logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić fusebity w Atmega32 dla zewnętrznego kwarcu 4MHz?

sliver1 22 Gru 2006 08:46 7756 14
REKLAMA
  • #1 3358233
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    dosc sporo juz sie naczytalem o fusebitach i mam metlik w glowie co do ich ustawien ale wiem jedno - mozna przez nie skopac procka.
    zrobilem taki uklad jak na schemacie, pracuje on z zewnetrznym kwarcem 4MHz. sczytalem z procesora ustawienia i wszystkio w zakladce od fusebitow w programie isprog by dybkowski jest z jedynkami.
    ktore wartosci zmienic aby chodzil kwarc zewnetrzny i wszystko dzialalo jak nalezy??
    Jak ustawić fusebity w Atmega32 dla zewnętrznego kwarcu 4MHz?
  • REKLAMA
  • #2 3358289
    Koriel
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nowe ATMega16/32 zaczyna z ustawieniami CKSEL = “0001” (zegar wewnętrzny), SUT = “10” (czas startu), ponieważ fusebity mają logike odwrotną powinno to w programatorze wyglądać:
    CKSEL:1110

Aby używał zewnętrznego rezonatora o tej częstotliwości powinieneś ustawić
    CEKSEL = 1110, CKOPT = 1 (oczywiście teraz negujemy i zapisujemy do procka: CKSEL 0001, CKOPT: 0 ) do programowania polecam darmowy program Pony Prog, masz tam ładnie ponazywane fusebity i wiesz co przestawiasz.
    Poza tym wszystkie informacje znajdziesz w nocie katalogowej...

A, jeszcze jedno, ATMEGA przychodzi fabrycznie z włączonym JTAG-iem, jak chcesz go wyłączyć musisz wyzerować bit JTAGEN.
  • #3 3359019
    teedd
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Witam.
    Tym, którzy boją się fuse bitów i mają z tym problem radzę zrobić tak:
    1. Kupić (około 30zł) lub zrobić programator współpracujący z programem AvrOspII
    2. Zainstalować program AvrOspII
    3. Zainstalować AvrStudio
    Po uruchomieniu AvrOspII i rozpoznaniu typu mikrokontrolera przechodzimy do zakładek fuse i lock bitów, gdzie ich poszczególne ustawienia są bardzo dokładnie opisane i sztuką jest ich nieświadome przestawienie - tym bardziej, że przy ustawianiu "niebezpiecznych" trybów pracy program ostrzega o tym fakcie i czeka na potwierdzenie użytkownika, że właśnie tak chce je zaprogramować.
    Pozdrowienia - teedd
  • #4 3359972
    smelektroda
    Poziom 13  
    Witam
    Powinnieneś ustawić w programie ISP-PROG według mnie tak:

Pamiętaj, że 1 oznacza unprogrammed, a 0 programmed

CKSEL3...1 = 111
    CSKOPT = 1 dzięki temu możesz korzystac z rezonatora kwarcowego w przedziale od 3 do 8 MHz ( pdf od Atmegi32 str. 26)

CKSEL0 = 1
    SUT1..0 = 11 (pdf str. 27) Crystal osillator, slowly rising power
    albo 10 fast rising power

JTAGEN = 1 wyłączasz JTAGEN'a

Załączam moje ustawienia w ISP-PROGU dla Atmegi32 i kwarcu 14,7456MHz, ale teraz wlasnie zauwazylem, ze mam zle :cry:, bo dla mojej czestotliwosci kwarcu powinno byc CKOPT = 0.

PDF od Atmegi32Ł
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2503.pdf

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak ustawić fusebity w Atmega32 dla zewnętrznego kwarcu 4MHz? elektroda.JPG (42.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3737026
    Wilku
    Poziom 17  
    Używam AVROSPII i tylko przez chwilkę miałem opis fuse w aplikacji. Teraz wogóle się nie pojawia. Wie ktoś może czemu tak jest ?
  • REKLAMA
  • #6 3737063
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Wilku napisał:
    Używam AVROSPII
    a co to za programator ? Nie tak czasem AVRISP 2 ?
  • #7 3737228
    Wilku
    Poziom 17  
    Programator to AVR910. Czy to ma jakieś znaczenie ?
  • #8 3737349
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    GienekS napisał:
    Wilku napisał:
    Używam AVROSPII
    a co to za programator ? Nie tak czasem AVRISP 2 ?

AVROSPII To nie programator tylko program.
    Pozdr
  • #9 3737362
    Wilku
    Poziom 17  
    Wilku napisał:
    Używam AVROSPII i tylko przez chwilkę miałem opis fuse w aplikacji.........

No powiedzmy że nie wyraziłem się dość jasno...... Więc używam programatora AVR910 i aplikacji AVROSPII. Nadal nie wiem co zrobić aby pokazywała mi ona opis fuse w AVR. I wiem że nie ma to związku z hardware którego używam :). Więc może niech wypowie się ktoś kto używa tego programu......
  • REKLAMA
  • #10 3738645
    teedd
    Poziom 19  
    Witam.
    Miałem to samo - tylko w odwrotnej kolejności :)
    Kilka postów wyżej opisałem w czym rzecz - przynajmniej ja sobie ten problem tak tłumaczę.
    Pozdrowienia - teedd
    P.S. Uważam, że AVROSPII ma super opisy fuse bitów i po prostu ciężko coś zepsuć.
  • #11 3738689
    Wilku
    Poziom 17  
    Fakt - ma super opis fuse. Tylko mi ten opis zniknął i próbuje dojść dlaczego ? Samo programowanie fuse działa poprawnie, tylko za każdym razem muszę otwierać notę dla pewności.
    Załączniki:
    • Jak ustawić fusebity w Atmega32 dla zewnętrznego kwarcu 4MHz? 1.JPG (32.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3738709
    teedd
    Poziom 19  
    Witam.
    No xml file - to samo miałem przez 2 miesiące:) Korzystałem z Bascoma, ale pewnego razu zainstalowałem AVRStudio. I stała się JASNOŚĆ :). Spróbuj.
    teedd
    P.S. Sprawdziłem - opis fusebitów jest brany z AVRStudio - katalog ....\Atmel\AVR Tools\Partdescriptionfiles\ - a więc sam AVROSPII nie wystarczy.
  • #13 3743003
    Wilku
    Poziom 17  
    No i o to chodziło :). Dzięki za pomoc.
  • #14 8290089
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam
    Moze temat jeszcze aktualny :) Mógłby mi ktoś napisać o co chodzi z tym plikiem xml, nie wiem gdzie go znaleźć :( Albo co zrobić aby nie pojawiał się komunikat No xml file
    Pozdrawiam
  • #15 8293772
    teedd
    Poziom 19  
    Witaj.
    Zainstaluj sobie AVR Studio 4 i będzie ok.
    Pozdrowienia :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia fusebitów w mikrokontrolerze Atmega32 do pracy z zewnętrznym kwarcem 4 MHz. Fabryczne ustawienia fusebitów dla Atmega32 to CKSEL = "0001" (wewnętrzny oscylator) i SUT = "10" (czas startu). Aby poprawnie skonfigurować mikrokontroler do pracy z zewnętrznym rezonatorem kwarcowym 4 MHz, należy ustawić fusebity CKSEL na "1110" oraz włączyć bit CKOPT (CKOPT = 1), co umożliwia pracę z rezonatorem kwarcowym w zakresie 3-8 MHz. Bit JTAGEN powinien być wyzerowany, jeśli nie jest potrzebny interfejs JTAG. W programatorach fusebity mają logikę odwrotną (1 oznacza nieprogramowany, 0 programowany). Do programowania fusebitów polecane są narzędzia takie jak PonyProg, ISP-PROG czy AvrOspII wraz z AvrStudio, które oferują czytelne opisy i zabezpieczenia przed nieświadomym błędnym ustawieniem fusebitów. Problemy z wyświetlaniem opisów fusebitów w programie AvrOspII wynikają z braku plików XML, które są dostarczane wraz z AVRStudio. Instalacja AVRStudio rozwiązuje ten problem i umożliwia pełne korzystanie z opisów fusebitów w AvrOspII.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA