logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oprogramowanie do wykresów obsłuży 100000 punktów z pliku tekstowego?

djlj24 17 Gru 2006 18:50 1702 5
REKLAMA
  • #1 3341887
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Wydawało mi się, że sprawa jest prosta. System pomiarowy generuje mi plik (dokładnie to wynik skaningu spekrometrem) i zapisuje go w pliku tekstowym. Potem ładuję plik do Graphera i już sobie robię wykres. Ale okazało się, że Grapher nie przyjmie więcej niż 32768 punktów pomiarowych - ładuje tyle, wyświetla komunikat i więcej już nie można.
    Próba Excelem (w sumie skoro już jest to trzeba się spróbować tym męczyć) dała lepszy wynik - 65536 i koniec. A wykres robi także do 32768. Ze względu na dalszą analizę nie może być mniej punktów (ucierpi rozdzielczość przy zawężaniu przedziałów) - a w przypadku ogólnego nie tak prosto wyciąć z pliku niektórych punktów. Czym zatem zrobić taki wykres (problem jeszcze w tym, że musi ten program umożliwiać proste przeliczenie wyników zanim wykres zostanie narysowany).
  • REKLAMA
  • #2 3341985
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Spróbuj programu Origin www.originlab.com
  • REKLAMA
  • #3 3342037
    maxter_xx
    Poziom 14  
    A matlab sobie nie poradzi?
  • REKLAMA
  • #4 3346369
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Matlab sobie może i poradzi ale musi być to legalne oprogramowanie, a ten pakiet trochę kosztuję. Dzisiaj kolega mi podsunął jedną myśl, że może i LabView to przegryzie a na to licencja w pracy z tego co wiem to jest. Tylko chodziło mi o coś bardziej przystosowanego do wykresów jak Grapher. Możliwe, że będę musiał zawęzić rozdzielczość skaningu aby to robić dostępnymi narzędziami.
  • REKLAMA
  • #5 3346422
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, więc moze gnuplot ? nic mi nie wiadomo o jego limitach.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #6 3346865
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Może darmowy zestaw GNU Octave + GNU Plot, składnia Octave jest prawie taka sama jak Matlaba.
    Octave przeliczy co trzeba, a GNU Plot wyświetli.
    Dostępna jest wersja GNU Octave pod windows, przy okazji zawiera już GNU Plota. Nie wiem tylko, czy nie trzeba mieć wcześniej zainstalowanych bin utils (narzędzia UNIX-owe), ja miałem więc problemów nie było.
REKLAMA