logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5B Deluxe - brak sygnałów dźwiękowych przy uruchamianiu, co robić?

TheSun 23 Gru 2006 21:20 3009 9
REKLAMA
  • #1 3363859
    TheSun
    Poziom 11  
    Witam!
    Zakupiłem powyższą płytę i mam problem z uruchomieniem. Po włączeniu zasilania wiatraczki zaczynają się kręcić i na tym koniec. Płyta nie wydaje żadnych dźwięków. Wyjąłem procka i włożyłem jeszcze raz do pewności, przekładałem pamięci do różnych slotów i nic nie pomogło. Zasilacz też wymieniłem na inny. podłączyłem kartę graficzną pod 2PCI Express. Wszystko to nie rozwiązało problemu. Proszę o pomoc.
    Konfiguracja kompa:
    Asus P5B Deluxe
    Intel Core 2 Duo 2,13
    Twinmos 2x512MB DDR2 800MHz CL5
    PowerColor Radeon 1650Pro
    Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3363914
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Kolego,tego typu zapytań na forum jest kilka dziennie.Wystarczy poszukać.Uruchom płytę + procesor + głośniczek,reszta odłączona,zdemontowana razem z taśmami napędów.Jak bios bedzie sygnalizował brak pamięci dokładasz pamięć i.t.d.Jak nic nie sygnalizuje sprawdzic procesor na innej płycie.Robiłeś ClearCmos ?
  • #3 3366112
    TheSun
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem clear biosu i pousuwałem wszystkie urządzenia, które są zbędne. Płyta przy braku pamięci piszczy. Po ich włożeniu nastaje cisza. Podobnie jak przy wyciągnięciu karty graficznej- brak sygnału dźwiękowego.
    Pamięci przekładałem już na wszystkie możliwe kombinacje. Pozostaje kwestia zasilacza mam 500W ATX posiada on 4pinową wtyczkę zasilania 12V. Na płycie jest gniazdo 4Pinowe z możliwością podłączenia 8pinowego. Czy to może być problem właśnie z tym. W instrukcji do płyty jest napisane, że do mojej konfiguracji wystarczy zasilacz taki jak mam.
    Jaki zasilacz polecacie do tej konfiguracji- cena do 200 zł.
  • REKLAMA
  • #4 3366227
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dodatkowe +12V wystarczy że włożysz 4pin wtyczkę z zasilacza.Jeżeli do płyty z procesorem (sygnały o braku pamięci) włożysz pamięć to też bios powinien sygnalizować,ale już inną sekwencją dźwięków błąd grafiki.Przekładałeś kartę do drugiego slotu PCI-E ? Brak takich sygnałów może świadczyc o uszkodzeniu PCI-E.Należałoby sprawdzić czy komputer uruchomi się ze zwykłą kartą PCI czy jeszcze dalej coś uszkodzone.Do tych prób radzę płytę wymontować z obudowy (wszystkie przewody,taśmy oprócz zasilania i głośnika odłączone !).
  • REKLAMA
  • #5 3366264
    TheSun
    Poziom 11  
    Zamontowałem starą grafikę pod PCI ale nic nie pomogło. Podejrzewałem pamięć a teraz to już sam nie wiem co mam zrobić i gdzie szukać przyczyny usterki.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • #6 3366302
    tronic1
    Spec od komputerów
    Płyta jest nowa ? Ile masz modułów pamięci ? Jak masz mozliwość to sprawdź pamięć w innym komputerze lub swój komputer z inną pamięcią.Dopóki nie sprawdzisz pamięci że na 100% sprawna nie ruszysz dalej.Jeżeli nie startuje na grafice PCI to faktycznie,może wskazywać na pamięć.
  • #7 3366341
    TheSun
    Poziom 11  
    Płyta jest nowa odebrałem kompa w piątek i zaczęła się walka z podzespołami. Wkładałem inne pamięci ale nic nie pomogło. Nie wiem tylko co to były za kości (firma) bo przyniósł je z zaplecza koleś w sklepie, w którym kupiłem komputer a nie miały żadnych widocznych oznaczeń. Mam 2 kości DDR2 512MB Twinmos 800MHz CL5.
  • #8 3368330
    TheSun
    Poziom 11  
    Czy moja płyta obsłuży tą pamięć: GeIL Dual Ultra 2x 512MB DDR2 800 MHz?
    Posiada ktoś taką w tej płycie? Jak ona się sprawuje?
  • REKLAMA
  • #9 3368938
    tronic1
    Spec od komputerów
    Tak,obsłuży.
  • #10 3575321
    TheSun
    Poziom 11  
    Płyta główna okazała się uszkodzona. Odebrałem niedawno nową i wszystko pięknie śmiga. Mam pytanie czy będzie działała funkcja NCQ dysku twardego na tej płycie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Asus P5B Deluxe z procesorem Intel Core 2 Duo 2,13 GHz, pamięcią Twinmos DDR2 2x512MB 800MHz CL5 oraz kartą graficzną PowerColor Radeon 1650Pro. Problem polega na braku sygnałów dźwiękowych BIOS-u przy uruchamianiu komputera – wentylatory działają, ale system nie startuje i nie wydaje żadnych beepów. Próby diagnozy obejmowały reset BIOS (Clear CMOS), testowanie pamięci w różnych slotach, wymianę zasilacza 500W ATX z 4-pinowym złączem 12V, podłączanie karty graficznej do różnych slotów PCI Express oraz testowanie starej karty graficznej PCI, jednak problem pozostał. BIOS sygnalizuje błąd przy braku pamięci, ale po ich włożeniu następuje cisza, co może wskazywać na uszkodzenie płyty głównej lub problem z grafiką. Ostatecznie okazało się, że płyta główna była uszkodzona i po wymianie na nową problem zniknął. Dodatkowo padło pytanie o obsługę funkcji NCQ dysku twardego na tej płycie. W dyskusji poruszono także kompatybilność pamięci GeIL Dual Ultra DDR2 800 MHz z płytą Asus P5B Deluxe, która jest potwierdzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA