xaver23 napisał: W jakis posób można zabrać się do tego zadania:
Zaproponuj najprostszy układ z tylko jednym kondensatorem którego przebieg jest na wykresie
z powyższego wykresu wynika, iż jest to najprawdopodobniej przebieg napięcia na rezystorze połączonym szeregowo z kondensatorem po podłączeniu do źródła napięcia stałego o
U = 5,75
[chyba wolta?] , ale w obwodzie jest również drugi rezystor (o większej wartości od uprzednio wymienionego), który jest dołączony do kondensatora równolegle tworząc w stanie ustalonym dzielnik napięcia dla wartości
Ud = 0,68
[wolta, chyba?].
xaver23 napisał: Po ekstrapolacji i kilku inncyh działaniach matematycznych otrzymałem że wykres ten ma równanie
u(t) 1,68= =3,57*e^(-t/4,107) razy tłusta jedynka
Nie pasuje mi tu coś; możesz mi wyjaśnić skąd wziąłeś wartość 3,57, oraz jeśli oś czasu nie jest opisana, to skąd wartość 4,107 jako wartość stałej czasowej w równaniu?
Natomiast co ma oznaczać liczba z ze znakiem równości, którą pokolorowałem na niebiesko?
Pozdrawiam
Dodano po 19 [minuty]: tamam napisał: Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to moment przelaczenia przelacznika sprzezonego SW1a i SW1b (jak jeden otwarty, to drugi zamkniety i odwrotnie).
Wartosc t=RC=4.107
ciekawe, bardzo ciekawe. W jaki sposób tę wartość stałej czasowej (R•C =4,107) odczytałeś z wykresu (ponieważ to ów wykres jest źródłem informacji pierwotnej), skoro oś odciętych (czasu) nie jest opisana?
tamam napisał: Przykladowo tak jak w pliku. Ta tlusta jedynka, to Musisz wybrac taka wartosc RiC by iloczyn byl spelniony:
np C=10uF, R=410.7kΩ
Kierowalem sie rownaniem, nie rysunkiem.
Taaa... a gdzie Twoja "kierownica", która zawiadamia Twoim logicznym myśleniem?
Pozdrawiam