logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć matryce od laptopa do domowegoKomputera?

toffik 14 Gru 2006 01:40 1604 6
REKLAMA
  • #1 3329188
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    mam takie pytanie ja w tytule. posiadam matryce wraz z inwerterem od Compaq Presario 1700. Chciałbym w jakiś sposób podłączyć go do mojego domowego kompa. ale nie wiem nawet za bardzo czy cos takiego jest możliwe. jeśli tak to prosze o rade jak coś takiego zrobic.
  • REKLAMA
  • #2 3329659
    misiekx007
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nie ma problemu. Robi sie to tak samo jak kino domowe 5+1 ze słuchawek :)

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 3333497
    AwoniX
    Poziom 14  
    misiekx007
    Jesli nie wiesz to nie pisz OK :?:
    Jasne ze mozna ale nie jest to latwe, na jednym z popularnych forow o komputerach(nie pamietam ktore prawdopodobnie purepc poszukaj) pewien uzytkownik zrobil z matrycy od laptopa dodatkowy monitor ktory wyswietlal mu informacje o komputerze(temp itp) ale nie uzyskal wiecej niz 256 kolorow :-( i potrzebowal do tego starej karty graficznej z dosc specyficznym wyjsciem :-( dodatkowym problemem jest to ze musisz znalesc wyprowadzenie sygnalowe z matrycy i z tego lacza i odpowiednio polaczyc. Wiec bedzie ciezko i jesli zamierzasz wykorzystywac to jako zwykly moniotor to srednio to widze. Oczywiscie ja nie wiem wszystkiego wiec i to moze byc nie pelna odpowiedz i mozna wycisnac z tego pomyslu wiecej. Szukaj google.pl twoim przyjacielem.
    Pozdrawiam
    PS
    Jeszcze jedno sprostowanie do do misiekx007 i z tymi sluchawkami rowniez sie mylisz :D Sa modele przystosowane od odtwarzania 5.1 maja pelna game glosnikow w kazdej z muszli i mozna bez problemu uzyskac te same efekty, no moza poza targaniem ubrania bez subwoofer :D
  • REKLAMA
  • #4 3333597
    misiekx007
    Poziom 13  
    Ok zwracam honory. Tylko po co robić coś, co jest prawie nie do zrobienia? I do czego mi matryca LCD wyświetlająca informacje o temperaturze. Ale już się na ten temat nie odezwe :)

POZDRAWIAM
  • #5 3333648
    AwoniX
    Poziom 14  
    misiekx007
    Nie zrozumiales, ten uzytkownik uzywal jej do tego byl to poprostu 2 monitor na ktorym byl wyswietlany na calym ekranie program informacji, ale mozna bylo robic co sie chcialo. Podalem ta informacje zeby toffik'owi latwiej sie szukalo :-)
  • REKLAMA
  • #6 3343723
    misiekx007
    Poziom 13  
    Aha. Poniał :)

Coś ostatnio mam zbyt niską częstotliwość pracy mózgu.

PZD
  • #7 3364834
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    witam
    tyle czasu mnie nie bylo na elektrodzie ze szok :-) widze ze juz dyskusja wrze ;-) google jest chyba przyjacielem wiekszosci uzytkownikow. co do LCD to widac ce cos idzie dzialac ale jest to bardzo ryzykowne. hmm... mam szczescie ze matryce praktycznie dostalem za darmo wiec wiele nie ryzykuje :-) jednak bezbyslnie sie tego nie podejme. poszukam jeszcze cos w necie i jak cos znajde to wrzuce w post abyscie to skomentowli. jesli przyjdzie wam jakis pomysl do madrej glowki to piszcie na poscie.
    pozdrawaim i zycze wesolych swiat

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie matrycy LCD z laptopa (w tym przypadku Compaq Presario 1700) do domowego komputera jest technicznie możliwe, lecz bardzo trudne i wymaga specjalistycznej wiedzy oraz odpowiednich komponentów. Konieczne jest znalezienie i prawidłowe podłączenie sygnałowych wyprowadzeń matrycy oraz inwertera, co często wiąże się z koniecznością użycia specyficznej karty graficznej lub adaptera. Przykładowo, użytkownik na jednym z forów zrealizował projekt wykorzystania matrycy jako dodatkowego monitora do wyświetlania informacji systemowych, jednak z ograniczoną paletą kolorów (do 256). Ze względu na złożoność i ryzyko, takie rozwiązanie nie jest powszechnie rekomendowane do standardowego użytku jako monitor. Poszukiwania informacji i rozwiązań warto prowadzić w internecie, np. na forach komputerowych i serwisach typu purepc.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA