logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 nie widzi karty SIM - czy wymiana kryształka pomoże?

=Tesla= 21 Gru 2006 18:04 1393 7
REKLAMA
  • #1 3356359
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    witm posiadam nokię 6230 ktora nie widzi karty sim.

wyczyscilem telefon PCC wygrzałem go wgrałem nowy soft i nadal to samo.

podejrzewam że to kryształek od sima czy moje przypuszczenia mogą być dobre i czy wymiana pomoże

z góry dziękuję za informacje
  • REKLAMA
  • #2 3356378
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    jak nie spróbujesz to się nie dowiesz:) a Twoje przypuszczenia są prawidłowe:)
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #3 3386627
    =Tesla=
    Poziom 19  
    dobra kryształk nie jest aki tani czy idzie zrobić przjście na krótko zamiast niego bo nigdzie nie mogę znaleść schamatu???

napewno idzie robić objścia bo sam stosowałem to w praktyce np w N9300 i działa

jak ktoś ma schamet jak zrobić obejście kryształka niech za,mieści będę bardzo dzięczny

pozdrawiam
  • #4 3386880
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    a nie pomyślałeś o postawieniu nowych kulek pod nim:) może to bedzie prostrze niż poszukiwanie solucji na ominięcie go choć nie wiem czy jest coś takiego..
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 3386924
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jest podobna solucja w 3100, w 6230 jest podobny filrt więc spróbuj tego. Tutaj masz zdjęcie wyprowadzeń filtra z 6230 połącz wejścia z wyjściami.

Nokia 6230 nie widzi karty SIM - czy wymiana kryształka pomoże?
  • REKLAMA
  • #6 3399388
    =Tesla=
    Poziom 19  
    z gory przepraszam za pisownie ale zlamalem prawa reke i staram pisac sie lewa-ale z polskimi znakami sobie nie poradze.

jest maly problem brak jednego wyjscia dokladnie RST aut-zostal przez kogos zniszczony nie wiem czy lepiej pogrzebac igl w plycie i postarac sie dogrzebac do scizki czy moze jest mozliwosc pociagniecia drucika z RST in do jakigos elementu z ktorym laczy sie RST aut?????

w zalaczniku daje schemat elektryczny i polaczen 6230
    Załączniki:
    • 6230 schematics.pdf (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 3399800
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    RST-out biegnie prosto do UEM-a, nie ma po dordze żadnych elementów do których mógłbyś się podlutować. Zostaje Ci chyba tylko sposób który opisałeś.
  • #8 3399830
    =Tesla=
    Poziom 19  
    ok wielkie dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6230, który nie wykrywa karty SIM. Próby rozwiązania obejmowały wyczyszczenie telefonu programem PCC, wygrzanie oraz wgranie nowego oprogramowania, jednak problem pozostał. Podejrzenie padło na uszkodzony kryształek odpowiedzialny za obsługę SIM. Dyskusja potwierdza, że wymiana kryształka może pomóc, jednak jest on drogi i trudno dostępny. Pojawiły się propozycje obejścia kryształka poprzez zwarcie lub modyfikację połączeń, co było stosowane w innych modelach, np. Nokia N9300. Sugerowano także wymianę kulek pod kryształkiem jako prostszą metodę. Wskazano na podobieństwo filtra w modelu 3100 i udostępniono schemat połączeń filtra w 6230, z zaleceniem połączenia wejść z wyjściami. Autor zgłosił problem z uszkodzonym wyprowadzeniem RST aut, co utrudnia naprawę. RST-out prowadzi bezpośrednio do układu UEM, bez możliwości podlutowania do innych elementów, co ogranicza opcje naprawy do prób odtworzenia ścieżki na płycie lub pociągnięcia drucika do odpowiedniego punktu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA