językowy.