logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1100 - jasny pas na wydruku po zacięciu papieru, co zrobić?

kulfoniasty 17 Gru 2006 11:20 1947 7
REKLAMA
  • #1 3340087
    kulfoniasty
    Poziom 11  
    Witam,
    Od pewnego czasu mam problem z moja drukarka HP LJ 1100. Dokladniej, od momentu, kiedy drukarka wciągnęla mi dwie kartki i ta druga utknela w jej srodku. nieswiadomy ze powinienem wyciagnac toner i dopiero wyciagac kartkę, wyciągałem ją przy włożonym tonerze. Ale udalo sie wyciągnąć bez większych problemów. Z tym, że od tego momentu w stałym miejscu każdego wydruku mam jaśniejszy pas. Drukarka drukuje w tym miejscu, ale jest to wydruk wyblakłby i czasami słabo nawet widoczny.
    Czy wiecie co mogło się stać i jak rozwiązać ten problem? DOdam że drukarke kupiłem używaną, ale prosto z serwisu HP z oryginalnym tonerem.

Z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3340798
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    kulfoniasty napisał:
    Witam,
    nieswiadomy ze powinienem wyciagnac toner i dopiero wyciagac kartkę, wyciągałem ją przy włożonym tonerze. ............ Z tym, że od tego momentu w stałym miejscu każdego wydruku mam jaśniejszy pas.

Najprościej-włóż inny cartridge i zobacz, co będzie się działo. Jeśli błąd się nie przeniesie, to masz uszkodzony cartridge. Jeśli się przeniesie, to będziemy szukać dalej.
  • REKLAMA
  • #3 3340816
    kulfoniasty
    Poziom 11  
    Właśnie przeprowadziłem ekspresową analizę stanu bębna światłoczułego i zauważyłem ciemniejsze paski w pewnych miejscach. Prawdopodobnie odpoaidają one pasom na wydrukach. Zatem chyba tak jak mówisz, to wina cartrige'a. Tylko ze pojawia się problem, bo nie chciałbym się go jeszcze pozbywać, bo jest całekim dobry, ale z drugiej strony zregenerowane cartrige są nieomalże w cenie bębnów :/
    Zatem czy lepiej wyminić bęben czy kupic nowy toner?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3341320
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Lepiej wymien beben - po wymianie wytrzyma kilka
    napelnień.
  • REKLAMA
  • #5 3345229
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    czyba zeczywiscie najlepszym rozwiazaniem jest wymiana samego bebna, zaraz pod bebnem znajduje sie walek jesli dobrze pamietam PCR, wyjmij go i tez wyczysc, dobry do tego celu jest plyn do szyb :)
    Pozdrawiam Piotr
  • #6 3345249
    kulfoniasty
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie rady. Póki co zamówiłem dzisiaj nowy toner, wiec utwierdze sie jeszcze w przekonaniu że to bęben. Poźniej korzystając ze wskazówek postaram się wymienić bęben tak, żeby obecny toner mógł mi jeszcze posłużyć. BTW gdzie znajde jakas instrukcje wymiany bębna, czy to jest zbyt proste by mogło być w jakiejś instrukcji? jeśli tak to proszę o klika wskazówek jak to zrobić. Z góry dzięki :)
  • #8 3356160
    kulfoniasty
    Poziom 11  
    Dzięki za linka. Na pewno się przyda przy wimianie bębna w tym tonerze.
    Przed chwilą załozyłem nowy zamówiony toner i dydruki ponownie są żyleta, więc podejrzenia co do bębna okazują się być jak najbardziej słuszne. Tuż po świętach kupię bęben i przywrócę go do pełni sprawnosci.
    Mam jeszcze jedno pytanie, jak długo bez uszczerbku dla funkcjonalności może leżeć niezuzyty toner, bo teraz mam dwa nieomalże pełne i nie wiem jak bardzo mam się spieszyć z ich zuzywaniem.
    Z góry dzieki za odp

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest jasny pas na wydrukach z drukarki HP LaserJet 1100, pojawiający się po zacięciu papieru i nieprawidłowym wyciągnięciu kartki bez wyjmowania tonera. Analiza wskazała na uszkodzenie bębna światłoczułego, który powoduje ciemniejsze paski odpowiadające jasnym pasom na wydrukach. Zalecane jest sprawdzenie, czy problem przenosi się na inny cartridge – jeśli nie, to wina leży po stronie cartridge'u. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest wymiana samego bębna, który po wymianie wytrzyma kilka napełnień tonera. Dodatkowo warto wyczyścić wałek PCR znajdujący się pod bębnem, np. płynem do szyb. Po wymianie tonera wydruki wróciły do normy, co potwierdza uszkodzenie bębna. Autor planuje zakup i wymianę bębna, a także pyta o trwałość nieużywanego tonera, mając obecnie dwa pełne cartridge'e.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA