logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 795FT Plus - obraz nieostry, zmienia się, słychać dźwięki, co sprawdzić?

barjammm 15 Gru 2006 16:01 2450 15
REKLAMA
  • #1 3334047
    barjammm
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam taki moniotr jak w temacie. Objawy usterki byly takie, ze po wlaczeniu slychac bylo syk wysokiego i od razu monitor sie wylaczal. Nie bylo widac obrazu. Pomiezylem wiekszosc napiec i niby byly OK. Wiec skrecilem troszke potencjometr VR501 przy tradfie a dokladniej przy ukladzie M62501P (zabezpieczenie przed nieprawidlowymi napieciami). Po tym zabiegu monitor normalnie sie odpalil, ale obraz jest nieostry. Nie mozna go ustawic pokretlami na trafie. Obraz sam z siebie robi sie na chwile prawie ostry i przez okolo 20 s zaczyna sie coraz bardziej rozmazywac. Potem, znowu skokowo robi sie duzo ostrzjszy i znowu sie rozmazuje powoli. Tak jest w kolko. Nie widac reakcji na krecenie pokretlami trafa. Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale od czasu do czasu slychac jakies brzdekniecie. Jakby przejechac paznokciem po jednym zwoju sprezynki. Ale moze to tylko kasuja sie jakies naprezenia w ktores ze sprezynek.

Przed pokreceniem PRkiem podmienilem trafo ale nie dalo to efektu, wiec wstawilem oryginalne. Poprawilem wszystkie luty. Co moze byc przyczyna takiego zachowania sie monitora?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3335198
    barjammm
    Poziom 14  
    Kineskop jest OK. Problem tkwi gdzies na plycie glownej. Plyte z tego monitora wsadzilem do drugiego w pelni sprawnego i objaw jest taki sam. Jutro podmienie ten rezystor. O ktore dokladne elementy chodzi? Schemat mam. Dzieki i pozdrawiam
  • #4 3336766
    barjammm
    Poziom 14  
    Szukalem tego rezystora, ale na schemaci nigdzie w poblizu trafa nie moge go znalezc. R830 w moim monitorze i na moim schemacie znajduje sie na plytce kineskopu i ma inna wartosc (2,2 kilo). Jako ze krecilem tym peerkiem od regulacji WN pomyslalem, ze moze na ostrosc ma wplyw jakie to WN jest. Niestety nie mam sady do pomiaru WN, ale wczesniej zaznaczylem sobie dokladne polozenie PRka i zmierzylem ile omow jest miedzy koncowkami. Pokrecilem nim troche w jedna i druga strone, ale nie ma to wplywu na ostrosc. Na ostrosc nie wplywa tez krecenie pokretlami na trafie. Nie wiem czemu ale znikl objaw poprawy i powolnego pogarszania sie ostrosci. Moze to mialo cos wspolnego z nieprzykreconymi przewodami od uziemienia - teraz je dokrecilem. Obraz jest caly czas nieostry. Rownomiernie na calym ekranie. Poza tym wszystko jest ok. Dzialaja wszystkie regulacje OSD. Zeby przeczytac tekst widziany na monitorze, literki musza miec okolo 1 cm wysokosci. Co odpowiada za ostrosc monitora?
  • #5 3336905
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    napisz jaki masz model:
    lub jakie masz Fbt

bowiem były
    LG Flatron 795FT Plus, model FB795B (fcc id BEJFB792) chasis CA-69
    LG Flatron 795FT Plus, model FB795E-UA / FB795E-UP chasis CA-103
    LG Flatron 795FT Plus, model FB795CP chasis СА-75
    LG Flatron 795FT Plus, model FB795CU chasis СА-75 (fcc id BEJFB795C)

schematy masz na
    http://www.eserviceinfo.com/equipment_mfg/LG_3.html
  • REKLAMA
  • #6 3336955
    barjammm
    Poziom 14  
    Sorki
    Zapomnialem. Mam ten pierwszy:
    LG Flatron 795FT Plus, model FB795B (fcc id BEJFB792) chasis CA-69
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3336991
    lisek
    Serwisant RTV
    jesli FBT : 6174Z-1024A
    jego analogi: 6174Т13003Е==Y265434 HITACHI = 6174Z-1024A

patrz pin.13 Fbt i elementy zwiazane z Q531 514 515
  • #8 3340920
    barjammm
    Poziom 14  
    Posprawdzalem taranzystory Q514, Q515, Q516 i Q531. Sa sprawne. Rowniez diody i rezystory przy nich wygladaja na sprawne. Wedlug schematu przy nodze 13 FBT powinny byc iskrowniki SG501 i SG502 oraz rezystor R556. Zamiast tego jest tylko jeden iskrownik na 1,5 KV. Jednak tak chyba bylo od nowosci i to nie ma wplywu na prace monitora.

Czy to ze pokrecilem potencjometrem VR501 moze miec wplyw na ta ostrosc? Najprawdopodobniej ten potencjometr wczesniej nie laczyl, bo przed jego poruszeniem monitor od razu sie wylaczal (dzialalo zabezpieczenie). Po odlubaniu go z kleju pokreceniu i ustawieniu w tym samym polozeniu monitor zaczal dzialc.
  • REKLAMA
  • #9 3341023
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Po odlubaniu go z kleju pokreceniu i ustawieniu w tym samym polozeniu monitor zaczal dzialc.

...czyli sam usunąłes usterke!
    LG 795FT Plus - obraz nieostry, zmienia się, słychać dźwięki, co sprawdzić?
  • #10 3341313
    barjammm
    Poziom 14  
    Nie :-( Zaczal dzialc w tym sensie, ze juz sie nie wylacza i pokazuje sie obraz. Niestety obraz jest nieostry. Co z ta nieostroscia zrobic? Jak ja wyregulowac? Co ma wplyw na ostrosc obrazu? Troche mnie dziwi, ze krecenie pokretlami focusa nie ma zadnego wplywu na ostrosc. Obraz nie staje sie ani troche mniej lub bardziej ostry.
  • Pomocny post
    #11 3341806
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Mamy tutaj trzy objawy, które Pan opisuje.
    Jeden - że obraz jest nieostry
    Drugi - że pokrętłem ostrości nie daje się jej wyregulować
    Trzeci - że co jakiś czas słychać metaliczne dźwięczenie.
    Moim zdaniem mają one wspólne podłoże - uszkodzony BLEEDER w trafopowielaczu.
    Jeśli uszkadza się kontakt "u dołu" ( od strony masy ) - co się najczęściej zdarza, dzielnika rezystancyjnego z potencjometrami wyprowadzonymi na korpusie trafopowielacza, wówczas ulegają zmianie wszystkie napięcia w tym dzielniku. Jeśli one wzrastają ( również i FOCUS/Y ) wtedy zaczyna przebijać iskrownik lub wewnątrz szyjki kineskopu - co objawia się wspomnianym metalicznym pobrzękiwaniem. Dzieje się to nieregularnie gdyż napięcie jest niestabilne raz wyższe raz niższe - nie jest to przecież stabilny brak kontaktu . Niemożliwość wyregulowania ostrości wynika również z tego, że regulacja ( przy zmienionych parametrach dzielników ) jest też poza zakresem.
    Proponuję na próbę podstawić trafopowielacz z tego sprawnego monitora i sprawę przynajmniej tego zamknąć raz na zawsze. Myślę jednak, ze będzie to już wszystko.
    Oczywiście przyjmuję, że kineskop jest poza podejrzeniem. Czasami przebicia są pierwszym objawem rozszczelniania się kineskopu - czego Panu nie życzę !

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #12 3342014
    barjammm
    Poziom 14  
    W sumie to zostalu juz tylko te 2 pierwsze objawy. Te brzekniecia juz zniknely. Pewnie to tylko sprezynka sie rozprezala po zlozeniu. W tej chwili mam w tym monitorze trafo z tego dobrego. Kineskop rowniez. Po prostu zamienilem te elementy miejscami i skoro ten sprawny monitor dalej dzialal to juz nie przekladalem spowrotem. Fakt, ze przy jeden z nozek trafa byl kawalek drucika ktora urwalem. Teraz sobie mysle, ze moze ten drucik jakos sie odwinal z nozki przy wylutowywaniu i urwalem caly a nie tylko koncowke. I teraz przez to nie ma polaczenia. Jutro wyciage to trafo i sprawdze czy da sie go jeszcze jakos dolutowac. Podmienie tez spowrotem trafa i zobaczymy. Ale to pewnie wlasnie ten drucik :( Czy da sie jakos rozciac obudowe trafa zeby sie dostac do tego drucika? Czy jest tam wszystko zalane?
  • #13 3342506
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

...Kto wie - może właśnie ten "drucik" to początek dzielnika BLEEDERA.. Jest to najczęściej właśnie jedyna nóżka trafa ( często przeoczona przy wylutowywaniu ) , która nie tworzy z pozostałymi charakterystycznego łuku.
    Jeśli to to, można spróbować dolutować - ale do pozostałości ( mam nadzieje,że ocalała ) dotychczasowej końcówki. Próby dotarcia do ceramiki dzielnika ( rezystory cienkowarstwowe) i lutowanie tam, zazwyczaj kończy się niepowodzeniem.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #14 3342753
    barjammm
    Poziom 14  
    I znalazlem usterke. Okazuje sie ze w tym trafie ze sprawnego monitora juz ktos grzebal. Zdjalem pokrywke pod ktora jest ceramiczna plytka potencjometrami. Plytka ta byla peknieta. Ktos ja skleil i polaczyl pekniete sciezki klejem przewodzacym. Jakos to dzialalo. Teraz to polaczenie znowu jest rozklejone. Widocznie przy przelutowywaniu peklo znowu. Zreszta klejone bylo tasma klejaca wiec nic dziwnego. Skleje to pozadnie i poprawie sciezki. Zobaczymy co bedzie :-) Najwyzej trzeba bedzie szukac nowego trafa. Dzieki wszystkim za podpowiedzi
  • #15 3354971
    barjammm
    Poziom 14  
    Po sklejeniu udalo sie ustawic ostrosc monitora. Niestety jest jeszcze jedna usterka. Jakies przebicie. Otoz od czasu do czasu obraz powieksza sie dosc znacznie (mniej wiecej 2x) na chwile i po chwili wraca do normy. Raczej nie ma przebicia na kondensatorze trafa, bo wczesniej nic takiwego sie nie dzialo. Podejzewam ta plytke blenderow. Kleilem ja Distalem. Moze przez ten klej przeskakuje iskra? A moze zostaly slady tluszczu z moich rak (przetarlem plytke spirytusem). A moze wplyw na to ma ustawienie tego potencjometru, ktory poruszylem?
    Zauwazylem tez ze monitor wydaje glosniejsze odglosy przy uruchamianiu. Jest taki glosniejszy trzask niz w tym drugim - sprawnym. Moze WN jest za wysokie/za niskie? Nie mam sady wiec nie moge zmierzyc, ale moze da sie to stwierdzic po objawach?
  • #16 3355492
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Obserwowane powiększanie się wymiarów wyświetlanego obrazu jest efektem obniżania się WN. Może to być skutkiem upływności, które pojawiają się okresowo i właśnie to jest ten objaw. Ja na Pana miejscu nie kombinowałbym już z tym trafopowielaczem - za dużo nieszczęść na raz. Niech Pan weźmie pod uwagę również możliwość przebicia na zewnątrz i w najlepszym układzie uszkodzenia monitora lub ( czego Panu nie życzę ) smozapłonu na skutek palącego się łuku - czy warto ryzykować ?
    Pozostawiam to Panu pod rozwagę.

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęścia w Nowym Roku !

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG Flatron 795FT Plus (model FB795B, chassis CA-69) po włączeniu wyłączał się z sykiem wysokiego dźwięku, bez obrazu. Po regulacji potencjometru VR501 przy układzie M62501P monitor zaczął działać, ale obraz jest nieostry i nie reaguje na regulacje ostrości na trafie. Objawom towarzyszyły metaliczne dźwięki, które zniknęły po wymianie trafopowielacza (FBT 6174Z-1024A lub analogi). Problem z ostrością wynikał z uszkodzonego bleeder'a w trafopowielaczu – ceramiczna płytka z potencjometrami była pęknięta i naprawiona klejem przewodzącym, który uległ rozklejeniu. Po solidnym sklejeniu ścieżek udało się ustawić ostrość. Dalsze problemy z okresowym powiększaniem obrazu (około 2x) wskazują na przebicia lub upływności w układzie wysokiego napięcia (WN). Zalecane jest unikanie dalszych napraw trafopowielacza ze względu na ryzyko uszkodzenia monitora lub powstania łuku elektrycznego. Schematy i szczegóły techniczne dostępne są na serwisach eserviceinfo.com oraz nfow.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA