logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przejść z adaptera 10-pin na 9-pin COM? Szukam schematu połączeń

gustdelf 24 Gru 2006 00:39 1135 3
REKLAMA
  • #1 3364661
    gustdelf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem z uruchomieniem coma z wtyczki na adapterze. Adapter ma wtyczke 10 pin kupilem na allegro sledzia niestety gniazdko od strony adaptera mialo 9 otworow (mimo ze na aukcji byl opis ze jest dziesiecio) Za rada sprzedajacego dorobilem otwor, ktory zreszta byl tylko zalany z wierzchu a pod spodem byl otwor w dodatku szpilka z tego otowru byla wbita w jedna z zyl tasmy. Czy ma moze ktos schemat lub moze mi pod powiedziec jak przejsc takim sledziem z 10 pin na normalny com 9 pin moze jakis schemat? Ponizej zdjecie i specyfikacja mojego adaptera.
    specyfikacja
    zdjecie

A czytales specyfikacje jest tam podane ze adapter zawiera 1 port com DB9 i jeden port com DB25.
    Jesli jest tak jak piszesz to musi to byc skrzyzowane od strony gniazda com bo od strony adaptera wtyczke rozebralem i jest po koleji, a skoro tak to myslisz ze wystarczy to odkrecic?
    Acha piny na wtyczce sa opisane po kolei 0d 1 do 9 ale nie rozbieralem jej.
  • REKLAMA
  • #2 3364732
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wtyczka/gniazdo portu COM jest 9 pinowa - tak więc ten nieszczęsny 10 otwór nie ma żadnego znaczenia.

Były 2 standardy śledzi z portami DB-9:
    - taśma lutowana do wtyczki po kolei (1,2,3 ..)
    - taśma lutowana do wtyczki na przemian (1,6,2,7,3,8,4,9,5)

Najprawdopodobniej w tym tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #3 3364802
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Zgadzam się z MBO - ćwiczyłem ten temat. Rozebrałem złączkę i poprzekładałem kabelki - zadziałało!
  • #4 3366417
    gustdelf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzieki mbo miales racje, nie zadzialalo za pierwszym razem tylko dlatego,ze przekladalem kabelki na szpilkach a nie lutowalem od strony wtyczki i jedna szpilka nie stykala z przewodem. Jeszcze raz dzieki dziala.
REKLAMA