logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozrzucone ikony na pulpicie-jak przywrócić poprzedni układ?

bursta 13 Gru 2006 16:59 18583 7
REKLAMA
  • #1 3327146
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam
    Jak w temacie - po wyjściu z jakiejś aplikacji (nie ważne jakiej ale pracującej w niższej rozdzielczości - 800x600) następuje rozrzucenie ikon po pulpicie. Mam swój sposób ułożenia ikon i czasami mnie drażni ponowne układanie ich na pulpicie w odpowiednim układzie. Wiem, że Windows pamięta jak są poukładane tylko nie wiem gdzie. Kto podpowie - jak szybko przywrócić szybko ulubiony sposób ułożenia ikon?
    Pozdrawiam serdecznie :-)
  • REKLAMA
  • #2 3327233
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witaj,

odpowiem tak. Jedynym sposobem w win jest ustawienie ikon wiadomo po naszej lewej stronie i zaznaczenie opcji autorozmieszczenia. Jeżeli chodzi o jakiś program do tego rodzaju zabawy...nie wiem, nie przywiązuję znaczenia czy mam ikony poukładane w serduszko, czy w muszle klozetową :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3327641
    Robert Szczerba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Polecam programik ,,KALENDARZ XP,, znajduje się on na płytkach Komputer Świata lub Niezbędnika.Gdy będziesz miał ułożone ikony tak jak chcesz to uruchom ten programik,wyskoczy on w zasobniku systemowym,kliknij na nim prawym klawiszem myszy,tam jest funkcja ,,ikony pulpitu,,a w niej-zapisz pozycje ikon i przywróć.Kliknij zapisz.Gdy ikony się rozsypią to uruchom program i kliknij przywróć.U mnie to działa.POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 3327700
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    a jaki system posiadasz, jeśli jest to Windows 98 wystarczy przywrócić poprzednią kopie plików systemowych... zazwyczaj robi się ona automatycznie po padzie kompa więc nic nie stracisz
  • REKLAMA
  • #5 3327714
    bursta
    Poziom 27  
    tomi1972 - to chyba wiedzą już dzieci w przedszkolu, nie o taką poradę mi chodziło. Nie lubię być niewolnikiem pewnej korporacji ..., kiedy tylko mogę to sam decyduję co i jak w systemie ;-).

Robert Szczerba - dzięki za poradę, dobre i to :-).

Jednak kiedyś słyszałem o plikach windowsowych. System przechowuje chyba 5 ostatnich wpisów konfiguracyjnych, kiedyś gdzieś o tym przeczytałem tylko nie pamiętam gdzie i o co tam dokładnie chodziło.

Pozdrawiam

Edit:

keychi - system WinXP.
  • Pomocny post
    #6 3328116
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    jest też metoda z rejestrem - blokada zapisu nowego rozmieszczenia, wystarczy utworzyć nowa wartość DWORD o nazwie NoSaveSettings i zapisać ją w:
    HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer
    a następnie nadać jej wartość "1"

Jednak nie mogę powiedzieć jak się to ma do zmiany rozdzielczość gdyż używam autorozmieszczania ;)[/code]
  • Pomocny post
    #7 3329493
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    polecam programi icon_restore zapisuje on uklad ikon i potem mozna bez problemu powrócić do wcześniejszego ustawienia po jego instalacji tzreba kliknąc prawym klawiszm myszy na mo komputer albo kocz na pulpicie i kliknąc opcje "save desktop ikon.." i po tej operacji nasze rozmieszczenie ikon jest zapisanee i w karzdej chwili mozemy je wczytac w ten sam sposób tylko tzreba wybrac opcje "restore desktop ikon.."
  • #8 3332732
    bursta
    Poziom 27  
    grito - to jest to, zrobiłem jak mówiłeś.

mieszko89 - zainstalowałem na wszelki wypadek polecany przez Ciebie programik.

Jak do tej pory nie uzyłem ani razu Restore Icon, sugestia grito jest chyba właściwa. Ikon nie mam w Autorozmieszczaniu i nie rozsypują się jak narazie :-).
    Dziekuję za zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem rozrzucania ikon na pulpicie po zmianie rozdzielczości (np. po wyjściu z aplikacji działającej w niższej rozdzielczości 800x600) dotyczy systemu Windows XP. Standardowe rozwiązanie systemowe to ustawienie ikon po lewej stronie i włączenie autorozmieszczania, jednak nie pozwala to na zachowanie indywidualnego układu. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: użycie programów zewnętrznych takich jak "KALENDARZ XP" lub "icon_restore", które umożliwiają zapisanie i przywrócenie układu ikon pulpitu. Dodatkowo wskazano możliwość modyfikacji rejestru Windows poprzez dodanie wartości DWORD "NoSaveSettings" w kluczu HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer, co blokuje zapisywanie nowego rozmieszczenia ikon. Autor potwierdził skuteczność programu "icon_restore" i zrezygnował z autorozmieszczania. W systemie Windows 98 sugerowano przywrócenie poprzedniej kopii plików systemowych jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA