logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W ktora strone wentylator na procku ?

p1szcz3k 29 Sie 2003 19:53 17628 20
REKLAMA
  • #1 308751
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Mam pytanie czy wentylator na procesorze powinien wydmuchiwac czy ciagnoc do siebie powietrze ?
  • REKLAMA
  • #2 308763
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Ma nadmuchiwać powietrze na procesor (radiator).
  • #3 308764
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Powinien dmuchać na radiator
  • #4 308790
    stadeks
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    oczywiscie dmuchac na procesor,ale ja w swojim PC dawno go odwrocilem i o drazu stalo sie duzo ciszej w pokoju po zgaszeniu swiatla .Skoro to moge napisac tzn ze procek jeszcze zyje.Pozdrawiam Tadek
  • #5 308797
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    :arrow: stadeks

A możesz wyjaśnić to cudowne zjawisko?[/b]
  • #6 308806
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    A jak śwaitło zapalone to pewnie buczy jak cholera :wink: A co do tego to chyba masz strasznie zimno w pokoju skoro twój procek jeszcze żyje.
  • REKLAMA
  • #7 308849
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Panowie.. bez przesady! Temperatura oczywiscie nizsza bedzie jak went. dmucha na procek, jednak gdy jest to dobry went. i malo wymagajacy procek to odwrocenie went. obniza ilosc dB. Cyrkulacja powietrza jest, a przeciez o to chodzi. Jest wtedy pobierane z zewnatrz radziatora, przez zeberka sobie przelatuje i tez chlodzi. Jezeli sprzet sie nie przegrzewa to jest to dobre rozwiazanie!
  • #8 308856
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    stadeks napisał:
    ,ale ja w swojim PC dawno go odwrocilem i o drazu stalo sie duzo ciszej w pokoju po zgaszeniu swiatla .

O to mi chodziło...
  • #9 308905
    robsm
    Poziom 11  
    a u mnie sie zrobilo ciszej jak ... sie rozwiodłem ;-)
  • REKLAMA
  • #11 311789
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    zaryzykuje odpowiedź że oprócz ciszy jest inny plu. Podobnie jak z zasilaczem wentyl wyciąga kurz z radiatora a nie wpycha między żeberka ;)
  • #12 311794
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Moim zdaniem różnica jest znikoma, a co do kurzu to i tak będzie wdmuchiwało, a raczej wciągało (zobacz na kratki w zasilaczu komputerowym, od strony kompa też siada kurz).
  • REKLAMA
  • #13 311867
    sp9ufi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Różnica polega pewnie tylko na tym, że przy wyciąganiu powietrza z radiatora gorące powietrze przechodzi przez sam wentylator.
    Może się to odbić się to na jego trwałości. Pewnie szybciej uszkodzą się łożyska. Ale coś za coś! Albo szum albo kup rezerwowy wentylatorek.
    Używanie kompa bez chłodzenia procesora jest moim zdaniem nieeleganckie. :)
  • #14 311913
    spec
    Poziom 28  
    sp9ufi napisał:
    Różnica polega pewnie tylko na tym, że przy wyciąganiu powietrza z radiatora gorące powietrze przechodzi przez sam wentylator.
    Może się to odbić się to na jego trwałości. Pewnie szybciej uszkodzą się łożyska. Ale coś za coś! Albo szum albo kup rezerwowy wentylatorek.
    Używanie kompa bez chłodzenia procesora jest moim zdaniem nieeleganckie. :)

Tak ze 3 razy przeczytalem si sie zastanawiam o co chodzi?!
    1) Przy obecnie stosowanych prockach ie ma mowy o nie chlodzeniu procesora (ta era skonczyla sie z nadejsciem 486)
    2) Co ma kierunek nadmuchu do trwalosci wentylatora?! Powietrze o temp. do 40*C (bo wiecej nie bedzie) a szybsze niszczenie sie lozysk?!.... nie wydaje mi sie...

Czy kolega moglby sprecyzowac/wyjasnic o co chodzilo??
  • #15 311927
    sp9ufi
    Poziom 13  
    Hmm!!! Myślałem że napisałem jasno że wentylator powinien nadmuchiwać powietrze na radiator. Jeśli tak nie jest - to spróbuj odpowiedzieć na pytanie: w jakia temperatura jest niebezpieczna dla wentylatora... POZDRAWIAM!
  • #16 311950
    spec
    Poziom 28  
    sp9ufi napisał:
    Hmm!!! Myślałem że napisałem jasno że wentylator powinien nadmuchiwać powietrze na radiator. Jeśli tak nie jest - to spróbuj odpowiedzieć na pytanie: w jakia temperatura jest niebezpieczna dla wentylatora... POZDRAWIAM!

No troche to dlamnie nie bylo zrozumiale z Twojego poprzedniego postu
    A co do najbezpieczniejszej temp. dla wentylatora... no coz... mysle ze to co jest osiagane w warunkach domowych nie ma wplywu na prace... Czy naprawde myslisz ze to czy przez wentylator przelatuje powietrze o temp. 25*C jez "mniej niszczace" niz powietrze o temp 40*C - jak dla mnie roznica jest zadna. W wentlatorkach wycieraja sie lozyska co prowadzi do ich zniszczenia a temperatura pracy (przynajmniej w tych granicach) nie ma na to zadnego wplywu!!!
  • #17 311958
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Panowie poruszacie tu dziwny problem bo moim zdaniem to bez roznicy czy tak czy tak jedynie tylko ciszej jak wysiaga a nie dadmuchuje, a teraz jaj mam pytanie to w WC pompka powinna najpierw podawac czynnik chlodzacy na procka czy moze na chlodnice i z chlodnicy na procka???
  • #18 311960
    sp9ufi
    Poziom 13  
    No właśnie! OK - kończmy już ten temat!
  • #19 311971
    spec
    Poziom 28  
    Hrabol napisał:
    Panowie poruszacie tu dziwny problem bo moim zdaniem to bez roznicy czy tak czy tak jedynie tylko ciszej jak wysiaga a nie dadmuchuje, a teraz jaj mam pytanie to w WC pompka powinna najpierw podawac czynnik chlodzacy na procka czy moze na chlodnice i z chlodnicy na procka???

Jesli chodzi o WC to lepiej jest jak cieczleci najpierw do procka, a potem do chlodnicy. Chodzi o to ze ciecz wtedy szybciej dostaje sie do elementu chlodzacego, co w przypadku zastosowania dodatkowych modulow na grafike, chipset lub dysk ma niemale znaczenie. Im mniejszy dystans miedzy elementem grzejacym sie a chlodnica tym lepiej!

A to czy went. nadmuchuje na procek czy wyciaga z niego to ma znaczenie - niewierzysz... sprawdz u siebie! ... po za tym.. to czy gdyby wyciaganie powietrza bylo tak samo wydajne i przy tym cichsze... to dlaczego wszyscy producenci robia inaczej? Czyzby sie mylili??.... nie wydaje misie.. ale to tylko moje zdanie :D
  • #20 312121
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Jesli chodzi o WC to lepiej jest jak cieczleci najpierw do procka, a potem do chlodnicy. Chodzi o to ze ciecz wtedy szybciej dostaje sie do elementu chlodzacego, co w przypadku zastosowania dodatkowych modulow na grafike, chipset lub dysk ma niemale znaczenie. Im mniejszy dystans miedzy elementem grzejacym sie a chlodnica tym lepiej!

A ja mysle ze sie mylisz obieg zawsze jest taki sam jak masz 2 moduly chlodnica procek zawsze przeplyw jest ten sam bez wzgledu na to czy pierwszy jest rocek czy chlodnica a pozatym to lepeij jak jest chlodniac pierwsza bo wtedy schladza wode i podaje na procka, a w odwrotnej kolejnosci woda z procka idzie na chlodnice i trafia do pojemniczka gdzie jest pompka a pompka tez wydziela cieplo

A to czy went. nadmuchuje na procek czy wyciaga z niego to ma znaczenie - niewierzysz... sprawdz u siebie! ... po za tym.. to czy gdyby wyciaganie powietrza bylo tak samo wydajne i przy tym cichsze... to dlaczego wszyscy producenci robia inaczej? Czyzby sie mylili??.... nie wydaje misie.. ale to tylko moje zdanie :D[/quote]

to dlaczego w zasilaczach powietrze jest wyciagane???
  • #21 312150
    spec
    Poziom 28  
    A ja mysle ze sie mylisz obieg zawsze jest taki sam jak masz 2 moduly chlodnica procek zawsze przeplyw jest ten sam bez wzgledu na to czy pierwszy jest rocek czy chlodnica a pozatym to lepeij jak jest chlodniac pierwsza bo wtedy schladza wode i podaje na procka, a w odwrotnej kolejnosci woda z procka idzie na chlodnice i trafia do pojemniczka gdzie jest pompka a pompka tez wydziela cieplo ,

przeplyw jest ten sam, ale w roznych miejscach roznie sie elementy grzeja, a tu nie chodzi o plywanie cieczy tylko o jak najszybsze odprowadzenie ciepla i tu ma znaczenie kolejnosc polaczen, szczegolnie gdy sie uzywa kilku blokow. ( ta rozmowa zeszla z tematu)

to dlaczego w zasilaczach powietrze jest wyciagane???

1) bo zasilacze maja inna konstrukje
    2) bo nie wymagaja tak dobrego chlodzenia jak procki
    3) w wysokiej klasy zasilaczach sa 2 wentylatory z ktorych jeden wpych powietrze do srodka
    4) chodzi o cyrkulacje powietrza - tyl obudowy - powietrze wypychane na zewnatrz, a zasilacz zawsze jest z tylu

Podsumowanie tematu

✨ Wentylator na procesorze powinien nadmuchiwać powietrze na radiator, co zapewnia efektywne chłodzenie procesora. Odwrócenie kierunku wentylatora może obniżyć hałas, ale zazwyczaj skutkuje gorszym chłodzeniem. Dyskusja poruszała także wpływ kierunku nadmuchu na trwałość wentylatora – większość uczestników uważa, że temperatura powietrza (do około 40°C) nie ma istotnego wpływu na zużycie łożysk. W przypadku chłodzenia wodnego (WC) zaleca się, aby ciecz najpierw trafiała do procesora, a następnie do chłodnicy, co pozwala szybciej odprowadzać ciepło, zwłaszcza przy dodatkowych modułach chłodzących. Wzmiankowano również różnice w konstrukcji zasilaczy, gdzie powietrze jest zwykle wyciągane, co wynika z innych wymagań chłodzenia i cyrkulacji powietrza w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA