logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defragmentacja dysku C: - komunikat o niespójności systemu plików po CHKDSK

afticn 20 Gru 2006 16:58 5947 6
REKLAMA
  • #1 3352555
    afticn
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam
    Podczas defragmentacji dysku C wyskakuje mi taki komunikat:

Defragmentacja dysku (C:)została przerwana z powodu niespójności wykrytych w systemie plików.Uruchom program CHKDSK lub SCANDISK na dysku (C:),aby naprawić te niespójności,a następnie uruchom ponownie Defragmentora.

Zastosowałem się do podanych wskazań,niestety komunikat dalej się ukazuje.

Dziekuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3352677
    afticn
    Poziom 18  
    tronic1
    .....uruchomiłem wedugł sugesti,niestety C:\WINDOWS\system32\CHKDSK.exe.....błyskawicznie mignie....z czego nic sie nie idzie dowiedzieć....
  • #4 3353057
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jaki masz duży dysk,jaka duża partycja C: i jaki system plików ?
    Start-uruchom-cmd i z lini kopmend: chkdsk c: /f
    lub w mój komputer -dysk C: właściwości-narzędzia-sprawdzanie błędów,zaznacz obydwie opcje i rozpocznij.
  • REKLAMA
  • #5 3353244
    afticn
    Poziom 18  
    Dysk 40GB,bez partycji,system plików NTFS.

Po wprowadzeniu Start-uruchom-cmd i z lini kopmend: chkdsk c: /f taki komunikat:

Nie mozna zablokować bieżącego dysku
    Program chkdsk nie może działać,ponieważ wolumin jest używany przez inny proces.Czy wolumin ten mam ma byc sprawdzony przy następnym uruchomieniu komputera? <T/N>
  • REKLAMA
  • #6 3353317
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    afticn napisał:
    Dysk 40GB,bez partycji,system plików NTFS.

skoro bez partycji to nie jest możliwe żeby miał system plików, aby mieć system plików musisz mieć przynajmniej jedna partycje (np C: ) ;)
    afticn napisał:

Nie mozna zablokować bieżącego dysku
    Program chkdsk nie może działać,ponieważ wolumin jest używany przez inny proces.Czy wolumin ten mam ma byc sprawdzony przy następnym uruchomieniu komputera? <T/N>
    odpowiadasz T i restart, po restarcie bedzie okno konsolowe w którym chkdsk sprawdzi dysk
  • #7 3353444
    afticn
    Poziom 18  
    grito
    ...no tak jedna partycja jest :)
    Wszystko powiodło sie ok.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas defragmentacji dysku C: pojawia się komunikat o niespójności systemu plików i konieczności uruchomienia programu CHKDSK lub SCANDISK. Próba uruchomienia CHKDSK bez parametrów powoduje szybkie zamknięcie okna, co uniemożliwia odczytanie informacji. Zalecane jest uruchomienie CHKDSK z linii poleceń z parametrem /f (chkdsk c: /f) w celu naprawy błędów. W przypadku komunikatu o niemożności zablokowania dysku, należy potwierdzić sprawdzenie dysku przy następnym uruchomieniu systemu (odpowiedź "T") i zrestartować komputer. Po restarcie CHKDSK automatycznie sprawdzi i naprawi system plików na partycji C: (NTFS). Dysk ma pojemność 40 GB i jedną partycję. Po wykonaniu tych kroków defragmentacja przebiega poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA