logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o kolumnach estradowych 2x150W do wzmacniacza Diora WS 503, budżet 300 zł

denius 17 Gru 2006 17:41 2388 24
REKLAMA
  • #1 3341650
    denius
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam dlugo czasu poszukuje kolumn do pokoju i zastanawiam sie jak one graja
    http://allegro.pl/item150914681_cena_swiateczna_nie_przegap_.html
    lub te
    http://allegro.pl/item147357412_nowe_kolumny_estradowe_2x150_wat_gwarancja_fv_raty.html

jak mozecie powiedziec jak by takie cos zagralo wzmacniacz to diora ws 503 pozdro
    i prosze o wypowiedzenie sie o tych produktach lub podajcier inne propozycje do 300 zl
  • REKLAMA
  • #2 3341702
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    O Boże nie kupuj tego shitu. To jest robione na najtańszych piezakach i najtańszych chińskich basach pokroju dibejszajs ;/. Do 300zl to za dużego wyboru nie masz lepiej dolozyć troszkę kasy i zrobić chociaż jakieś monitorki na głośnikach selenijm (www.westmusic.pl). Pozdrawiam ;}
  • #3 3341762
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Straszny szajs, strach pomyslec jak bardzo musi to kaleczyc dzwiek... DO czegi chcesz stosowac te kolumny?
  • REKLAMA
  • #4 3341763
    Mery84
    Ocena: 271
    Nie mow ze do 300zl wyboru nie ma!! Para Altonow z Allegro do 300zl wejdzie a zrobi niezly dym w polaczeniu z WS503!!
  • #5 3341907
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Daruj sobie te aukcje - od razu z daleka od takich śmieci - tak samo jak od Alphardopodobnych. Jeżeli już to szukaj czegoś np. z Tonsila (ale tego prawdziwego a nie niby Tonsila made by STX). Do 300 zł można już sobie kupić coś przyzwoitego używanego, ja kiedyś nawet trafiłem duże kolumny Revox.
  • REKLAMA
  • #6 3341996
    Mery84
    Ocena: 271
    Poogladaj dobrze Allegro Altony80 Mildtony110 Mildtony150 NewMildtony200 jest w czym wybierac do 300zl a to dopiero przyklady Tonsili ale ja osobiscie bym wybral Tonsila za ta cene.
  • #7 3342680
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Polecam także serię Polaris Diory.

http://www.allegro.pl/item150264289_kolumny_polaris_120w_super_okazja_bialystok.html

Sam mam z tej serii kolumny i to naprawdę ładnie gra.Odsłuchiwałem je jak jeszcze były w sklepach(zaprawdę piękne to były czasy).Głośniki w nich są firm Tesla(sekcja niskotonowa) i kopułki Tonsil.Ja mam monitorki Polaris 80 a te są 120 resztę dopowiedz sobie sam.W cenie do 300zł zdażały sie przypadki wychwycenia modelu 180 czy 200.Poczekaj poszukaj i..ustrzel.Warto.
  • #8 3343328
    chaka
    Ocena: 100
    W podobnej cenie sa tez Mazurki, co prawda nie jest to juz sprzet do robienia lomotu a chyba o taki autorowi chodzilo, ale moze wiecie cos na ich temat?
  • #9 3343417
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Witam!
    Nie chcę i nie będę ubliżać tym kalumniom. Podejrzewam, że grają one naprawdę przyzwoicie, biorąc pod uwagę to do czego zostały stworzone, czyli na estradę, a nie do pokoju. Kolega powinien jednak się zastanowić i przedstawić nam swoje oczekiwania odnośnie takiego sprzętu, Czy ma to robić dużo hałasu, czy też ma zagrać tak, żeby inni się nie poznali, że to jednak nie skrzypce grają a najzwyklejszy kompakt?
    Pozdrawiam.
  • #10 3343484
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Powiedzmy sobie szczerze, jeśli ktoś się interesuje takim sprzętem:
    http://allegro.pl/item150914681_cena_swiateczna_nie_przegap_.html
    to chyba nie jest audiofilem?
    Chociaż zawsze mogę się mylić...

