logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiowanie DVD, pojawiają się błędy. Jak zrobić kopię?

k4be 24 Gru 2006 13:58 2340 9
REKLAMA
  • #1 3365849
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Brat ma kilka oryginalnych płyt dvd, jednak tak porysowanych, że co prawda dają się odczytać, ale film przy oglądaniu ciągle przeskakuje. Wpadłem na pomysł przegrania tego na świeżą płytę. Jednak przy próbie zrobienia obrazu wyświetla się
    root@d1:/home/f# cat /dev/hdc > dvd.iso
    cat: /dev/hdc: Błąd wejścia/wyjścia
    root@d1:/home/f#
    Pomyślałem, że przyczyną problemu są rysy na płytach, ale sprawdziłem na nieporysowanej - to samo. Natomiast dd wyświetla błędy odczytu, a w dmesg pojawia się
    hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
    hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 }
    ide: failed opcode was: unknown
    ATAPI device hdc:
      Error: Illegal request -- (Sense key=0x05)
      Read of scrambled sector without authentication -- (asc=0x6f, ascq=0x03)
      The failed "Read 10" packet command was:
      "28 00 00 01 ce 4a 00 00 01 00 00 00 00 00 00 00 "
    end_request: I/O error, dev hdc, sector 473384
    zaszyfrowane ?!
    Jak można wykonać kopię płyty, albo chociaż filmu?
  • REKLAMA
  • #2 3365889
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Prawo pozwala do zrobienia jednej legalnej kopii płyty CD, DVD którą legalnie zakupiłeś.

Problemem mogą być i rysy jak i zabezpieczenia na płycie. Spróbuj zrobić kopie programem RipIt4Me. jest to wpełni darmowy pakiet.
  • REKLAMA
  • #3 3365910
    k4be
    Poziom 31  
    Ten program wymaga windows.
  • REKLAMA
  • #4 3365923
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    k4be napisał:
    Ten program wymaga windows.

jak większość które rozpowszechniane są za darmo :wink:
  • REKLAMA
  • #5 3365971
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, może spróbuj za pomocą K3B ?

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #6 3365992
    k4be
    Poziom 31  
    nie wpadłem na to... zainstalowałem k3b, ale wyświetla 'nie można kopiwać zaszyfrowanych płyt dvd'. Jakim cudem ona jest zaszyfrowana?
  • #7 3366022
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, znalazłem wątek o tym problemie: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=153706

Polecam spróbowanie xdvdshrink, jeśli to nic nie da, to w wątku są jeszcze inne wskazówki.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #8 3366564
    k4be
    Poziom 31  
    xdvdshrink widzę tylko RPMy, nie mogę znaleźć źródeł, k9copy przy dvdrom wywala segfault, a przy nagrywarce rozpoznaje płytę prawidłowo ale się zawiesza w czasie kopiowania - błąd 'Mutex destroy failure: Urządzenie lub zasoby zajęte' i 100% czasu cpu. Bez menu nie chce się skopiować w ogóle.
  • #10 3366598
    k4be
    Poziom 31  
    Zadziałał vobcopy - ale artefakty jak na uszkodzonej karcie grafiki i dźwięk jak z rozstrojonego odbiornika fm. To samo przy normalnym skopiowaniu plików VOB po zamontowaniu płyty. mencoder zapisuje obraz poprawnie, ale dźwięk też źle.
    Nie kupować filmów w tesco!

Podsumowanie tematu

✨ Problem kopiowania oryginalnych płyt DVD, które są porysowane lub zabezpieczone, powoduje błędy odczytu i komunikaty o nieautoryzowanym dostępie do sektorów (błąd 0x6f, ascq=0x03). Próby kopiowania za pomocą narzędzi systemowych (cat, dd) kończą się błędami wejścia/wyjścia i komunikatami o nielegalnych żądaniach. Rysy na płytach mogą utrudniać odczyt, ale problem występuje także na płytach bez uszkodzeń, co wskazuje na obecność zabezpieczeń DRM. Proponowane rozwiązania to użycie programów do kopiowania płyt z obsługą omijania zabezpieczeń, takich jak RipIt4Me (wymaga Windows), K3B (Linux, ale nie radzi sobie z zaszyfrowanymi płytami), xdvdshrink (dostępny jako RPM, źródła na SourceForge), k9copy (problemy z stabilnością) oraz vobcopy (kopiuje, ale z artefaktami w obrazie i dźwięku). Mencoder poprawnie zapisuje obraz, lecz dźwięk jest zniekształcony. Wskazane jest korzystanie z dedykowanych narzędzi do kopiowania zabezpieczonych płyt DVD, uwzględniając legalność tworzenia kopii zapasowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA