Witam.
Od pewnego czasu korzystam z gentoo i sieć działała mi wyśmienicie. Po wykonaniu emerge -uavDN world, jakieś dwa dni temu, komputer wykrzaczył się na końcówce baselayout. Uruchomiłem emerge ponownie (dla baselayout na początek) i wszystkie paczki się skompilowały jak należy. Dopiero po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że nie mogę korzystać z internetu (udostępniony przez router). Sieć lokalna działa bez problemów, natomiast przy próbie np. www.wp.pl: ping: unknown host www.wp.pl
ping ip.ip.ip.ip: connect: network is unreachable.
Myślałem, że to może kernel, ale uruchomiłem poprzedni i wciąż to samo.
Dodam, że w czasie tego emerge, skompiloały się paczki:
pax-utils
sysvinit
init-0
alsa-headers
mp3blaster
baselayout (tutaj się wykrzaczył)
gentoo-sources-2.6.19-r2
dbus
alsa-lib
alsa-utils
file
ghostscript
alsa-tools
openoffice-bin
Co mogło się stać źle ? Jak to naprawić ?
Oczywiście konfiurację sieci sprawdziłem i jest OK. Gateway jest poprawne, serwer dns też.
Od pewnego czasu korzystam z gentoo i sieć działała mi wyśmienicie. Po wykonaniu emerge -uavDN world, jakieś dwa dni temu, komputer wykrzaczył się na końcówce baselayout. Uruchomiłem emerge ponownie (dla baselayout na początek) i wszystkie paczki się skompilowały jak należy. Dopiero po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że nie mogę korzystać z internetu (udostępniony przez router). Sieć lokalna działa bez problemów, natomiast przy próbie np. www.wp.pl: ping: unknown host www.wp.pl
ping ip.ip.ip.ip: connect: network is unreachable.
Myślałem, że to może kernel, ale uruchomiłem poprzedni i wciąż to samo.
Dodam, że w czasie tego emerge, skompiloały się paczki:
pax-utils
sysvinit
init-0
alsa-headers
mp3blaster
baselayout (tutaj się wykrzaczył)
gentoo-sources-2.6.19-r2
dbus
alsa-lib
alsa-utils
file
ghostscript
alsa-tools
openoffice-bin
Co mogło się stać źle ? Jak to naprawić ?
Oczywiście konfiurację sieci sprawdziłem i jest OK. Gateway jest poprawne, serwer dns też.