logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt IS 6349 VT ( Grundig CUC4510) - synchronizacja

Biko 20 Gru 2006 23:15 1356 5
REKLAMA
  • #1 3354128
    Biko
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.

TV jak w temacie. Generalnie brak synchronizacji, strzępy wykrzywionego w poziomie obrazu, brak fonii i koloru. Próbowałem pomierzyć najpierw napięcia, ale przy próbie dotknięcia sondą miernika, tv sie wyłącza. Podobnie jak dotykam wtykiem antenowym. Do czego się przyczepić?
  • REKLAMA
  • #2 3354426
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Zachowanie istotnie dziwne, zwłaszcza z tym miernikiem.
    Proponuję:
    - wymiana C666 i R627
    - odłączenie styku pomocniczego wł. sieciowego /np. wylutować R803/
    - odłączenie wszystkiego od trafa przetwornicy z wyjątkiem D682, R682, c682.
    - wyjąć złącze cewek odchylania i do +A dołączyć żarówkę 60W, dokładnie sprawdzić zasilacz, po czym po kolei dołączać pozostałe obwody do trafa.
    - sprawdzić stan i naciąg opaski na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #3 3354723
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam jeśli siedzi w tym Tv TDA 8140 to wymień wokół niego kondensatory 1000µF,jeśli nie pomoże to może być uszkodzony ten układ.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3357475
    Biko
    Poziom 13  
    Witam.

Dziękuje, sprawdziłem wszystko zgodnie z uwagami kolegów i...
    Kondensatory i sam TDA od poziomu podmienione, bez efektu. Sprawdziłem elementy pod kątem wyłączania od dotknięcia masy, wszystko w porządku. Dotknięcie zimnej masy, również ręką powoduje wyłączenie TV. Co ciekawe, przy odłączonej antenie jest prawidłowy śnieg. Ale popodłączeniu anteny lub podaniu testowego sygnału Video na AV, brak synchro. Martwi mnie jedna rzecz... Trafopowielacz wygląda jakby był klejony, dodatkowo mój poprzednik przymocował rezystor do radiatora (masa) w pobliży trafopowielacza, którego drugi koniec jest zbliżony na odległość 5 mm do rdzenia trafopowielacza.Wygląda jakby waliło na boki trafo i ktoś zrobił z tym coś dziwnego. NA co jeszcze można zwrócić uwagę?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3357883
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    W takim razie dokąd nie wymienisz trafa na pełnosprawne nie warto sobie zawracać głowy tym TV. Chyba, że koniecznie chcesz jeszcze uszkodzić procesor np. /o ile jeszcze 100% sprawny?/.
  • #6 3364300
    Biko
    Poziom 13  
    Klient przeznaczyłna naprawę ....... 20 zł, bo kupił ten telewizor za 70 zł.Standard. Jednym słowem poszedł w odstawkę, mimo wszystko dziękuję za porady i zainteresowanie. Temat zamknięty. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
REKLAMA