logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnały testowe audio – gdzie znaleźć i jak używać do kalibracji sprzętu audio?

slawek55 16 Gru 2006 17:10 4696 8
REKLAMA
  • #1 3337740
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Cześć.
    Poszukuję sygnałów testowych AUDIO i sposobów ich wykoprzystania.
    Z tego co wiem to chyba były one zamieszczone na jakiejś płycie CD albo EP albo EdW.
    Czy możecie mi cos doradzić,
  • REKLAMA
  • #2 3337774
    miszczzolw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Siemka
    spróbuj np tu:
    http://www.dogstar.dantimax.dk/testwavs/

Dodano po 5 [minuty]:

o znalazłem jeszcze jedną rzecz nie sprawdzałem jeszcze tego dokładnie ale myśle że może coś z tego Ci się przyda
    Załączniki:
    • generator_standalone2.zip (352.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3338061
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Cześć.

Dzięki.
    A wiesz może jaka jest wg normy częstotliwoąć i wartość sygnału przy testowaniu i ustawianiu torów audio
  • REKLAMA
  • #5 3338771
    miszczzolw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    hmmm no i tu będzie problem bo nie za bardzo ale sądzę że 1W w odległości 1m powinien promieniować aczkolwiek ktoś musiałby to potwierdzić bo ja dopiero zaczynam się zagłębiać w to wszystko i na 100% nie umiem odpowiedzieć :wink:
  • #6 4022037
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    poszukuje sygnałów testowych audio sinusoidalnych pełne pasmo co 1/3 oktawy najlepiej w formacie mp3 i każda częstotliwość osobno nigdzie nie mogę tego znaleźć
  • REKLAMA
  • #9 4024000
    ---DjMbass---
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jeżeli ktoś nie chce szukać w bibliotece to może klkinąć na link i juz może słuchać dżwięków ze swojego suba. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie więc nie rozumiem twojego postu!

Można to zrobić prościej i lepiej niż szukając na elce!
    a przydały sie niektórym bo dostałem podziękowania szukał ale nie mogli znalezć :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania sygnałów testowych audio oraz metod ich wykorzystania do kalibracji sprzętu audio. Użytkownicy wskazują na dostępność plików testowych w formacie WAV i MP3, dostępnych na stronach internetowych takich jak dogstar.dantimax.dk oraz stealthsettings.com, gdzie można znaleźć testy basowe i sygnały sinusoidalne pełnego pasma co 1/3 oktawy. Podano również link do generatora sygnałów standalone (generator_standalone2.zip). Wskazano, że sygnały testowe były kiedyś dostępne na płytach CD, EP lub EdW, jednak obecnie łatwiej korzystać z plików online. W kwestii norm dotyczących częstotliwości i wartości sygnału testowego pojawiła się sugestia, że moc 1W na odległość 1m może być odpowiednia, choć wymaga to potwierdzenia. Forum elektroda.net również udostępnia zasoby z sygnałami testowymi. Dyskusja podkreśla praktyczne zastosowanie sygnałów do kalibracji subwooferów i torów audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA