logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja i oznaczenie plików Rejestru w Windows XP

kiwu 28 Sie 2003 22:18 10881 8
REKLAMA
  • #1 307937
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Chciałbym zapytać jak są oznaczone i gdzie są umieszczone w XP pliki tzw. Rejestru.
  • REKLAMA
  • #2 308518
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    zdaje mi sie że rejestr jest umieszczony w pamieci
    mozesz jednak go wyeksportowac
    nie pamietam dokłądnie czy to to polecenie (mie mam gdzie sprawdzić bo mam tylko linuksa)
    spróbuj w linii poleceń:

regedit -e c:\aaa.reg

wtedy utworzy Ci plik aaa.reg na dysku C:
  • REKLAMA
  • #3 310527
    kiwu
    Poziom 19  
    Dziękuje.
    Chodzi mi o to, iż mam taki program do montażu dzwięku bez kodu instalacyjnego.Podczas instalacji po raz pierwszy zainastalował się jako demo.Używałem go przez 30dni.I teraz po ponownej instalacji mam taki komunikat, iż czas demonstracji jest zakończony.Pewnie jak bym przeprowadził deinstalacje całego systemu to program ponownie by się zainstalował znów na 30dni.
    Zainstalowałem taki program Power Tools jv16 do usówania plików Rejestru jednak nie udało mi się dotrzeć do winowajcy, który nadal gdzieś siedzi i skutecznie uniemożliwia instalacje programu.
  • #4 310552
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    we wszystkich nowszych windach 95+ części rejestru HKey_Dyn_Data znajdują sie w pamięci .

Przydałoby się jeszcze jakiś program co by mógł to wszystko w trybie tekstowym przeglądać. Polecam notatnik +
    Załączniki:
    • NOTEPAD.rar (32.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 310573
    kiwu
    Poziom 19  
    Jeszcze raz serdecznie dziekuje.
    Dziś nie sprawdze tego, ale obiecuje odpisać.
  • REKLAMA
  • #6 310839
    kalgary
    Poziom 2  
    Jak to w pamięci, przecież dane muszą być gdzieś zapisywane, w windzie 95,98 byl to katalog c:\windows, czy c:\windows\system z ukrytymi plikami ----.DAT
    Moze i wiele rzeczy jest wykonywanych w pamieci, ale na czas wyłączenia kompa - informacje z pamieci z regóły wylatuja w powietrze :)
  • #7 313597
    cichy_666
    Poziom 12  
    O czym Wy piszecie? Rejestr jest zapisywany na twardym dysku! Start-Uruchom- wpisujesz regedit i to wszystko. Tylko, że jak tam namieszasz to tylko format C: :( Ci pozostaje. Jeżeli chodzi o crackowanie wersji trial czy jakiejkolwiek innej jest to nielegalne ( polecam SoftICE, albo IDE, ale musisz mieć o tym jakieś pojęcie)

Pozdrawiam...........
  • REKLAMA
  • #8 313690
    kiwu
    Poziom 19  
    Nie ma lekko a i nawet o formacie c: wcale nie myśle. Dlatego odpuszczam sobie to i poddaje się.
  • #9 440679
    Ross
    Poziom 12  
    I tak Rejestr zapisywany jest w pamięci komputera a na twardym dysku jest jego archiwizacja w przypadku zmian wniku działania jakiegoś programu (np. instalowanie) te zmiany są aktualizowane automatycznie w pamięci i na twardym dysku, nazwa pliku rejestru Systemów Windows jest System.dat i znajduje się w folderze Windows ale w przypadku systemu XP i chyba Win2000 ,Server jest on jesze podzielony na (chyba jak pamiętam) na dodatkowe pliki związane z konfiguracją kont sieciowych i urzytkowników :P .
    W przypadku już zainstalowanego programu (trial) to prosze zapomnieć (ale da się to zrobić ale więcej roboty niż wyniku) ale jeśli szykujemy się do instalacji to wystarczy zrobić kopię zapasową rejestru (albo skopiować pliki r*.cab [kopie zapasowe rejestru zrobione przez sam system przy uruchamianiu]) i zainstalować ten program , nie próbowałem ale słyszałem że to działa.
    Cichy_666 wpiswanie regedit do uruchom to system uruchamia program regedit.exe znajdujący się w katalogu Windows ten program jest tzw. menagerem rejestru a jak się już poważnie namiesza to wystarczy skasować plik System.dat
    system przywróci wcześniej zapisaną wersje rejestru , ale jak to nic nie pomoże (choć wątpie no to formacik i instaleczka systemu).
    Dosyć dobrym programem do montażu dźwieku jest program GoldWave w wersji Shareware lub Cool Edit ale tych prograów jest wiele w internecie... :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Pliki Rejestru systemu Windows XP są przechowywane na dysku twardym, a ich główny plik to System.dat znajdujący się w katalogu Windows. W XP oraz nowszych systemach (np. Windows 2000, Server) rejestr jest podzielony na kilka plików odpowiadających różnym obszarom konfiguracji, w tym kontom użytkowników i sieci. Podczas działania systemu rejestr jest ładowany do pamięci operacyjnej, gdzie zachodzą zmiany, które są następnie automatycznie zapisywane na dysku. W starszych systemach (Windows 95, 98) pliki rejestru znajdowały się w katalogu Windows lub WindowsSystem jako ukryte pliki .DAT. Do przeglądania i eksportowania rejestru służy narzędzie regedit.exe, które można uruchomić z menu Start lub linii poleceń (np. regedit -e c:plik.reg). System tworzy również kopie zapasowe rejestru w plikach r*.cab. Próby obejścia ograniczeń wersji trial programów poprzez modyfikację rejestru są skomplikowane i często nielegalne. Zaleca się ostrożność przy edycji rejestru, gdyż błędy mogą wymagać reinstalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA