logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio gubi pamięć! Royal 70 CR. Nikną wszystkie ustawienia.

Robert_SM_nexia 15 Gru 2006 19:20 2071 6
  • #1 3334782
    Robert_SM_nexia
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    I tylko poprzez wyłączenie "pokrętłem". Jest to Royal 70 CR jak ktoś coś takie zna, nie ma kostki, przewody wyprowadzone są fabrycznie z niego, a jest ich 10.
    3 kable - 2 głośniki przednie i wspólna masa;
    3 kable - 2 głośniki tylne i wspólna masa;
    1 kabel - sterowanie anteny;
    1 kabel - masa;
    1 kabel - czerwone zasilanie;
    1 kabel - pomarańczowe zasilanie;

Żeby zagrało potrzebne są oba zasilania, tylko po przekręceniu potencjometrem gubi wszystkie ustawienia, zegarek i stacje, itd...

Co może być - "dekielek" zdjąłem, ale nic podobnego do baterii też nie widzę!
  • #2 3334801
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Strach naprawiać takie tandety chińskie, jedno naprawisz, inne zepsujesz w nim. Takie to konstrukcje. Trzeba najpierw dojść gdzie procesor trzyma zapamiętane stacje, pewnie w swoim ramie a ten nie jest podtrzymany pewnie, choć dziwne że na jednym plusie się nie włącza czyli wykrywa go. Myślę że lepiej odpuścić naprawę a kupić cos używanego ale markowego.

SławeK
  • #3 3334847
    Robert_SM_nexia
    Poziom 11  
    No to mnie nie pocieszyłeś.:cry:
    A to akurat, co prawda tani, ale nowy nabytek do "służbówki". Miało tylko grać, i nawet nie robi tego najgorzej, ale o uszkodzeniach nikt nie mówił.
    A tak to porażka jest!
    P.S. Ale to jakieś niemieckie jest, a nie chińskie :D
  • #4 3335065
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Mylisz się tylko siedziba firmy jest w Niemczech a produkcja w Chinach /jak się zamówi to chińczycy napiszą dowolną nazwę na czołówce/

Sprawdź czy jeden plus /zazwyczaj żółty może u ciebie to będzie pomarańcz :arrow: patrz instrukcja/ dochodzi cały czas również po wyłączeniu kluczyka :D jak nie musisz go tam doprowadzić i jak jest sprawne powinno pamiętać
  • #5 3335096
    Robert_SM_nexia
    Poziom 11  
    Ja wiem, celowy ten uśmiech był :).
    Ale ja przecież napisałem, że po przekręceniu potencjometrem, a nie kluczykiem!!!
  • #6 3335148
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Ale po przekręceniu to znaczy że , jak masz zapłon włączony

Radio wyłączysz i właczysz to nie pamięta :?:

Jak oba zasilania dochodzą poprawnie trzeba szukać uszkodzenia w środku na płycie radia /a może być nawet procesor/

Niestety ale w takim wypadku nie ma gotowej recepty :!: /w stylu wymień rezytor mały czerwony :D/
  • #7 3335180
    Robert_SM_nexia
    Poziom 11  
    Cytat:
    Ale po przekręceniu to znaczy że , jak masz zapłon włączony

Radio wyłączysz i właczysz to nie pamięta Question

Dokładnie tak.

Ja nie mówię, że chcę dokładną receptę, tylko że myślałem że może być coś "mniejszego", że może jednak jest gdzieś batt, albo inaczej jakoś podłączyć ?
    Uświadomiliście mi, że to większy problem więc po prostu będę miał smutka, ale dzięki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe Royal 70 CR traci pamięć ustawień, zegara i stacji po wyłączeniu za pomocą potencjometru. Urządzenie posiada 10 fabrycznie wyprowadzonych przewodów, w tym dwa zasilania (czerwone i pomarańczowe), które muszą być podłączone, aby radio działało. Problem polega na tym, że pomimo poprawnego zasilania, radio nie zachowuje ustawień po wyłączeniu. W dyskusji wskazano, że pamięć stacji jest prawdopodobnie przechowywana w pamięci RAM procesora, która nie jest podtrzymywana zasilaniem bateryjnym ani kondensatorem. Brak widocznej baterii podtrzymującej pamięć sugeruje, że konstrukcja jest uproszczona i może być produktem chińskim, mimo że marka ma siedzibę w Niemczech. Naprawa jest trudna, ponieważ uszkodzenie może dotyczyć procesora lub płyty głównej, a nie ma prostych elementów do wymiany. Zaleca się rozważenie zakupu innego, markowego radia używanego zamiast naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA