logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrzynka czy tuba? Która lepsza z bass reflexem?

Paweł-Vectrab 18 Gru 2006 20:16 4124 9
REKLAMA
  • #1 3345978
    Paweł-Vectrab
    Poziom 11  
    Panowie co jest lepsze i dlaczego?
    Skrzynka lepsza od tuby ? wyjaśnijcie dlaczego

Skrzynka z bass reflexem czy bez która lepsza??

Pozdrawiam

Nie używaj dużych liter w tytule. [h]
  • REKLAMA
  • #2 3345994
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Wszystko zależy od różnych czynników.

Ilość miejsca w bagażniku
    Głośnik

I takie rożne!
  • #3 3346009
    Paweł-Vectrab
    Poziom 11  
    bagażnik mam 500 litrów... głośnik 30cm...
  • REKLAMA
  • #4 3346051
    migoo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Dźwięk wychodzący ze skrzyni jest czystszy i bardziej wyraźny. Tuba zazwyczaj bardziej dudni niż gra. Piszę "zazwyczaj" bo wiele zależy od samego wykonania (sztywności i wytłumienia).
  • #5 3346072
    Paweł-Vectrab
    Poziom 11  
    acha, a skrzynke lepiej kupić z bassreflexem czy bez? jaka jest różnica?
  • REKLAMA
  • #6 3346180
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    na ogol tlumaczy sie to tak z br glsoniej a w zamknietej ladniej :) tak mozna tlumaczyc ale zalezy co chcesz osiagnac i jaki mas zglsonik cyz nadaje sie to br cyzli wartosc qts nalezy znac i inne parametry a moze band pass bedzie CI odpowiadal ale strasnize trudny do wykonania i obliczenia
  • REKLAMA
  • #7 3347409
    migoo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Wszystko zależy od głośnika i upodobań. Ja proponuję skrzynkę zamkniętą ( wyliczoną wg parametrów głośnika ) ale to tylko moje zdanie. Przy basreflexie bas zejdzie ci niżej niż w zamkniętej. Ogólnie przyjmuje się, że skrzynia z b-r jest dla lubiących wolne i niskie zejścia (hip hop, rap). Dla kogoś kto lubi techno bardziej odpowiednia jest zamknięta. Ale wszystko zależy od głośnika.

Dodano po 45 [sekundy]:

Wszystko zależy od głośnika i upodobań. Ja proponuję skrzynkę zamkniętą ( wyliczoną wg parametrów głośnika ) ale to tylko moje zdanie. Przy basreflexie bas zejdzie ci niżej niż w zamkniętej. Ogólnie przyjmuje się, że skrzynia z b-r jest dla lubiących wolne i niskie zejścia (hip hop, rap). Dla kogoś kto lubi techno bardziej odpowiednia jest zamknięta. Ale wszystko zależy od głośnika.
  • #9 3347776
    Paweł-Vectrab
    Poziom 11  
    Dzięki panowie już troche jaśniej się zrobiło:)
    Crazy_88 dzięki za link ciekawa stronka:)
  • #10 3349021
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    nom jak pomoglismy to moze klikniesz ze pomoglismy:) hehe fajnie by bylo:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano skrzynkę głośnikową i tubę z bass reflexem pod kątem jakości dźwięku i zastosowania. Skrzynka zapewnia czystszy i bardziej wyraźny dźwięk, natomiast tuba często generuje dudnienie, choć zależy to od wykonania i tłumienia. Bass reflex pozwala na niższe zejście basu niż skrzynka zamknięta, co jest preferowane przez słuchaczy gatunków takich jak hip hop czy rap. Skrzynka zamknięta jest polecana dla osób preferujących bardziej kontrolowany i szybki bas, np. w muzyce techno. Wybór między skrzynką z bass reflexem a bez zależy od parametrów głośnika, takich jak Qts, oraz od indywidualnych preferencji słuchacza. Ważne jest także dopasowanie obudowy do dostępnej przestrzeni, np. w bagażniku o pojemności 500 litrów z głośnikiem 30 cm. Dodatkowo wskazano na możliwość wykorzystania obudowy typu band pass, choć jest ona trudna do wykonania i wymaga precyzyjnych obliczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA