logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 cofa zegar o 20 minut po uruchomieniu - jak to naprawić?

kaem 21 Gru 2006 23:21 1782 2
REKLAMA
  • #1 3357666
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    W pracy mam (jeszcze) starego Pentiuma II 400 i oczywiście Windows 98. Nawet nie wiem czy SE. I po każdym uruchomieniu Windows, nawet jeżeli czas był poprzednio ręcznie zaktualizowany, zegar cofa się o ok. 20 minut. Co ciekawe, nie jest to raczej wina podtrzymywania CMOS, bo przy aktualnym czasie, a po ponownym uruchomieniu komputera, w setup BIOS jak i pod dyskietką startową, czas jest nadal aktualny. Dopiero po uruchomieniu Windows, zegar jest cofnięty (i tak już zostaje systemowo). Co się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 3357689
    Turb0_44
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Może jest włączona synchronizacja czasu z Internetu ?
  • #3 3357756
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Turb0_44 napisał:
    Może jest włączona synchronizacja czasu z Internetu ?

Wszystkie zegary jakie znam (oraz wszystkie stacje radiowe) by się o 20 minut śpieszyły?
    No chyba, że następuje synchronizacja z którymś z serwerów w sieci lokalnej. A taki serwer po wielu padach i rekonfiguracjach już może mieć jakiś dziwny czas.

Prawie pomogłeś... Start przy odpiętym kablu sieciowym nie cofa zegara! Windows dostaje czas z serwera z Sambą, do którego loguje się na domenę NT. Czy ktoś wie jak to wyłączyć w Windows 98? A czy da się poprzez edycję pliku w katalogu LOGON na serwerze? W tym pliku jest linijka "set time". Nie wywali się nic, jeżeli parametr na końcu tej linijki zmienię z /ON na /OFF ?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
REKLAMA