logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 2500zł? Na co zwracać uwagę przy zakupie?

mixu 12 Gru 2006 17:07 1860 10
  • #1 3323498
    mixu
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Planuję zakup laptopa. Mam zamiar wydać na niego maksymalnie 2500zł.
    Jaką markę polecacie? Może konkretny model? Na co zwracać uwagę przy zakupie laptopa?

Pozdrawiam
  • #2 3323573
    belfer251
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Za 2700 możesz kupić HP nx6125. Ja mam takiego i sprawuje się jak najbardziej ok. Możesz wklepać w google nazwę ktorą Ci podałem i tam wyświetlą się jego parametry. Pozdro.
  • #3 3323725
    mixu
    Poziom 13  
    Hmm, on ma procek AMD?
    Jakoś nie jestem przekonany do laptopów z procesorami AMD. AMD tutaj chyba dopiero raczkuje, a może się mylę i laptopy z procesorem AMD są wydajniejsze... a jeśli tak to czy nie zużywają więcej energii a co za tym idzie laptop działa krócej na baterii? Przy zwykłych procesorach, w moim mniemaniu, jedynym czynikiem przemawiającym za AMD jest stosunek wydajność/cena. Chyba nie zaryzukuję zakupu laptopa z CPU AMD...

A co do tego DELL'a to chyba nic specjalnego za 2300-2400 można mieć ASUS'a z lepszą konfiguracją (512MB RAM). Chyba, że znów czegoś nie zauważam. Proszę o radę, bo mój ostatni kontakt z laptopami to były DELL-e i Toshiby z Pentium I i II ;-)

Pozdrawiam,
  • #4 3323890
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Ja bym brał Toshibę - sprawdzona i solidna marka, której produkty są coraz tańsze. Za 2500 - nie wiem, możliwe, że coś budżetowego Toshiby byś znalazł, albo może bez pośredników; u nas w sklepach laptopy tej firmy kosztują od 2700, więc niewiele drożej, niż wymieniona kwota.
    Dodatkowo w cenie laptopa masz licencyjny Windows (czasami i to się liczy ;) ), a w przypadku innych firm może być różnie.
    DELL - również dobra firma, jednak ponoć laptopy w środku strasznie pogmatwane i ciężkie do rozbiórki/ składania.
    ASUS, HP - kiedyś były to marki stawiane za wzór, niekoniecznie odnośnie notebooków, jak to wygląda dziś - nie wiem. Na HP się swego czasu "sparzyłem". :?
    Innych firm chyba bym nie zaryzykował kupić.
    Pozdrawiam
    PS. Post napisany na Toshibie Portege 3110 (PII 300) ;)
  • #5 3327624
    belfer251
    Poziom 13  
    Mój HP z sempronem 3000+ na surfowaniu po necie bez przeciążania procka wytrzymuje spokojnie 3 godziny. Do tego 512 RAM, licencyjny windows, WI-FI, tylko grafika zintegrowana do 128 MB. Ciekawostką w nim jest czytnik linii papilarnych. Można się logować do windowsa nie poprzez hasło ale poprzez weryfikację odcisku palca. Ekran czytelny bez przebarwień i z dobrą ostrością.
  • #6 3328506
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Witam,jezeli byl bys zainteresowany mam do sprzedania HP compaq nc 6120.Kontakt na pw
  • #7 3329108
    mixu
    Poziom 13  
    Nie wiem ale te HP w porównaniu do laptopów innych firm wyglądają jak laptopy z poprzedniej generacji.
  • #9 3331234
    belfer251
    Poziom 13  
    mixu napisał:
    Nie wiem ale te HP w porównaniu do laptopów innych firm wyglądają jak laptopy z poprzedniej generacji.

Sorki kolego ale według mnie to w takim sprzęcie liczą się przede wszystkim parametry techniczne. Niepotrzebnie zakładałeś temat jeśli potrzebujesz hiper wypasionego laptopa z przyszłości w złoto-srebrnej obudowie z migającymi dookoła światełkami, którym będziesz mógl tylko pokazywać ludziom w międzyczasie gdy będziesz go miał w domu pomiędzy kolejnymi naprawami w serwisie. :/
  • #10 3333985
    mixu
    Poziom 13  
    Mylisz się. Nie jestem tego typu człowiekiem. Wręcz nie lubię niepotrzebnych dodatków, jednakże proponowany i posiadany przez Ciebie model wygląda na wiekszą wersję starego modelu, przykladowo dell latitude xpi. Nie chodzi o brak błyskotek, metalowych oprawek, czy pomalowanych na srebrno fragmentów obudowy. Chodzi o ogół. Wygląda on jak laptop sprzed kilku lat. Przykładowo inne modele, również bez świecidelek i innych dupereli prezentują sie wyśmienicie. Zobacz przykładowo jak wyglądają inne modele HP : http://img.ktr.pl/n/nbhprr384ea/sb.jpg.

P.S. Rozumiem, że bronisz swojego laptopa, ale pod względem wyglądu to jest to zdecydowanie najgorsza linia jaką widziałem wśród aktualnych modeli laptopów. Tragedia -- po prostu wykorzystano dawny design i już, dlaczego inna linia HP wygląda jakby miała 10 lat mniej.
  • #11 3334403
    belfer251
    Poziom 13  
    No jest to wyłącznie rzecz gustu. Według mnie posiadany przeze mnie model niczym nie odbiega od designu najnowszych i najdroższych laptopów. Zdarzyło mi się być niedawno w pewnym markecie elektrycznym i oglądane przeze mnie laptopy nie różniły się znacząco od siebie wyglądem a jedynie ceną. Jeśli możesz to wymień mi elementy budowy mojego komputerka które wyglądają staro. Nie piszę tego w złej wierze a jedynie proszę o wskazanie mankamentów których ja być może nie dostrzegam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej zakupu laptopa do 2500 zł poruszono kwestie wyboru marki, modelu oraz istotnych parametrów technicznych. Za około 2700 zł można znaleźć model HP nx6125 z procesorem AMD Sempron 3000+, 512 MB RAM, licencyjnym systemem Windows oraz funkcją czytnika linii papilarnych. Wątpliwości budziły laptopy z procesorami AMD ze względu na obawy o wydajność i czas pracy na baterii. Toshiba została wskazana jako solidna i sprawdzona marka, choć modele w tej cenie mogą być budżetowe. Dell jest oceniany jako marka z dobrym wykonaniem, ale złożoność konstrukcji może utrudniać serwisowanie. ASUS i HP mają mieszane opinie, zwłaszcza dotyczące designu i jakości wykonania. Pojawiła się także wzmianka o Fujitsu-Siemens, jednak bez jednoznacznej oceny. Wskazano, że przy wyborze laptopa najważniejsze są parametry techniczne, a nie wygląd czy dodatkowe funkcje. Dyskusja zawierała także wymianę opinii na temat estetyki i nowoczesności designu laptopów HP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA