logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF-3018se - problem podczas wgrywania softu

bolek101 13 Gru 2006 21:21 6865 26
REKLAMA
  • #1 3328247
    bolek101
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    podczas wgrywania softu autoarionerem na wyświetlaczu zamiast świecić soft pisze end i program nie idzie P
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3330159
    WOLF33
    Poziom 12  
    Witam problem moze byc w kablu null modem
  • #3 3330228
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    albo kabel jak kolega sugierował,albo com zle włączony.sprawdz sobie jeszcze czy liste kanałów da sie wgrać,albo jakieś klucze.mogą być nawet stare.chodzi o sprawdzenie czy masz jaką kolwiek komunikacje.jak to wszystko sprawdzisz i nadal nic to może okazać sie że w tunku max poleciał,albo masz komy zle przełączone.standartowo w programach odpala sie com1 i jeśli kabel wsadzony masz pod com2 to też nic nie zrobisz.acha jeszcze podpowiem ci aby nie robić tego autoarionerem.ten program niby działa,ale ładuje wszytko bez ostrzeżenia,bo nie ma żadnych zabezpieczeń.zwykły arioner jest fajny i bezpieczniejszy.
  • REKLAMA
  • #4 3330393
    bolek101
    Poziom 11  
    kabelek jest dobry.udało mi się zgrać lstę programem ariter 2N do komputera ale już wysłać się nie da dziękuję za każdą podpowiedz
  • #5 3330589
    kriss51
    a skąd masz softy??ściągnij z lakiego z fredki,a dla pewności zmień nagłówek.musi wejść.
  • REKLAMA
  • #6 3330812
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    U mnie kiedy wgrywam do 3018 to też pisze po zczytaniu nagłówka end >>>wyjmuje wtyczke z sieci>>>wkładam wtyczke do sieci>>>soft jedzie do tunka.
  • #7 3330920
    gego
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Soft z www.ferguson.pl(oryginał) ładujesz do Arionera, kiedy już plik jest wczytany ustawiasz odpowiedni port COM (najczęściej: com1) . Tuner musi być w tym momencie wyłączony z sieci.
    Teraz klikasz przycisk:wyślij program do tunera i dopiero wtedy wkładasz wtyczke tunera do gniazdka sieciowego.
    Czekasz tak długo aż na wyświetlaczu pojawią się 4 kreski ----
    Jeśli to nie podziała to proponuję przemierzyć kabel null-modem.
  • #8 3330978
    kriss51
    a po co mu sprawdzać kabel skoro napisał że liste kanałów zczytał z tunera:D:D sądze też że wie jak wgrywać soft skoro liste z tunka ściągał.
  • REKLAMA
  • #9 3332982
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    @bolek101 nie przeczytał jak posługiwać się Autoarionerem. Kolega @lex00 podał prawidłową odpowiedz.
  • #10 3337192
    pawelelek22
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Sprubuj wgrywac programem zodiac ja mialem problemy z autoarionerem
  • #11 3337971
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Zodiak jest do listy a nie do softu ja ładuje arionerem PL i wszystko zawsze ok odpalam program > soft odpowiedni> wtyczka do zasilania i musi wejść .
    A autoarioner to wynalazek,nie zawsze działa jak by sie chciało!!
  • #12 3339072
    bolek101
    Poziom 11  
    a może to wina bota mam 11.1
  • #13 3339759
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    A ja proponuję sprawdzić co jest w środku 3018 czy coś innego .Ostatnio miałem przypadek że w środku był 2018 . A przynajmniej soft od 2018 działał prawidłowo ,nie wnikałem dlaczego .
  • Pomocny post
    #14 3340288
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Jak masz boota 11.1 to nie wgrasz softu większego jak 1MB. Musisz zmienić boota na 15.1 lub wyższego.
    Zmiana boota wiąże się zawsze z ryzykiem uszkodzenia tunera i musisz zrobić sobie kopie bezpieczeństwa zawartości flasha jtagiem. Zawsze możesz potem wrócić do stanu poprzedniego i sprawdzić następnego boota jakby ten co wgrasz był nie odpowiedni.
  • #15 3340691
    bolek101
    Poziom 11  
    dzięki zmiana bota pomogła jest ok!
  • #16 5932526
    charcerz
    Poziom 11  
    koledzy proszę o pomoc w sprawie ferdka potrzebuje najnowszego softa jak trzeba to i boot,liste kanałów na wszystko c+,słoneczko i reszta,i w grach przepadło to od sharing-u.Jeśli byłby ktoś tak łaskawy i posłał mi odpowiednie linki na to wszystko .Dziękuję .Wrazie czego to gg 13366112 prosze napisac jeszcze raz z gury dziękuję
  • #17 5932547
    Patol
    Poziom 22  
    @charcerz przejdź na strone Link tam dowiesz się wszystkiego.
    Pozdrawiam
  • #18 5933128
    charcerz
    Poziom 11  
    znalazłem kilka softów ale żeden z nich po wgraniu nie ma zakładki gry i to jest lipa do sharingu

Dodano po 17 [minuty]:

dolicha mam jeszcze jeden problem jak pubowałem wgrać ostatniego softa to padł i w dodatku nieda sie wgrać na kturym chodził

Dodano po 58 [sekundy]:

podpowie mi ktoś co sie nawydziwiało??
  • #19 5933327
    dc_psycho
    Poziom 11  
    [quote="charcerz"]znalazłem kilka softów ale żeden z nich po wgraniu nie ma zakładki gry i to jest lipa do sharingu

Może wgrałeś soft dvbxtreme - ustawienia sharingu i Emu są pod czerwonym klawiszem (nie pamiętam jak jest opisany), lub jest to soft z $ wtedy poszukaj kody ferguson (tez nie pamiętam jaki ale uaktywnia gry..)

[quote="charcerz"]dolicha mam jeszcze jeden problem jak pubowałem wgrać ostatniego softa to padł i w dodatku nieda sie wgrać na kturym chodził

miałem kiedyś taki problem wtedy - soft orginalny ->boot min 15.1 ->soft edukacyjny-> lista itd..

p.s troszkę ortografia ;-(
  • #20 5933492
    charcerz
    Poziom 11  
    idzie jakoś inaczej to zrobić np. ratując pro. JTAG-up pisze coś takiego Init JTAG
    IDCODE : FFFFFFFF
    Fail DCU, Plesae Restart or Reset CPU Box o co chodzi ??
  • #21 5933895
    Patol
    Poziom 22  
    @charcerz a napisz czemu chcesz wgrywać po jtagu? na wyswietlaczu jest 8888? JTAG_up tak pokazuje jak jest odwrotnie wtyczka jtaga wpięta do płyty tunera. Ale jeżeli jeszcze nie ma tych 8888 to próbuj wgrywac normalnie po RS, aha plik do wgrywania jtagiem jest inny niz ten który wgrywa sie po RS232, pliczek ten zajmuje całe 2MB
  • #23 7103332
    charcerz
    Poziom 11  
    witam koledzy mam pytanie gdzie znajdę programy do prze robienia fergusona
  • #24 7103698
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Witam, a na co chcesz go przerobić?;) zajrzyj TUTAJ
    Pozdr.
  • #25 7104811
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Tutaj znajdziesz wszystko co potrzeba Link opisy i porady na forum które kolega podał
  • #26 7105307
    charcerz
    Poziom 11  
    jedno pytanko jeszcze mam potrzebuje te numerki do meni, gry, żeby sharing ruszył na ferdku .resztę już znalazłem i zrobiłem .dziękuje za informację.
  • #27 7105638
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    1.Wejść do MENU
    2.Wpisać z pilota kod 19370 a następnie w białą kratkę kod 2486. i masz aktywowane emu . Ps sharing jest nielegalny

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wgrywaniem oprogramowania (softu) do tunera Ferguson AF-3018se pojawia się podczas używania programu Autoarioner, gdzie na wyświetlaczu pojawia się komunikat "end" i proces wgrywania nie postępuje. Przyczyną mogą być błędne ustawienia portu COM, niewłaściwe użycie programu Autoarioner (który nie posiada zabezpieczeń i ładuje wszystko bez ostrzeżeń), lub niewłaściwy kabel null-modem, choć w niektórych przypadkach kabel jest sprawny, co potwierdza możliwość zczytania listy kanałów. Zaleca się używanie standardowego programu Arioner zamiast Autoarionera, poprawne ustawienie portu COM (najczęściej COM1) oraz podłączanie tunera do zasilania dopiero po rozpoczęciu wysyłania softu. Soft powinien pochodzić z oficjalnych źródeł, np. www.ferguson.pl, a w razie problemów warto zmienić nagłówek pliku.

Dodatkowo, jeśli tuner ma bootloader w wersji 11.1, nie można wgrać softu większego niż 1MB; konieczna jest aktualizacja bootloadera do wersji 15.1 lub wyższej, co wymaga wykonania kopii zapasowej pamięci flash za pomocą JTAG, aby uniknąć uszkodzenia tunera. W niektórych przypadkach w tunerze AF-3018se może znajdować się płyta z modelu 2018, co wpływa na kompatybilność softu.

W dyskusji pojawiły się także kwestie dotyczące problemów z wgrywaniem softu do innych modeli Ferguson, aktywacji funkcji sharingu i gier poprzez wpisanie odpowiednich kodów w menu tunera, a także używania alternatywnych programów do wgrywania, takich jak Zodiac (do list kanałów) czy Arioner PL. Wgrywanie softu przez JTAG wymaga innego pliku i odpowiedniego podłączenia wtyczki JTAG.

Podsumowując, kluczowe jest stosowanie oryginalnego softu, właściwe ustawienie portu COM, odpowiednia wersja bootloadera oraz ostrożność przy używaniu programów do wgrywania, aby uniknąć uszkodzenia tunera Ferguson AF-3018se.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA