logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować układ RC z jednym kondensatorem dla danego wykresu?

xaver23 15 Gru 2006 18:39 2009 4
REKLAMA
  • #1 3334619
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    W jakis posób można zabrać się do tego zadania:

Zaproponuj najprostszy układ z tylko jednym kondensatorem którego przebieg jest na wykresie

Po ekstrapolacji i kilku inncyh działaniach matematycznych otrzymałem że wykres ten ma równanie

u()= 1,68=3,57*e^(-t/4,107) razy tłusta jedyynka
  • REKLAMA
  • #2 3334858
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3334883
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to moment przelaczenia przelacznika sprzezonego SW1a i SW1b (jak jeden otwarty, to drugi zamkniety i odwrotnie).
    Wartosc t=RC=4.107
    Musisz wybrac taka wartosc RiC by iloczyn byl spelniony:
    np C=10uF, R=410.7kΩ
    Kierowalem sie rownaniem, nie rysunkiem.
    Załączniki:
    • Vdoc.doc (144.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3334921
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    xaver23 napisał:
    W jakis posób można zabrać się do tego zadania:

Zaproponuj najprostszy układ z tylko jednym kondensatorem którego przebieg jest na wykresie

z powyższego wykresu wynika, iż jest to najprawdopodobniej przebieg napięcia na rezystorze połączonym szeregowo z kondensatorem po podłączeniu do źródła napięcia stałego o U = 5,75[chyba wolta?] , ale w obwodzie jest również drugi rezystor (o większej wartości od uprzednio wymienionego), który jest dołączony do kondensatora równolegle tworząc w stanie ustalonym dzielnik napięcia dla wartości Ud = 0,68[wolta, chyba?].

xaver23 napisał:
    Po ekstrapolacji i kilku inncyh działaniach matematycznych otrzymałem że wykres ten ma równanie

u(t) 1,68= =3,57*e^(-t/4,107) razy tłusta jedynka

Nie pasuje mi tu coś; możesz mi wyjaśnić skąd wziąłeś wartość 3,57, oraz jeśli oś czasu nie jest opisana, to skąd wartość 4,107 jako wartość stałej czasowej w równaniu?
    Natomiast co ma oznaczać liczba z ze znakiem równości, którą pokolorowałem na niebiesko?

Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

tamam napisał:
    Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to moment przelaczenia przelacznika sprzezonego SW1a i SW1b (jak jeden otwarty, to drugi zamkniety i odwrotnie).
    Wartosc t=RC=4.107

ciekawe, bardzo ciekawe. W jaki sposób tę wartość stałej czasowej (R•C =4,107) odczytałeś z wykresu (ponieważ to ów wykres jest źródłem informacji pierwotnej), skoro oś odciętych (czasu) nie jest opisana?

tamam napisał:
    Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to Musisz wybrac taka wartosc RiC by iloczyn byl spelniony:
    np C=10uF, R=410.7kΩ

Taaa... a gdzie Twoja "kierownica", która zawiadamia Twoim logicznym myśleniem?

Pozdrawiam
  • #5 3335098
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    [quote="Quarz"][quote="xaver23"] W jakis posób można zabrać się do tego zadania:

Cytat:

ciekawe, bardzo ciekawe. W jaki sposób tę wartość stałej czasowej (R•C =4,107) odczytałeś z wykresu (ponieważ to ów wykres jest źródłem informacji pierwotnej), skoro oś odciętych (czasu) nie jest opisana?

tamam napisał:
    Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to Musisz wybrac taka wartosc RiC by iloczyn byl spelniony:
    np C=10uF, R=410.7kΩ

Taaa... a gdzie Twoja "kierownica", która zawiadamia Twoim logicznym myśleniem?

Pozdrawiam

Widze, ze kolega Quarz jakies dziwne zaciecie belfrowskie ma.... Zawsze komus dokopac, cos dociac, tu nie ma przecinka, tam jednostki...
    Gdyby jeszcze tak czytac posty do konca.... Napisalem WYRAZNIE, ze kieruje sie rownaniem, nie wykresem. Przyjalem, co przyjalem chcac POMOC koledze, a nie udowadniac jaki to spostrzegawczy :D ze mnie...
    Dla mnie logiczne jest uproszczenie, ze te 1.68V to napiecie w stanie ustalonym (po nieskonczenie dlugim czasie). Zle? Trudno. Mylic sie rzecz ludzka. Po prostu nie szukam dziur w calym, by tylko postawic na swoim jak czynia to niektorzy.
    Niech autor postu wybierze sobie rozwiazanie pasujace mu najbardziej.
    Przyslowia sa madroscia narodow. Nie kop sie z koniem, bo i tak przegrasz jak rowniez i to: Nie dyskutuj z :?:, bo cie sprowadzi do swojego poziomu i pokona doswiadczeniem.
    W kazdym badz razie mam nadzieje, ze cos sobie wyjasnilismy, a cudze posty nie sa dobre na polemiki.

Zycze milego wieczoru.
REKLAMA