logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym usunąć SuperGlue z aluminiowego panela (odtwarzacz CD)?

SQUELTH. 11 Gru 2006 17:37 11698 7
REKLAMA
  • #1 3319906
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie, zakupiłem Odtwarzacz CD, jednak jest mały problem kiedyś chyba komuś odleciał znaczek i próbował go przykleić i z tego wszystkiego oprócz znaczka jest również zalane pół panelu pod znaczkiem i jeszcze rozmazane jakby ktoś chciał ścierką zetrzeć.

Panel jest czarny. są na nim napisy.

Jak usunąć Super Glue aby nie porysować sprzętu i nie zmyć z napisami?? I z lakierem??

Prosze o podpowiedzi, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3320936
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Ja psikam kontaktem i po paru sekundach klej odchadzi sam.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 3321497
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    ooo A to nie wiedziałem, czy to naprawdę działa?? Ten klej to już chyba tam dosyć długo jest. NIe wiem czy tak łatwo będzie.
  • #4 3323365
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Dziala na pewno. Wszystkie zalane, przyklejone elementy po psiknieciu klej odchodzi jak nie wiedziałem męczyłem się i przeklinałem kto to wymyślił.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #5 3323527
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    OK, jak znajdę okazję, to kupię ten kontakt Ile to cudo kosztuje?? i gdzie to kupić??
  • REKLAMA
  • #6 3331156
    Jahu_pax
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    SuperGlue jest rozpuszczany przez aceton (zmywacz do paznokci).
  • #7 3332014
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Wiem, ale aceton zmyje mi napisy ze sprzętu. I zmatowi lakier.
  • #8 3332768
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Jak plastikowe elementy to odpada, ale cyjanoakryle i epoksydy rozpuszczałem butanonem (nie mylić z butanolem).
    Lakier pewnie też zejdzie, ale można spróbować w jakimś niewidocznym miejscu.

PS: Na pewno jest lakierowany? Może jest oksydowany?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy usunięcia SuperGlue (kleju cyjanoakrylowego) z aluminiowego, czarnego panelu odtwarzacza CD, na którym znajdują się napisy i lakier. Użytkownik obawia się uszkodzenia lakieru i zmycia napisów podczas czyszczenia. W dyskusji zaproponowano kilka metod: użycie preparatu kontaktowego (spraya do styków elektrycznych), który po krótkim czasie powoduje odpadanie kleju bez mechanicznego szorowania, co jest skuteczne nawet przy dłużej zaschniętym kleju. Alternatywnie wskazano na zastosowanie acetonu (np. zmywacza do paznokci), który rozpuszcza SuperGlue, jednak może uszkodzić lakier i zmyć napisy. Jako mniej agresywną opcję wymieniono butanon, który rozpuszcza kleje cyjanoakrylowe i epoksydowe, ale również może uszkodzić lakier, dlatego zaleca się test w niewidocznym miejscu. Pojawiła się też sugestia, by zweryfikować, czy powierzchnia jest faktycznie lakierowana, czy może oksydowana, co może wpłynąć na wybór metody czyszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA