logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uszkodzony sub. pyrczy. naprawiać czy jaki kupić aby pasował

przerabiarka 22 Gru 2006 14:22 1227 7
REKLAMA
  • #1 3359090
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    witam
    mam sprzęt 4.1 i mam poważny problem
    padł sub, tzn głośnik. gra ale jak dam na połowę mocy na głośności i sile basu to strasznie pyrczy. słychac takie zgrzyty. podobno coś wyskoczyło.
    interesuje mnie raczej wymiana na nowy głośnik, aczkolwiek jak by się dało naprawić byłbym doprawdy zadowolony.
    sprzęt to logitech Z-540. moc suba to 20W RMS, na magnesie pisze 4Ω 40W, średnica to 10cm.
    i jeżeli się nie da naprawić to jaki głośnik dokupić, czy może być silniejszy i czy nie będzie przez to grał ciszej. czy ma być to głośnik średniotonowy czy wysokotonowy? na allegro bardziej podobne są do niego średniotonowe, ale w końcu to sub.

dodam, że sprzęt ładnie gra i nie potzrebny mi głośniejszy sub ale jak dam do połowy to strasznie pyrczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3359346
    witek0987
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam
    Na pewno nie mocniejszy. Tak jak napisales, bedzie ciszej gral. Jesli wymiana to na ta sama moc.
  • REKLAMA
  • #4 3360414
    witek0987
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Patrzac na wymiary tego glosnika to nie moze to byc typowy glosnik niskotonowy a raczej nisko-sredniotonowy.
    Co do naprawy nie jest to takie proste (latwiej jest wymienic membrane niz cos dalej - karkas z cewka, to rzecz trudna).
    Mam problem z wejsciem na allegro, wiec nie wiem czy to sie nada.

Pozdrawiam
    Witek
  • Pomocny post
    #5 3360561
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
  • REKLAMA
  • #6 3360716
    przerabiarka
    Poziom 21  
    dzieki, wezme ten ostatni tonsil.
    a co do naprawy to jak tego dokonać i czy warto?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3362329
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam czy mowa teraz o narawie oryginalnego głośnika?
    Jeśli tak to
    1.nalerzy odkleić górne zawieszenie od kosza2
    2.odkleić zawieszenie dolne
    3.Jeśli cewka jest spalona to można dopasować jakąś(?)... natomiast jeśli spadł nawinięty drut można go na upartego poskładać i skleić klejem
    Po trochu jest to niweykonlane ze względu na WIELKOŚĆ głośniak, więc najlepiej go wymienić jeśli ten tonsil pasuje to wg. mnie będzie to najlepsze rozwiązanie
  • #8 3362485
    przerabiarka
    Poziom 21  
    no tak, kupuje ten tonsil.
    a co do naprawy starego to tak w woli edukacji sprubuje go naprawić.
    jak wymienie to napisze model uszkodzenia i ewentualny postep naprawy.
    dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego głośnika niskotonowego subwoofera w zestawie Logitech Z-540 (20W RMS, 4Ω, średnica 10 cm), który przy połowie mocy generuje niepożądane dźwięki typu "pyrczenie" i zgrzyty. Zalecane jest zastąpienie uszkodzonego głośnika nowym o takich samych parametrach mocy i impedancji, aby uniknąć obniżenia głośności. Głośnik powinien być niskotonowy lub nisko-średniotonowy, a nie wysokotonowy. Naprawa oryginalnego głośnika jest możliwa, lecz skomplikowana i mało opłacalna, wymaga demontażu zawieszeń i ewentualnej naprawy lub wymiany cewki, co jest trudne ze względu na rozmiar i konstrukcję. Jako zamiennik polecono głośniki marki Tonsil o podobnych wymiarach i parametrach, dostępne na Allegro, np. Tonsil GDN 10 30 10 4Ω. Wymiana na taki zamiennik jest rekomendowana jako najlepsze rozwiązanie dla zachowania jakości dźwięku i kompatybilności z oryginalnym subwooferem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA