logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przełącznik schodowy z trzema lub więcej punktami?

elpiko 27 Sie 2003 07:41 20565 8
REKLAMA
  • #1 306182
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jak zrobić takie coś na dwa przełączniki (kontakty) to wiem (dodatkowy kabelek).

A jak zrobić na 3 lub więcej przełączników.

Trzema przełącznikami sterować jednym urządzeniem na 230V

Może jest już gdzieś taki temat, ja nie znalazłem, a używam modemu, więc dokładne przeszukiwanie odpada. W razie czego, prosze o link.
  • REKLAMA
  • #2 306192
    KAYAK
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    witam.
    Pomiędzy łącznikami schodowymi umieszcza się łączniki "krzyżowe" . Więcej na ten temat możesz poszukać w jakiejkolwiek książce z instalacji elektrycznych.
    pozdrawiam
  • #3 306196
    pop9
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Załaczam rysunek dla wyłacznikó schodowych dwóch, na więcej można to zrobić, tylko trzeba wkładać wyłaczniki krzyżowe. a najlepiej zrobić to na przekaźniku, można wmontować na full wyłaczników sterujcych i po kłopocie
    Załączniki:
    • schodowe.pdf (46.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 306200
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Gdybym mial ksiazke o instalacjach elektrycznych to bym tutaj nie pisal.

Proszę o jakiś schemat z tym "krzyżowym", bo nawet nie wiem jak on wygląda (od tej elektrycznej strony). Dwie pierwsze strony na Google z zapytaniem łącznik krzyżowy to oferty firm, dalej nie przegladałem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 306209
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Przełącznik krzyżowy ma nazwę od dawnych obrotowych wyłączników energii. A łączy rzeczywiście na krzyż. Zakłądając, że w położeniu początkowym łączy przewód (oznaczmy go przykładowo) A z A' oraz B z B', to po przełączeniu A będzie połączony z B' , a B z A'. AB to dojście A'B' odejście.
    Zapomniałem dodać,że należy go włączyć pomiędzy dwa wyłączniki schodowe. Na schemacie, który jest w wyższym poście - pomiędzy te wyłączniki. Wówczas oświetlenie można włączyći wyłączyć każdym przełącznikiem. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 306301
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    Oto schemacik połączenia przełącznika krzyżowego (przełączniki te można dublować w zależności od ilości pięter).Polecam analizę zasady działania tego układu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć przełącznik schodowy z trzema lub więcej punktami? krz_li_d.jpg (28.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4422530
    Jarkoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ten układ jest z jedną puszką czy z wieloma
    (2)

Dodano po 13 [sekundy]:

Ten układ jest z jedną puszką czy z wieloma
    (2)
  • #8 4546558
    nina28
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam serdecznie wszyscy twierdzą że wystarczy powielić wyłączniki krzyżowe w dowolnej ilości ale nigdzie nie mogę sie dopatrzeć schematu wkomponowania np2 krzyżowych pomiędzy schodowe? pozdrawiam
  • #9 4546686
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

nina28 napisał:
    witam serdecznie wszyscy twierdzą że wystarczy powielić wyłączniki krzyżowe w dowolnej ilości ale nigdzie nie mogę sie dopatrzeć schematu wkomponowania np2 krzyżowych pomiędzy schodowe? pozdrawiam

Z tego co widzę, schemat pozwala na zapisanie. Jaki problem zapisać na dysku, otworzyć w paint, odznaczyć " rysuj nieprzezroczyste" w zakładce "obraz", skopiować środkowy fragment i wstawić dowolną ilość razy?

Pzdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia przełącznika schodowego umożliwiającego sterowanie jednym urządzeniem na 230V z trzech lub więcej punktów. Standardowo do sterowania z dwóch miejsc stosuje się przełączniki schodowe, a do rozszerzenia liczby punktów sterowania wprowadza się przełączniki krzyżowe, które montuje się pomiędzy dwoma przełącznikami schodowymi. Przełącznik krzyżowy działa na zasadzie przełączania połączeń „na krzyż” między przewodami, co pozwala na włączanie i wyłączanie oświetlenia z dowolnego punktu. W dyskusji pojawiła się sugestia zastosowania przekaźnika jako alternatywy dla wielu przełączników. Użytkownicy prosili o schematy połączeń przełączników krzyżowych, które można powielać w zależności od liczby punktów sterowania. Schematy te można kopiować i wstawiać wielokrotnie, co umożliwia sterowanie z dowolnej liczby miejsc. Wątpliwości dotyczyły również liczby puszek instalacyjnych potrzebnych do realizacji takiego układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA