logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z 30V do 24V na transformatorze 360W?

ToMciO88 13 Gru 2006 15:49 1242 8
REKLAMA
  • #1 3326885
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich mam taki problem mam trafo 360W które posiada wiele uzwojeń dzięki czemu ma kilka napięć wyjściowych(przed wyprostowaniem) najmniejsze z nich to 30V a ja potrzebował bym 24V niestety odwiniecie kilku zwojów jest możliwe ze względu na budowę trafa jak jeszcze można zmniejszyć te napięcie muszę nim zasilić wzmacniacz około 90W.Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3327181
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Możesz to zrobić w prosty sposób, poprzez odjęcie napięć za pomocą dodatkowego transformatora o mocy ok. 40...50VA.

Na przykład szeregowo z uzwojeniem pierwotnym Twojego transformatora włącz uzwojenie wtórne dodatkowego transformatora o napięciu uzwojenia wtórnego 40...50V i prądzie min. 0,5A (dla mocy 90W), w taki sposób, aby nastąpiło odjęcie napięć. W tym celu uzwojenie pierwotne tego drugiego, dodatkowego transformatora dołącz do napięcia 230V, włącz zasilanie całości i sprawdź na uzwojeniu 30V transformatora o mocy 360VA, czy zamiast 30V masz teraz 24V, czy może 36V. Jeżeli będzie to 36V, to musisz zamienić końcówki uzwojenia pierwotnego jednego z transformatorów (tj. odwrócić fazę).

PS. Uważaj na wysokie napięcia i duże moce!
  • REKLAMA
  • #3 3327259
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 835
    Czyli sprowadza się i tak do kupna transformatora!
    Więc nie lepiej kupić taki jak potrzeba?
    A nie montwać dwie "krowy"...
  • REKLAMA
  • #4 3327307
    ToMciO88
    Poziom 17  
    A jak bym spróbował połączyć szeregowo "trochę" diód prostowniczych i zgubić trochę voltów mogło by tak być czy to zły pomysł??
  • REKLAMA
  • #5 3327868
    kac2
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jeżeli transformator ma kilka niezależnych wyjść, to można spróbować sumować lub odejmować napięcia tak, aby uzyskać żądane.
  • #7 3330417
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Pokombinowałem trochę z moim trafo bo na nie których wyjściach z niego były po dwa druty i jeden z nich odłączyłem od tego zacisku i uzyskałem 26V po wyprostowaniu będzie około 35V tylko mam takie pytanie bo do zacisków na których uzyskałem takie napięcie doprowadzony jest do jednego cieńszy drut a drugiego grubszy czy to ma jakieś znaczenie w stosunku do potrzebnej przeze mnie mocy??
  • #8 3330601
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    a nie lepiej bylo, skoro i tak masz prostowac to napiecie.. zostawic takie jakie bylo.. a pozniej tylko dac stabilizator na odpowiednei napiecie..
  • #9 3330663
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Pewnie ze było by łatwiej ale stabilizatory wytrzymują do 1A o ile dobrze pamiętam a poza tym jest w ogóle stabilizator na 35V ?? I czy w ogóle można zasilać wzmaka ze stabilizatorów??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obniżenia napięcia z 30V do 24V na transformatorze o mocy 360W, który posiada wiele uzwojeń i wyjść napięciowych. Ze względu na niemożność odwinięcia zwojów, zaproponowano zastosowanie dodatkowego transformatora o mocy około 40-50VA, którego uzwojenie wtórne podłączone szeregowo z uzwojeniem pierwotnym głównego transformatora pozwoli na odjęcie napięć i uzyskanie pożądanego napięcia 24V. Konieczne jest odpowiednie połączenie fazowe uzwojeń, aby uzyskać efekt obniżenia napięcia. Alternatywnie rozważano użycie szeregu diod prostowniczych do obniżenia napięcia, jednak nie jest to optymalne rozwiązanie. Próbowano również manipulacji wyjściami transformatora, odłączając niektóre przewody, co pozwoliło uzyskać napięcie około 26V (po wyprostowaniu około 35V). Pojawiły się pytania o znaczenie grubości przewodów względem mocy oraz o możliwość zastosowania stabilizatorów napięcia, które jednak mają ograniczenia prądowe (około 1A) i mogą nie być dostępne dla napięć powyżej 30V. Sugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby dobranie transformatora o odpowiednim napięciu wyjściowym zamiast łączenia dwóch dużych transformatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA