arigato napisał:
Mam wrażenie, że szanowny kolega niezbyt uważnie przeczytał moje wypociny.
Fakt. Moja wina.
Cytat: I nie po to daje się więcej głośników do kolumny, żeby było więcej basu tylko w celu osiągnięcia jeszcze niższego pasma.
I tak i nie, osiągnięcie niskiego pasma nie zależy tylko od ilości niskotonowców w kolumnie ale też od konstrukcji kolumny, rodzaju przetwornika i odpowiedniego zestrojenia BR.
Cytat: Teoretycznie, nawet subwoofer właśnie do tego ma służyć.
Mnie się zawsze wydawało, że właśnie od tego są subwoofery
Cytat: Najprostszą metodą stłumienia nadwyżki basu jest zwykły rezystor.
Jasne, można to też korygować korektorem, tylko skończy się na tym, że co utwór to trzeba będzie kręcić gałką a chyba nie o to chodzi.
Cytat: Można go stosować, nie tylko dla tonów niskich. Przykładem tego niech będą legendarne Altusy.
Nie sądzę, żeby altusy nadawały się na dobry "przykład".
Cytat: Jeszcze raz podkreślam. Te Polarisy, nie dają więcej basu tylko niżej schodzą. Czyli potrafią wydać z siebie jeszcze niższe częstotliwości.
No i fajnie że schodzą dość nisko, tylko że to wcale nie znaczy, że nie podbarwiają dźwięku i że równo oddają całe pasmo. Mylę się? Wtedy wrażenie przy słuchaniu jest właśnie takie jakby czegoś było za dużo a czegoś za mało. Przecież słuchając kolumn nie patrzy się w pomierzone parametry tylko ocenia co się słyszy.
Cytat: Ja mam kolumny, w których są po dwa basiorki 30cm w jednej i wcale nie powiedziałbym, że mam duuużo basu.
A ja wcale nie twierdzę, że z dużego głośnika niskotonowego musi być zawsze dużo basu. Napisałem jedynie, że moim zdaniem te polarisy raczej nie grają równo. Na audiostereo jest wystarczająco dużo opinnii na ten temat gdyby ktoś miał ochotę coś więcej się o tych kolumnach dowiedzieć. Ja nie twierdzę, że to złe kolumny, tylko, że niekoniecznie sprawdziłyby się w MOIM pokoju! Przecież od tego zacząłem, od zastanawiania się jakby to u mnie zagrało, a ta dyskusja poszła chyba trochę za daleko.
Cytat: Ale z pewnością moje kalumnie gadają w granicach 28Hz (mierzone +-3dB) i przy jednym Wacie z natężeniem 92dB w odległości jednego metra. O takich parametrach te podstawkowce mogą tylko pomarzyć. Nawet przy bardzo niskim poziomie wysterowania.
To gratuluję udanej konstrukcji.
Cytat: To pokój należy dostosować do kolumn, a nie odwrotnie. Pod warunkiem, że domniemanemu audiofilowi rzeczywiście zależy na pełnym paśmie akustycznym.
Audiofil i kolumny tej klasy? Żyjemy w tym samym świecie? Nie wiedziałem, że w dzisiejszych czasach słuchanie muzyki na czymś lepszym niż wieża plastik dezajn in dżapan & mejd in czajna to już audiofilstwo. Czyli żeby być zadowolonym z głośników mam przebudować pół domu żeby zagrały "prawidłowo"? To ja jednak pozostane przy tym co praktykuje ~99% ludzi na świecie: będę dobierał kolumny POD pokój a nie na odwrót gdyż tylko na takie rozwiązanie mnie obecnie stać. Będę je również modyfikował w taki sposób żeby uzyskać MOIM zdaniem optymalny DLA MNIE dźwięk. Tylko to mnie interesuje i nie ważne jak to się nazywa i czy to dla audiofila herezja czy też nie.
Cytat: A właśnie ci, którym nie zależy wciskają takie teksty o dużej ilości basu w małym pokoju. I uspokajają później swoje sumienie twierdzeniem, że wszystko jest w najlepszym porządku.
...
Cytat: Na zakończenie dodam jeszcze, że jak nie ma mojej ulubionej pomidorowej to chwalę sobie rosół. Przecież nie wyleję za okno.
Pozdrawiam.
Głębokie to było...
...i zupełnie niepotrzebne.