logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI c5100 wymiana bębnów. Drukuje, ale brudzi papier.

Arus. 19 Gru 2006 19:10 3096 8
REKLAMA
  • #1 3349370
    Arus.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Drukarka zgłasza problem z trzema bębnami, drukuje, ale brudzi papier także tam gdzie nie powinna. Czy żeby było dobrze, muszę kupić całe moduły po kilkaset złotych, czy wystarczy np to:
    http://allegro.pl/item149710095_beben_opc_do_oki_c5100_5200_5300_5400_z_zebatka.html
    Sprzedawca nie daje instrukcji montażu, czy amator sobie z tym poradzi?
    Czy po ewentualnej wymianie bębny wymagają jakiegoś resetu? Czytałem o bezpieczniku w podobnym modelu drukarki, ale o tym konkretnym nic nie znalazłem.
    Bardzo proszę o pomoc, odpowiem na każde pytanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3349632
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    osobiście próbowałem niestety porażka
    po zamontowaniu mniej lub więcej szarości na całej kartce , wszystkie oddałem i kupiłem oryginały , nie da się inaczej
    zdecydowanie odradzam
  • #3 3350580
    Arus.
    Poziom 13  
    Czy to była konkretnie ta rolka?
    Czy popełniłeś jakiś błąd? Czy wymiana była problematyczna?
    Mam ochotę jednak powalczyć, może się uda, a nowy bęben to niecałe cztery stówy. Pozostałe zresetuję bezpiecznikami i zobaczę czy będzie działać :)

Bardzo proszę o wszelkie sugestie, także te z grupy "daj sobie spokój bo nie warto".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3351079
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jeżeli robią ładne druki to tylko resetowanie ma sens naoryginałach zrobisz to 3 razy , na "noname" 1,5 z problemami
    nieoryginalne bębny i tonery to badziewie .
    szkoda czasu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3351124
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Bębny zamienniki ładnie drukują na dosypkach zamiennikach np. DELACAMP'a, na oryginalnych tonerach wypaczają kolory i grubości linii w przypadku tabel etc.
  • #6 3351679
    Arus.
    Poziom 13  
    To może jeszcze mogą mi panowie powiedzieć ile ta drukarka może być w tej chwili warta? Na allegro jej nie ma.
    Przebieg 18000, części najprawdopodobniej oryginalne (bo pochodzi z firmy), bębny CMY zgłaszają potrzebę wymiany, bębęn M od czasu do czasu zgłasza potrzebę natychmiastową i odmawia drukowania (ale po otwarciu i zamknięciu klapy wszystko chula). Drukowałem wczoraj trochę zdjęć - duża część wyszła bardzo dobrze, ale niektóre mają plamę jednego z kolorów jakby nie w tym miejscu. Np na niebieskim niebie jest "dziura", która drukuje się gdzieś u dołu kartki, tworząc tam ciemną plamę (bo nakłada się na co innego). Ogólnie chcę sprzedać tę drukarkę, ale nie wiem czy lepiej sprzedać ją tak jak jest, czy najpierw zresetować to co działa, a co nie działa wymienić na zamienniki. Co byście zrobili na moim miejscu?

Dziękuję również za wszelkie sugestie, które już zostały zamieszczone.
  • REKLAMA
  • #7 3352320
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    to mocna drukarka - kup oryginały a napewno się nią długo nacieszysz , napewno za te pieniądze nie kupisz nowej tak mocnej maszynki
  • #8 3365197
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ja mam dwie takie drukareczki u klientów , w których regeneruję tonery i bębny. Niektóre już nawet dwa razy.
    Napełnienie tonera jest oczywiście banalnie proste. W moim przypadku doskonale sprawdzają się produkty "Uninet".

Jeżeli chodzi o bębny to jest trochę przy nich roboty ale raczej trudno coś zepsuć. Trzeba zwrócić uwagę na osadzenie listwy magnetycznej ( sprawa pogerubiania lub rozjechania linii).

Uninet oferuję zestawy do tej regeneracji (bęben plus bezpiecznik).

Efekt? około 40tys wydruków na "moich" modułach bez skrgi klienta .

ceny niestety nie znam bo osobiście nie fakturuję ale jest to na pewno dużo mniej niż 400 zł !!

Jak ktoś chce instrukcję to dodam w załączniku wkrótce - na domowym kompie tego nie mam.

Materiały do regeneracji do zdobycia w firmie Kserkop

pozdrawiam
  • #9 20749156
    ballymurray123
    Poziom 1  

Witam. Mogę prosić o jakiekolwiek materiały o tej drukarce? Sterowniki na Linuksa, opisy resetowania błędów itp. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka OKI C5100 zgłasza problemy z trzema bębnami, które powodują zabrudzenia papieru w miejscach, gdzie nie powinno ich być. Pojawiła się dyskusja na temat wymiany bębnów – czy konieczne jest kupowanie oryginalnych, drogich modułów, czy wystarczy wymienić sam bęben OPC z zębatką, dostępny jako zamiennik. Użytkownicy ostrzegają, że zamienniki często powodują pogorszenie jakości wydruków, np. szarości na całej kartce lub wypaczenia kolorów, i zalecają stosowanie oryginalnych części, które można resetować kilka razy za pomocą bezpieczników. Inna propozycja to regeneracja bębnów i tonerów przy użyciu zestawów regeneracyjnych, np. firmy Uninet, co pozwala na uzyskanie około 40 tys. wydruków na jednym module przy znacznie niższych kosztach niż oryginały. Wymiana bębna wymaga ostrożności, zwłaszcza przy osadzeniu listwy magnetycznej, aby uniknąć pogrubiania lub rozjeżdżania linii. Wątpliwości dotyczą także resetowania bębnów po wymianie – w modelu OKI C5100 brak jednoznacznych informacji, ale w podobnych modelach stosuje się reset bezpiecznika. Dyskutowano również o wartości używanej drukarki z przebiegiem około 18 000 stron i oryginalnymi częściami, gdzie zaleca się stosowanie oryginałów dla długotrwałej eksploatacji. Pojawiła się prośba o materiały dotyczące sterowników na Linuksa i instrukcje resetowania błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA