Witam. Problem polega na tym iż jak zainstaluje grę to w momencie uruchomienia, pojawia sie czarny ekran początkowy i po około 2-3 sekundy powraca z powrotem do pulpitu. Czyli po prostu nie uruchamia. Gra jest dobra sprawdzałem na innym komputerze. Oto dane minimalne gry a obok mojego laptopa:
System operacyjny: Windows 2000/XP
AV to w tym wypadku skrót od Anty Virus. Osobiście nie sądzę abyś miał możliwość pogrania w Carbona na jakimkolwiek laptopie. Każdy ma wbudowaną badziewną grafikę, a na ogół nie ma możliwości włożenia innej. Laptop to przenośny komputer do pracy, a nie zabawka do gier. Niestety trzeba się z tym pogodzić...
Wyłączyłem i też nie pomogło. Moje pytanie brzmi czy może to być spowodowane jakimś wirusem?
Dodano po 13 [minuty]:
Podaje loga czy może ktos go sprawdzic?
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 18:28:44, on 2006-12-23
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Halo. Daruj już sobie. Nie dociera do ciebie, że ten laptop to raczej nie obsłuży takich gier. Spójrz sobie na wymagania i porównaj ze swoim:
Minimalne
Procesor 2.0 GHz
RAM 512 MB
VGA 128 MB
DirectX 9.0c (9.1)
system operacyjny Windows 2000/XP/Vista
Zalecane
Procesor 3.0 GHz
RAM 1024 MB
VGA 256 MB
DirectX 9.0c (9.1)
system operacyjny Windows 2000/XP/Vista
Oczywiście, znając życie, to gra pójdzie na nawet dość słabszych kompach. No ale. Powtórzę jeszcze raz, twoja karta graficzna (zintegrowane badziewie) to najwyżej Worda wyświetli, lub gry, ale nie najnowsze. Może miałby ci Gothic 3 jeszcze pójść Ewentualna wina wirusów etc. to chyba najmniejszy problem w twoim problemie.
I ta gra chodzi bez zajaknięcia. A minimalne wymagania podałem do góry. Tak więc laptop posiada minimalne wymagania! Wiem że karta jest do bani, ale wiem też że wirusy mają także wpływ na gry, tak samo jak na system.
Jeżeli nie to dlaczego ta gra chodzi na tej karcie? Dobra to czy jest możliwe aby gra chodziła bez karty dźwiekowej? Poza tym mój znajomy ma Pc o takich parametrach:
Procesor 2,4 Ghz
Ram 512 mb
karta Radeon X1300
i nie chodzi. Na innej chodzi (podmieniłem ) Co znaczy że nie zawsze musi być tak jak piszą producenci gier.
Wymagania przez producentów są często zawyżone. Np
Most Wanted:
Minimalne:
System operacyjny: Windows 98/2000/ME/XP
Procesor: Pentium PIII 800 MHz lub AMD Athlon
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 2™ lub ATI Radeon™ 7000 lub wyższa
CD-ROM: 4X lub szybsza
RAM: 256 MB RAM
A ja osobiście grałem na sprzęcie :
Windows Xp
Duron 699MHz
256 MB Ram DDR 266MHz
GeForce 4 64 440MHzMX
Grałem w tą gre na pełnych detalach i max rozdzielczości (brak Antialiasing bo karta nie obsługuje) i gra mi się nie zacinała. Wieć wydaje mi się że wystarczy dobra konfiguracja sprzętu. Co do laptopów to nie są stworzone do grania (chyba że te z wyższych półek ale te już fajnie kosztują). Pozdro
No właśnie tak mi sie wydaje KasCom. Nigdy nie byłem za laptopami ale co zrobisz jak jest ci niezbędny do pracy? A oto wymagania gry z dnia 10.10.2006
System operacyjny - Windows 2000/XP
Procesor - 1.7 GHz lub szybszy
Pamięć operacyjna - 256 MB RAM lub więcej
Przestrzeń na dysku twardym - 4.7 GB
Napęd - DVD, min 8x
Karta graficzna - minimum 64 MB Karta muzyczna - kompatybilna z DirectX 9.0c
DirectX - 9.0c
Dodano po 45 [sekundy]:
A tak poza tym to zdrowych spokojnych świat oraz szczęśliwego nowego roku
✨ Problem dotyczy uruchomienia gry Need for Speed Carbon na laptopie Fujitsu Siemens Amilo Pro V2085 z systemem Windows XP SP2. Po instalacji i próbie startu gry pojawia się czarny ekran, a następnie powrót do pulpitu. Laptop spełnia minimalne wymagania dotyczące procesora (1,7 GHz) i pamięci RAM (512 MB), jednak posiada zintegrowaną kartę graficzną Mobile Intel 915 GML/GMS 910 GML Express, która jest poniżej wymagań gry. Dyskusja wskazuje, że główną przyczyną problemu jest niewystarczająca wydajność zintegrowanej grafiki, gdyż gra wymaga minimum 64 MB dedykowanej karty graficznej z chipsetami NVIDIA GeForce 3 lub ATI Radeon 8500 lub lepszą. Próby zastosowania patcha 1.3 oraz wyłączania zbędnych procesów nie przyniosły efektu. Wymiana karty graficznej w laptopie jest niemożliwa, co potwierdzają uczestnicy dyskusji. Wskazano, że laptopy z niskobudżetową grafiką zintegrowaną nie są przeznaczone do uruchamiania wymagających gier 3D. Wymagania sprzętowe gry są często zawyżone, ale w tym przypadku karta Intel 915 GML jest niewystarczająca. Problem nie jest spowodowany wirusami ani oprogramowaniem antywirusowym. Ostatecznie zalecane jest korzystanie z komputera stacjonarnego z dedykowaną kartą graficzną do grania w NFS Carbon.