Przy okazji mam pytanie odnośnie Polarisów 180 i 200. Kiedyś dostałem ulotkę o tych kolumnach ale nie miałem okazji posłuchać jak to gra. Jak to gra i jak wypada w porównaniu z konkurencją z tej samej półki cenowej?
  • #11 3343548
    arigato
    Poziom 28  
    WujekWszystkoZlo napisał:

Przy okazji mam pytanie odnośnie Polarisów 180 i 200. Kiedyś dostałem ulotkę o tych kolumnach ale nie miałem okazji posłuchać jak to gra. Jak to gra i jak wypada w porównaniu z konkurencją z tej samej półki cenowej?

Witam!
    Boże, chyba nie pójdę spać, a na szóstą do pracy!!!
    Już spieszę z odpowiedzią. Ćwiczyłem Polarisy 200 na Akai M57 i do tego, jak kto woli - DAT Sony DTC-57ES, lub CD Technics SL-PG 370. Grały naprawdę bardzo przyzwoicie, biorąc pod uwagę ich cenę. Przy niezbyt pełnym wysterowaniu można było usłyszeć zupełnie przyzwoity, niski bas. Mówię teraz o dobrym graniu, nie o hałasie. Mam nadzieje, że kolega zrozumie, co mam na myśli. Sygnał mono był bardzo wyraźnie słyszalny ze środka między kolumnami, co może świadczyć o dobrej, jednakowej jakości przetworników. Utrzymanie stałego, jednakowego poziomu jakości produkowanych wyrobów to, moim zdaniem, nie lada wyzwanie dla nie jednego taniego producenta. Polskim Altusom, czy Altonom tego, niestety od zawsze brakowało. Nie będę się wypowiadać na temat kolumn w cenie ok. 2000 złotych od Tonsila (niestety nie pamiętam ich nazwy, a w sieci nie chce mi się teraz szperać). Mam tylko taką cichą nadzieję, ze te grają raczej poprawnie. W końcu, za taką kasę powinny. Był to trójdrożny, symetryczny klasyk. Jak od Dynaudio. Ale wzornictwo inne. Na pewno, któryś z kolegów uzupełni moją wypowiedź w tej materii.
    Do dobrego słuchania muzyki z czystym sumieniem polecam Polarisy, chociaż ich niecodzienna konstrukcja może zniechęcać. Zapewniam, że grają na zaskakująco dobrym poziomie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 3343679
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Paskudztwo. Co do kulturalnej pracy zestawu o czym mówił przedmówca to nie potrafie sobie tego wyobrazić. W jednym z linków nie podano nawet nazwy tego magicznego czegoś. Trójdrożne? Dziwne... Ja tam widze jeden bas i dwa gwizdki piezo po 10 zł. sztuka. Nie widze tam jakoś stożkowego średniotonowca. No i ostatecznie jak na estradowe to troche wymiary ma śmieszne.

