logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST19171N SCSI - błędy przy formatowaniu i aktualizacji firmware

dareoszek 16 Gru 2006 19:36 1614 2
  • #1 3338263
    dareoszek
    Poziom 10  
    Cześć,

Mam dysk SCSI.
    Gdy podłączam go do kontrolera, to wydaje z siebie dwa piknięcia kilkaście razy. Dysk jest widoczy przez kontroler ale przy probie formatowania czy veryfikacjhi wyskakują jakieś błędy.
    chodzi mi o dysk, ktory jest pod tym adresem:
    :arrow: http://www.seagate.com/support/disc/scsi/st19171n.html

Dysk ma na sobie złowieszczą naklejkę COMPAQ i myślę, że jest to wina firmware'u, który jest wgrany we flash. Pewnie jakiś do obsługi kontrolerów w serwerach.
    Dysk jest w 99% sprawny, gdyż jak startuje to kręci głowicami, ale czegoś tam nie może zrobić. Podejrzewam, że poprostu firmware jest złe i probuje się porozumieć z innym dyskiem.

Znalazłem w necie jakieś firmware inne niż to co jest na hp.com.
    To jest na: www.ncr.com
    Opis jest tutaj:
    :arrow: http://www.ncr.com/support/pcfiles/SCSI_Drivers/diskfw/DFW188.TXT
    Więc myslę że to firmare jest OK.
    Jednak jest problem, gdyż gdy wkładam dyskietke i robie tam wszystko po kolei wg instrukcji, to wyskakuje mi w pewnym momencie błąd, że nie można wgrać firmware'u.
    I teraz mam pytanie, jak ustawić jumpery by wgrać firmware. Oczywiście terminacje i ID dysku mam opanowaną.

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    :-)
  • #2 3346529
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Zanim zaczniesz grzebać w firmware dysku , wykonaj sobie dyskietkę startową z programem Victoria :
    http://hdd-911.com/index.php?option=com_docma...cclick&Itemid=31&bid=65&limitstart=0&limit=15
    Po uruchomieniu programu wciśnij "P" i wybierz kontroler na którym podpięty masz ten dysk . Dalej "F2" - powinien ci się pojawić jego odczyt . "F4" - wykonujesz testy powierzchni dysku .
    Wykonaj test na obecność potencjalnych bad sektorów . Wyniki testów podaj na forum .

Pozdrawiam .
  • #3 3349461
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    -> BIGOLSEN
    STxxxxxN - Narrow SCSI - chyba tylko MHDD ma w sobie możliwość skanowania dysków SCSI po załadowaniu ASPI dla DOS (co jest w dyskietce startowej ale tylko dla kontrolerów Adaptec'a).

-> dareoszek
    Jeśli masz kontroler Adaptec'a to ma on w swoim BIOSie (ctrl A by do niego wejść) możliwość skanowania dysku. Jeśli wystąpi problem to podaje kody błędów SCSI (Sense Code i Sense Code Qualifier). Te kody dokładnie opisują co dyskowi dolega. Niestety informacje o SCSI są bardzo strzeżone ale chyba na forum hddguru są osoby które może by Ci podały znaczenie tych błędów. Jako że to starawy dysk to moze coś będzie w jego dokumentacji ze strony producenta (stare dyski były dość dobrze udokumentowane jeśli chodzi o standardowe komendy).
REKLAMA