logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać zawartość pamięci 28c64 w radiu Philips CCRT700 bez wylutowania?

DEXTRAN 23 Gru 2006 00:27 2120 1
REKLAMA
  • #1 3361090
    DEXTRAN
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Pytanie: czy taki układzik jak 28c64 (radio Philips CCRT700) można zczytać na tzw. tespoint czyli podłączjąc kabelki bezposrednio do nóżek (z pominieciem programatora) ? Chodzi o to ze mam problem z jego wylutowaniem po za tym to dosc ryzykowne a musze zczytac zawartosc pamieci. Jesli to mozliwe to bardzo bym prosil o wszelkie wskazowki a przede wszystkim jakis schemat kabla UKŁAD <---> KOMPUTER PC oraz jakim programem moge to wykonać ?

Za wszelką pomoc chojnie wynagrodzę dużą ilością punktów !!

Ponizej zdjecie tego chipa oraz opis nóżek.
    W załączniku specyfikacja producenta.
    Załączniki:
    • 28c64.pdf (156.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać zawartość pamięci 28c64 w radiu Philips CCRT700 bez wylutowania? 01.jpg (26.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać zawartość pamięci 28c64 w radiu Philips CCRT700 bez wylutowania? rom.jpg (22.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3361159
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    na podstawie tego co wyczytałem, w pliku DataSheet, tam:
    http://www.datasheet4u.com/html/M/2/8/M28C64_STMicroelectronics.pdf.html oraz mojej wiedzy odpowiadam:
    możliwe, niemożliwe, wykluczone. Uzasadnienie;
    - możliwe; sam układ pamięci EEPROM nie ma nic przeciwko temu, by odczytać jego zawartość w jego otoczeniu, ale,
    - niemożliwe będzie jeśli jego otoczenie nie pozwoli podłączonemu programatorowi na ustawienie stanów logicznych pinów właściwych do odczytu.
    - wykluczone jest abyś próbował podłączać sondę do działającego (zasilanego układu), ponieważ zawartość binarna tego układu może pozostać tajemnicą na zawsze... a co będzie z otoczeniem po tej próbie, to ja na odległość odpowiedzeć nie potrafię i nie sądzę, iż coś na ten temat może wiedzieć jakakolwiek wróżka... :D

Pozdrawiam
REKLAMA