Osobiście posiadam kolumienki Bose 21 i subik Magnat Accura i jest świetnie (cały zestaw nabyłem za 65zł. łącznie)
  • #13 3344139
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Chyba widzieliśmy nie te same kolumny, tu masz fotki:
    http://www.allegro.pl/item141146378_diora_polaris_200_w.html
    http://www.allegro.pl/item150158742_kolumny_polaris_200_wzmacniacz_technics_su_500.html
    Na audiostereo opinia o nich sugeruje, że brzmienie jest raczej altusopodobne czyli dużo basu, przede wszystkim bardzo dużo basu. Używki są śmiesznie tanie, podejrzewam, że można z nich zrobić cos naprawdę fajnie grającego. Przetworniki średnio i niskotonowe tesli, gwizdek tonsila. Kwestia popracowania nad zwrotnicą i mogą być całkiem sensowne kolumny.
  • #15 3348093
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Robią wrażenie :)
  • #17 3354376
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Oł dżizas, czemu ta aukcja nie była 3 tyg. temu gdy kupowałem AV860 kody do kompa :|
    Choć tak po dłuższym zastanowieniu to chyba mam za mały pokój do tych kolumn, jakieś 16m2 to mało, a te kolumny muszą produkować dość dużo basu.
  • #18 3354754
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    Przeczytaj jeszcze raz moją opinię odnośnie Polarisów. Przy naprawdę głośnym graniu nie ma, co marzyć o bardzo niskim basie. Mówię o tych kolumnach. Zresztą każdy głośnik gorzej przetwarza niskie rejestry, po dołożeniu watów na jego zaciski. Te basiorki mają 22 cm średnicy, czyli bardzo niskiego basu przy pełnym wysterowaniu, dokonując pomiaru np. z tolerancją +-3dB raczej się nie spodziewaj.
    Czy 16m kw. to mało? Nie sądzę. Na pewno łatwiej jest taki pokój wypełnić dźwiękiem. Pozostaje jedynie kwestia rezonansów dla niskich dźwięków. O tym mógłbyś się przekonać instalując kalumnie, które rzeczywiście nisko schodzą. Bo, że rezonanse jakieś występują nie podlega tutaj żadnej dyskusji. Każde pomieszczenie tym właśnie się charakteryzuje. Później pozostanie tylko zminimalizowanie tego zjawiska, jeżeli okazałoby się, że Polarisy również dobrze sobie radzą w tym przedziale. Moim zdaniem wielkość pomieszczenia może jedynie przeszkadzać w ustawieniu dużych konstrukcji natomiast odsłuch może być tak samo przyjemny, jak w dużym pokoju. Pod warunkiem wszakże, że walka z rezonansami się powiedzie. Uprzedzam, że nie zawsze się to udaje.
    Pozdrawiam.
  • #19 3356009
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Przy naprawdę głośnym graniu nie ma, co marzyć o bardzo niskim basie.

Siedzę teraz na kanapie a przede mną grają Polarisy 80 na podstawkach
    bas jest przyzwoity,a to są monitory!.Te 180 wyprodukują nieporównanie wiecej basu od tych.A mój pokój ma ok 25m²(są tu załomy,skosy i wnęki może to dzieki temu).Słuchałem też modelu 200 i nie wierzę że te 180 dużo od nich odbiegają.Ustawienie ma kluczowe znaczenie.
  • #20 3357872
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    altusman napisał:
    bas jest przyzwoity,a to są monitory!.Te 180 wyprodukują nieporównanie wiecej basu od tych.

Szanowny kolega powinien zwrócić uwagę, nie tylko na to, jakie jest natężenie dźwięku produkowanego przez dany zestaw ale, jakie są składowe i, z jaką tolerancją je mierzyć. Wystarczy zrobić proste doświadczenie. Bierzemy słuchawki o bardzo dobrych parametrach i po założeniu ich, tam gdzie być powinny, słyszymy dobry bas. A co usłyszymy odsłuchując w/w sprzętu z odległości jednego metra? Nawet podkręcanie na maxa niewiele, a właściwie - nic nie pomoże.
    Takie samo doświadczenie może kolega przeprowadzić ze swoimi monitorami. Grają cicho i słuchamy z odległości 20cm, a później głośno z odległości 3 metrów. Warunek podstawowy to chcieć usłyszeć niskie rejestry. Różnica między słuchawkami a kolumnami polega jedynie na tym, że w przypadku tego drugiego, skala zjawiska nie jest już tak łatwa do wychwycenia. I w tym, między innymi, pomagają rezonanse pomieszczenia odsłuchowego. Najczęściej występują one w granicach 40Hz. Monitorki szanownego kolegi, jak sądzę, właśnie tutaj wysiadają nie płacąc za bilet :-D
    Pozdrawiam.
  • #21 3357982
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Chciałbym się z tobą zgodzić, ale niestety nie mogę, rezonansy to nie jest właściwy sposób na "wzmocnienie" dźwięku w pomieszczeniu. Z mojego punktu widzenia to więcej szkody niż pożytku. Nie ma też co ganić monitorów tylko dlatego, że są niepozorne. Ja osobiście nie lubie monitorów, po prostu mi się nie podobają, dla mnie kolumna to podłogowiec, choć wiem, że to niesprawiedliwy osąd. Słyszałem monitory, które grają 10x lepiej niż niejedne przyzwoite podłogowce. Kolumny trzeba dobierać pod pokój. Ostatnio byłem zainteresowany kolumnami jedynie do kompa (spędzam większość czasu przed nim a lubię słuchać muzyki niemalże non stop), kupiłem koda av860, trochę je podrasowałem i grają bardzo ładnie a co najważniejsze, kulturalnie. Podpięte do h/k pm655 nie wymagają absolutnie żadnej korekcji, jak na możliwości tych przetworników. Kolumny mam jakiś metr od fotela (przy kompie) z każdej strony a więc raczej niedaleko. Podpięte do radmora 5102 (mój poprzedni wzmak do kompa) grają już mniej szczegółowo i podbarwiają niskie tony ale to też cecha radmora. Gotan Project na harmanie brzmi jak trzeba, na radmorze jest już trochę za dużo basu, trochę za mało szczegółów. Dla mnie zrównoważone brzmienie to duży plus gdyż słucham różnorodnej muzyki. Dla wielbicieli jazgotu radmor+kontur+altusy = orbitowanie, ale nie dla mnie.
    Trudno mi też uwierzyć, że budżetowe kolumny niewiele większe od moich av860, mające dwa woofery, jeden średniotonowiec i jeden gwizdek nie mają problemów z nadmiarem basu i nie będą dudnić w pokoju 16m2. Na szczęście mają przedni BR bo z tylnym to wogóle nie byłoby o czym rozmawiać. Czytałem opinie na audiostereo i moje przypuszczenia są słuszne. Wierzę, że te polarisy można "nauczyć" ogłady przez odpowiednie wytłumienie+wzmocnienia+niezbędne modyfikacje w zwrotnicy. Wtedy zapewne zagrają zupełnie inaczej, skoro kody mogą to tym bardziej polarisy powinny.
  • #22 3359841
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    Chciałbym się z tobą zgodzić, ale niestety nie mogę, rezonansy to nie jest właściwy sposób na "wzmocnienie" dźwięku w pomieszczeniu.

Mam wrażenie, że szanowny kolega niezbyt uważnie przeczytał moje wypociny. Zarówno ten ostatni tekst, jak i poprzednie. W żadnym z nich nie wspomniałem o tym, że rezonans akustyczny to pożądane zjawisko. Nawet wspomniałem, jak bardzo trudno jest to zjawisko zniwelować. A o całkowitym jego wyeliminowaniu nawet mowy być nie może. Nie wspomniałem również ani słowem o wzmacnianiu basu w pokoju za pomocą tegoż rezonansu. Jeszcze niech kolega wytknie mi, że pochwalam np. istnienie pogłosu.
    Trudno mi też uwierzyć, że budżetowe kolumny niewiele większe od moich av860, mające dwa woofery, jeden średniotonowiec i jeden gwizdek nie mają problemów z nadmiarem basu i nie będą dudnić w pokoju 16m2.

I nie po to daje się więcej głośników do kolumny, żeby było więcej basu tylko w celu osiągnięcia jeszcze niższego pasma. Teoretycznie, nawet subwoofer właśnie do tego ma służyć. Najprostszą metodą stłumienia nadwyżki basu jest zwykły rezystor. Można go stosować, nie tylko dla tonów niskich. Przykładem tego niech będą legendarne Altusy.
    Kolegi uwagi świadczą tylko o tym, że można pisać sobie, a muzom. Ktoś, jeżeli chce i tak zrobi po swojemu i, chociaż argumenty były wymienione, to ich nie zauważy, albo zupełnie wypatrzy ich sens. Jeszcze raz podkreślam. Te Polarisy, nie dają więcej basu tylko niżej schodzą. Czyli potrafią wydać z siebie jeszcze niższe częstotliwości. Jeżeli ktoś tego nie jest w stanie pojąc, a są tacy na elektrodzie, to już jego broszka. Ja mam kolumny, w których są po dwa basiorki 30cm w jednej i wcale nie powiedziałbym, że mam duuużo basu. Ale z pewnością moje kalumnie gadają w granicach 28Hz (mierzone +-3dB) i przy jednym Wacie z natężeniem 92dB w odległości jednego metra. O takich parametrach te podstawkowce mogą tylko pomarzyć. Nawet przy bardzo niskim poziomie wysterowania.
    Wierzę, że te polarisy można "nauczyć" ogłady przez odpowiednie wytłumienie+wzmocnienia+niezbędne modyfikacje w zwrotnicy.

TAKIE nauczanie ogłady to nic innego jak obcinanie pasma. To, po co wówczas dwa głośniki? Zamiast grzebać w zwrotnicy, odłącz jeden głośnik i podniesiesz dolną częstotliwość o pierwiastek z dwóch. Pozostanie ci membrana bierna, ale i ten problem można rozwiązać. A nawet może się to okazać zaletą. To pokój należy dostosować do kolumn, a nie odwrotnie. Pod warunkiem, że domniemanemu audiofilowi rzeczywiście zależy na pełnym paśmie akustycznym. A właśnie ci, którym nie zależy wciskają takie teksty o dużej ilości basu w małym pokoju. I uspokajają później swoje sumienie twierdzeniem, że wszystko jest w najlepszym porządku.
    Na zakończenie dodam jeszcze, że jak nie ma mojej ulubionej pomidorowej to chwalę sobie rosół. Przecież nie wyleję za okno.
    Pozdrawiam.
  • #23 3360225
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    arigato napisał:

Mam wrażenie, że szanowny kolega niezbyt uważnie przeczytał moje wypociny.

Fakt. Moja wina.
    Cytat:
    I nie po to daje się więcej głośników do kolumny, żeby było więcej basu tylko w celu osiągnięcia jeszcze niższego pasma.

I tak i nie, osiągnięcie niskiego pasma nie zależy tylko od ilości niskotonowców w kolumnie ale też od konstrukcji kolumny, rodzaju przetwornika i odpowiedniego zestrojenia BR.
    Cytat:
    Teoretycznie, nawet subwoofer właśnie do tego ma służyć.

Mnie się zawsze wydawało, że właśnie od tego są subwoofery ;)
    Cytat:
    Najprostszą metodą stłumienia nadwyżki basu jest zwykły rezystor.

Jasne, można to też korygować korektorem, tylko skończy się na tym, że co utwór to trzeba będzie kręcić gałką a chyba nie o to chodzi.
    Cytat:
    Można go stosować, nie tylko dla tonów niskich. Przykładem tego niech będą legendarne Altusy.

Nie sądzę, żeby altusy nadawały się na dobry "przykład".
    Cytat:
    Jeszcze raz podkreślam. Te Polarisy, nie dają więcej basu tylko niżej schodzą. Czyli potrafią wydać z siebie jeszcze niższe częstotliwości.

No i fajnie że schodzą dość nisko, tylko że to wcale nie znaczy, że nie podbarwiają dźwięku i że równo oddają całe pasmo. Mylę się? Wtedy wrażenie przy słuchaniu jest właśnie takie jakby czegoś było za dużo a czegoś za mało. Przecież słuchając kolumn nie patrzy się w pomierzone parametry tylko ocenia co się słyszy.
    Cytat:
    Ja mam kolumny, w których są po dwa basiorki 30cm w jednej i wcale nie powiedziałbym, że mam duuużo basu.

A ja wcale nie twierdzę, że z dużego głośnika niskotonowego musi być zawsze dużo basu. Napisałem jedynie, że moim zdaniem te polarisy raczej nie grają równo. Na audiostereo jest wystarczająco dużo opinnii na ten temat gdyby ktoś miał ochotę coś więcej się o tych kolumnach dowiedzieć. Ja nie twierdzę, że to złe kolumny, tylko, że niekoniecznie sprawdziłyby się w MOIM pokoju! Przecież od tego zacząłem, od zastanawiania się jakby to u mnie zagrało, a ta dyskusja poszła chyba trochę za daleko.
    Cytat:
    Ale z pewnością moje kalumnie gadają w granicach 28Hz (mierzone +-3dB) i przy jednym Wacie z natężeniem 92dB w odległości jednego metra. O takich parametrach te podstawkowce mogą tylko pomarzyć. Nawet przy bardzo niskim poziomie wysterowania.

To gratuluję udanej konstrukcji.
    Cytat:
    To pokój należy dostosować do kolumn, a nie odwrotnie. Pod warunkiem, że domniemanemu audiofilowi rzeczywiście zależy na pełnym paśmie akustycznym.

