logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić układ LED? Układ z zestawu światełek na choinkę.

Andrzej Kozyr 14 Gru 2006 19:58 3743 7
REKLAMA
  • #1 3331534
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich. Interesuje mnie zrobienie układu takiego co ma 8 funkcji.Chodzi mi o taki układ który można kupić w zestawach światełek na choinkę lub węża.Kupiłem taki układ ale nie wiem jaki to scalak nim kieruje bo po prostu jest zrobiony dla danej firmy która takie bajery wykonuje.Może ktoś już coś takiego zrobił i mógł by podesłać pomysł swój.Chodzi mi konkretnie o większą możliwość podłączenia żarówek lub diod na oświetlenie domu na święta za wszystkie podpowiedzi dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3337391
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Jak zrobić układ LED? Układ z zestawu światełek na choinkę.

Może takie coś, w sklepie conrad kosztuje to 55zł dostajesz to w częściach i lutujesz<spoko>

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3337856
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Witam jak masz schemat i wykaz elementów to mógłbym zrobić.Ale jakie efekty to cudo daje bo mi chodzi przede wszystkim jak jeden kanał się ściemnia a drugi się zapala pomału jak w tych lampkach gotowych chodzi mi o schemat i wykaz elementów.
  • REKLAMA
  • #4 3345230
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Hmm to co kolega wyzej zapodal to chyba zwykly "night rider" Szczeze powiedziawszy to ci sie do niczego nie przyda Dobrze by bylo takie cos zrobic na procku no ale to juz wyzsza szkola jazdy Tak wogule to ile lini ma obslugiwac ten sterownik i ile zarowek (diod) chcesz uzyc na linie
  • REKLAMA
  • #5 3345924
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Chodzi mi o podświetlenie drzew choinek i domu ale żeby to było jednocześnie. Na jeden kanał 100w lub 200w to by mi wystarczyło przy użyciu diod.Czym więcej tym lepiej.Nie sądziłem że jest taki problem żeby zrobić takie urządzenie.
  • #6 3347266
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    No stary 200W na kanał to daje kilkanaście tysięcy ledów na kanał (tak około) - chce ci się to lutować ?? to razy osiem daje jakieś 100 000 ledów, o czym ty piszesz, czy aby napewno dobrze wszystko policzyłeś ????
  • #7 3355242
    Andrzej Kozyr
    Poziom 13  
    Witam. Nie chodzi mi żeby zrobić za wszelką cenę z diod mogą być żarówki 6v.Chodzi mi o zbudowanie takiego urządzenia jak lampki na choinkę żeby miały podobne funkcję i to wszystko a ja już z rozbudową sam się zajmę ile diod czy żarówek konkretnie chodzi mi o sterownik schemat jaki układ zastosować żebym miał te funkcję.
  • #8 3356157
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Napisz dokładnie co chcesz zrobić.

Do tego sterownika 8 programowego:

1. Zamiast żarówek można wstawić diody LED, ilość diod LED i rezystory trzeba dobrać; policz sobie koszty diod - jest to nieoplacalne - koszt gotowego sterownika 8-mio programowego na diodach LED 100szt to ok. 35zł

2. Można zwiększyć moc sterownika na dowolną - było to jak zrobić na forum

3. Był taki sterownik (występujący jako układ scalony) dokładnie taki sam jak sa w lampkach "made in china" - w tej chwili jest paktycznie nie osiągalny

4. Te sterowniki są 4 -kanalowe; jak masz żarówki 6V to na jeden kanał powinno ich być ok 40szt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu sterującego oświetleniem LED lub żarówkami, typowego dla zestawów światełek choinkowych z 8 funkcjami świetlnymi. Autor poszukuje schematu i wykazu elementów scalaka sterującego, który umożliwiłby podłączenie większej liczby diod lub żarówek (np. 6V) do oświetlenia domu i choinek. Wskazano, że popularne układy sterujące mają zwykle 4 kanały, a na jeden kanał można podłączyć około 40 żarówek 6V. Przy dużych mocach (np. 200W na kanał) liczba diod LED byłaby bardzo duża, co komplikuje montaż. Zaproponowano zakup gotowego zestawu do samodzielnego lutowania ze sklepu Conrad za około 55 zł, jednak jest to prosty układ typu "night rider". Wspomniano, że bardziej zaawansowane sterowniki ośmiokanałowe są trudne do zdobycia, a ich funkcje można realizować za pomocą mikrokontrolerów, co jednak wymaga większej wiedzy. Koszt diod LED i ich dobór rezystorów również jest istotny przy planowaniu takiego układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA