logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrugający ekran Compaq Armada 1573D z Windows 98 - sterowniki i ustawienia

holcer 24 Gru 2006 17:32 2353 6
REKLAMA
  • #1 3366519
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witam. Wszedłem niedawno w posiadanie starego komputera Compaq Armada 1573D. Komputer chodzi pod Windows 98. Ale mam z nim mały problem. Monitor strasznie mruga (nie gaśnie i zaświeca się, tylko rozjaśnia i przyciemnia). Zainstalowałem kilka programów, aby zdobyć jakieś informacje na temat monitora, ale na każdym razem wyświetlało się "Nieznany" lub "None". Jedyne informacje, jakie udało mi się wyciągnąć na temat grafiki w tym komputerze, to:
    Karta wideo Windows: Chips and Tech. 68554 PCI
    Zainstalowane sterwniki: chips95.drv
    Karta wideo PCI/AGP: Chips&Tech F68554 (HiQVision~)
    Monitor: Default Monitor
    I tyle. Jeśli jeszcze jakieś informacje mam podać to piszcie. I jeszcze jedna sprawa. Monitor Przyciemnia się i gaśnie w rytm Lampki H.D.D. gdy ona się świeci to monitor robi się jasny, a gdy się gasi, to monitor się ściemnia. Szukałem nowych sterowników, ale nie znalazłem. Proszę o jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3366677
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To nie jest sprawa sterowników.Odkurz komputer,rozbierz co się da,przeczyść styki i poskładaj z powrotem.
  • REKLAMA
  • #3 3370054
    holcer
    Rozłożyłem, porzeczyściłem i złożyłem i...nic. Ciągle to samo :/. Może to jakieś uszkodzenie? Zastanawia mnie to mruganie podświetlenia w rytm diody H.D.D.
  • #4 3370127
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Miałem bardzo podobny problem przyczyna - uszkodzona taśma sygnałowa od LCD. radzę sprawdzić taśmę i przeczyścić styki właśnie od tego elementu. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 3370776
    holcer
    Problem z tym,że rozłożyłem cały laptop. Nie łączy się z dolną częścią taśmą, tylko kablami ze stykami. Niestety udało mi się rozłożyć tylko dolną część (kable od monitora-płyta gł.), a górna się za chiny ludowe otworzyć nie chce. Wszystkie śruby jakie były odkręciłem i nic. Ciągle trzyma. Pewnie ma jakieś zatrzaski, ale nie chce go rozerwać :/. Może ktoś wie jak zdjąć obudowe monitora do laptopa Compaq Armada 1573D?
    Punkty za pomocne podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #7 3370932
    holcer
    Dzięki wielkie. Tylko, że wg podpunktu 7.12.3 po odkręceniu tych 4-ech śrub obudowa powinna zejść z monitora. A ona się dalej trzyma jakby tam były conajmniej 4 następne. Oczywiście punkty i tak wysyłam.

Dodano po 36 [minuty]:

O.K. Rozłożyłem go po raz trzeci na części. Wkurzyłem się na ten wyświetlacz i okazało się,że był rzeczywiście na zatrzaskach :D. Przeczyściłem styki i dalej to samo. Może jekiś przewód pękł? ALbo raz przewodzi raz nie. Może wymienić wogóle te przewody na nowe?

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

Chyba przesadziłem z tym czyszczeniem :( . Teraz to już w ogóle monitor nie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa Compaq Armada 1573D z systemem Windows 98 zgłasza problem z migotaniem ekranu, które objawia się rozjaśnianiem i przyciemnianiem monitora w rytm świecenia diody dysku twardego. Karta graficzna to Chips & Tech 68554 PCI z zainstalowanym sterownikiem chips95.drv, a monitor jest rozpoznawany jako "Default Monitor". Próby znalezienia nowych sterowników nie przyniosły efektu. Sugerowano, że problem nie wynika ze sterowników, lecz z uszkodzenia sprzętowego, najprawdopodobniej taśmy sygnałowej LCD lub jej styków. Po rozłożeniu laptopa i czyszczeniu styków problem pozostał, a dalsze rozbieranie obudowy monitora wymagało pokonania zatrzasków. Po kolejnych próbach czyszczenia i rozbierania monitor przestał działać całkowicie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie przewodów lub taśmy sygnałowej. Wskazano również na dostęp do instrukcji serwisowej HP dla modelu Compaq Armada 1573D, która zawiera informacje o demontażu obudowy monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA