logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera JVC GR-D70 - czarny ekran, brak obrazu, działa tylko menu i dźwięk

sułek 15 Gru 2006 11:34 1784 3
REKLAMA
  • #1 3333343
    sułek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ...Jak w temacie. Jest to kamera mini DV. Po 2 latach rzadkiego używania pojawiły się problemy z wizją: po włączeniu jest czarny ekran. Widać na nim tylko menu, natomiast nie ma obrazu.
    Obrazu nie widać na LCD i na wizjerku cz-b.
    Po właczeniu nagrywania, nagrywa się dźwięk, obrazu niema- tzn jest czarny, licznik czasu idzie do przodu.
    Po podłączeniu zewn źródła obrazu, nagrywa OK, jest podgląd na LCD i na wizjerku.

Często po dłuższym, parominutowym trzymaniu kamery włączonej, nagle obraz pojawia się i już nie znika. Ale to nie zawsze.

Usterka występuje przy zasilaniu na każdym z 2 akumulatorków i na zasilaczu.

Po rozbiórce kamery przeczyściłem wszystkie łączenia wstążek przewodów, rozłaczając je i łacząc z powrotem.

Trzymając ją pod napięciem, poruszałem wszystkimi wstęgami i nic.

Proszę o rady, co dalej z tym fantem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3333836
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Jeśli w pozycji play tzn odtwarzanie jest obraz na monitorze to masz uszkodzony przetwornik CCD.Przetworniki są wymieniana za free. Więcej tutaj : http://www.jvc.pl/knowledge-list.php?id=4
  • REKLAMA
  • #3 3334555
    sułek
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki za podpowiedź!
    Kamera już jest w serwisie i choć ma 3 lata, wymieniaja jej CCD za free...

PZDR
  • #4 3347913
    sułek
    Poziom 14  
    ... kamera już po naprawie, CCD wymienione.

Niestety próbowano wyłudzić ode mnie 150zł za bliżej nieokreśloną, "dodatkową" naprawę...
    ("naprawa po niefachowej naprawie": rzeczywiście raz pod namiotem była kamera rozkręcana, bo wypięła się wstęga od wizjera, co uniemożliwiało nagrywanie w słońcu (na LCD słabo widać ) i 2 śrubki wpadły w trawę...)

Najprawdopodobniej chodziło o te brakujące 2 (DWIE!) śrubki w obudowie. Jednak przyciśnięty do muru w rozmowie tel. serwisant JVC z serwisu w Gdyni-Witominie się zdenerwował, zobowiązał sie wykręcić te 2 śrubki i trzaskając słuchawką, krzyknął,że nie mam co więcej się u niego z kamerą pojawiać (byłem akurat pierwszy raz)
    ???
    A ja wcale nie mówiłem, że nie zapłacę, tylko nalegałem, aby mi wyjaśniono, ZA CO MAM PŁACIĆ

Dziś, bez słowa na temat 150zł odebrałem sprawną kamerę.

!!!DO MODERATORA: mam świadomość, że mój post jest niewłaściwie umieszczony, ale gdzie zatem umieścić, tego rodzaju, bulwersujące informacje?!!!
REKLAMA