Audiofil i kolumny tej klasy? Żyjemy w tym samym świecie? Nie wiedziałem, że w dzisiejszych czasach słuchanie muzyki na czymś lepszym niż wieża plastik dezajn in dżapan & mejd in czajna to już audiofilstwo. Czyli żeby być zadowolonym z głośników mam przebudować pół domu żeby zagrały "prawidłowo"? To ja jednak pozostane przy tym co praktykuje ~99% ludzi na świecie: będę dobierał kolumny POD pokój a nie na odwrót gdyż tylko na takie rozwiązanie mnie obecnie stać. Będę je również modyfikował w taki sposób żeby uzyskać MOIM zdaniem optymalny DLA MNIE dźwięk. Tylko to mnie interesuje i nie ważne jak to się nazywa i czy to dla audiofila herezja czy też nie.
    Cytat:
    A właśnie ci, którym nie zależy wciskają takie teksty o dużej ilości basu w małym pokoju. I uspokajają później swoje sumienie twierdzeniem, że wszystko jest w najlepszym porządku.

...
    Cytat:
    Na zakończenie dodam jeszcze, że jak nie ma mojej ulubionej pomidorowej to chwalę sobie rosół. Przecież nie wyleję za okno.
    Pozdrawiam.

Głębokie to było...
    ...i zupełnie niepotrzebne.
  • #24 3360457
    arigato
    Poziom 28  
    Witam raz jeszcze!
    Pisząc o pokoju nie miałem na myśli jego przebudowy. Są inne sposoby.
    Nigdy nie byłem właścicielem Polarisów. Wpadły mi w łapy to je chciałem sprawdzić. Sprawdziłem i moje wrażenia były takie, jak napisałem wyżej. Podkreśliłem, że za taką cenę wg mnie to bardzo dobra propozycja. Uprościłem nieco sprawę z tym dodawaniem basiorków, ale już po prostu nie chciałem się rozpisywać.
    Ten rosół był :!: głęboki, bo tak naprawdę bardzo lubię i jedno i drugie.
    Poza tym, nie wszystko odnosiło się tylko i wyłącznie do kolegi WujekWszystkoZlo. Było mi bardzo miło wymienić z kolegą uwagi i polecam się na przyszłość.
    Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych Świąt. Okazuje się że elektroda.pl to całkiem dobre miejsce do składania życzeń :D
  • #25 3381154
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Chociaż nazwa brzmi po Polsku Audiopol a może audiokitaj a w gruncie rzeczy to na Polaków słyszałem od Niemca że mówią biali murzyni jeszcze trochę i przez takie kolumny będziemy białymi chińczykami

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opinii o kolumnach estradowych 2x150W w cenie do 300 zł, które mają współpracować ze wzmacniaczem Diora WS 503. Użytkownicy odradzają zakup tanich zestawów z piezoelektrycznymi głośnikami wysokotonowymi i niskiej jakości przetwornikami, wskazując na słabą jakość dźwięku i konstrukcję. Zalecane są używane kolumny marek Tonsil, Polaris, Alton, Altus, Revox oraz Mazurki, które oferują lepsze brzmienie i solidniejsze wykonanie. Szczególnie polecana jest seria Polaris (modele 80, 120, 180, 200, 300) z głośnikami Tesla i kopułkami Tonsil, które charakteryzują się przyzwoitym basem i wyraźnym dźwiękiem w pomieszczeniach o różnej wielkości. Wskazano, że dobór kolumn powinien uwzględniać wielkość pokoju oraz charakterystykę akustyczną, a także że monitory mogą grać bardzo dobrze mimo niewielkich rozmiarów. Poruszono także kwestie rezonansów pomieszczenia i ich wpływu na odbiór basu. Wskazano, że subwoofery służą do uzyskania niższego pasma basowego, a korekcja dźwięku może wymagać dodatkowych urządzeń. Ogólnie rekomenduje się dołożenie nieco większego budżetu lub poszukiwanie używanych, sprawdzonych modeli zamiast tanich, estradowych kolumn o wątpliwej jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA