logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma Philips z 2000 roku - jak odczytać kod błędu migającej diody?

electro 27 Gru 2006 00:23 7514 19
REKLAMA
  • #1 3373185
    electro
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    mam plazme philips, niestety niewiem jaki to model, poniewaz nie ma naklejki z tylu. Wewdlug SM jest bardzo podobny do FTV 1.9, ogolnie jest to egzemplarz z okolo 2000 roku. Po wlaczeniu pilotem kontrolka robi sie zielona startuja wiatraki, zasilacz i po 5s tv wylacza sie migajac dioda na czerwono i juz nie mozna go uruchomic pilotem. Do matrycy dochodza napiecia VS i VA. Po odlaczeniu zasilania 380v z preconditionera tv rozniez wlacza sie na kilka sekund, ale przechodzi ponownie w standby (dioda nie miga na czerwono) Domyslam sie ze migajaca dioda oznacza kod bledu, ale jak go odczytac kiedy ekran nie pracuje ??
  • REKLAMA
  • #3 3374126
    electro
    Poziom 18  
    dioda miga caly czas na czerwono z f okolo 2Hz, dodam jeszcze ze na ekranie nie pojawia sie zadna poswiata, ciemny caly czas
  • REKLAMA
  • #4 3374190
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Sciągnij serwisókę do FTV1,9 i zobacz jak sprawdzić kod błędu na diodzie StBy - LED bez "odpalenia" ekranu plasmy.
    Jest to tam opisane.
    Jednak wygląda na to że najprawdopodobiej masz uszkodzone drivery wyświetlacza i dla tego nie chce wystartować.
  • #5 3374616
    electro
    Poziom 18  
    wiec znalazlem serwisowke, po zlaczeniu pinow SDM wlacza sie (zielona dioda) po 5s wylacza sie i dioda miga 5 razy szybko nastepuje przerwa i miga z stala f okolo 0.25Hz. Czy 5x blysk oznacza blad nr5 ? czyli dc prot ? chyba nie po po odlaczeniu plyty wzmacniacza jest to samo
  • #6 3528696
    electro
    Poziom 18  
    minal miesiac i nikt nie odpowiada, czy sytuacja jest beznadziejna?? obudowy driverow wygladaja normalnie nie maja dziur, wypalen
  • #7 4640524
    lucashoei
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    ja mam podobny problem z moja plazma. nie wlacza sie, tzn objawy sa te same z tym wyjatkiem ze u mnie dioda pozostaje na zielonym pomimo ze wysokie sie wylacza po 5 s. nic nie miga. model mojej plazmy 42FD9944/01S
    pomozcie.
  • REKLAMA
  • #8 4640717
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Generalnie z tymi plazmami jest tak, ze jezeli nie mamy czegoś na podstawienie to pupa zimna. W serwisowkach nie ma schematów zasilaczy ani niczego zwiazanego z panelem. W te kody blędów tez nie ma co bezgranicznie wierzyć. Kiedyś w lcd sony wymienilismy panel sugerujac sie kodem właśnie (któryś z koleji-uszkodzenie lamp), po podstawieniu nowego panelu dioda dalej migała 4 razy... po zamowieniu i podstawieniu nowej płyty głównej tv działa no obydwu panelach....
  • #9 4675952
    slash07
    Poziom 2  
    Jaki palel ma ta plazma?? powinna byc nakejka producenta w środku.
  • #10 4676903
    electro
    Poziom 18  
    Fujitsu Hitachi fpf42c10660ue-11 a model telewizora to 42pf9952 Zauważyłem że miganie diody pojawia się przez błąd Vrr z matrycy. Ale kiedy wlączymy ekran w trybie serwisowym, bez podawania sygnału to włącza się normalnie (zielona dioda, bez obrazu) leczy wystarczy podłączyc sygnał wejsciowy pod złącze VGA i zaraz miga dioda.
  • #12 4677932
    electro
    Poziom 18  
    drivery sa w całości, czasem zdarza sie taki objaw jak przy odlaczonym zasilaniu matrycy, tj. zielona i po paru sekundach czerwona, ale bez bledu. Tak przy okazji czy matryca plazmowa może się zużyć do tego stopnia że nie da się jej uruchomić ? czyli wlasnie powodowac wspomniane bledy ?
  • #13 4679596
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    jesli drivery nie sa dziurawe-stawiam na przetwornice. Robilem niedawno podobnego philipsa, powymienialem elki w zasilaczu i plazma ruszyla. Wprowadz w tryb serwisowy-powinien pokazac kody bledow, opis w serwisowce(mimo braku swiecenia ekranu).
  • #14 4681204
    electro
    Poziom 18  
    ale w ktorym zasilaczu konkretnie ? preconditioner czy kolejnym ? i jakie ? te najwieksze ? Kurcze w sumie troche to na to wyglada ze w momecie startu potrzebuje wiecej pradu i wysiada. Probowalem zczytec te bledy ale nie kumam o co tam chodzi, moge ewentualnie napisac to, lub nagrac filmik ? w sumie to tych kodow jest tylko kilka. A jak pisalem wczesniej jest blad vrr, wedlug serwisowki ten blad nie bedzie wskazywany przez protect, U mnie przy bledzie napiecie protect state wynosi 0V czyli wskazuje to chyba ze nie wykrywa bledow. Vrr leci bezposrednio do CPU, i wywolyje bledy niezaleznie od protect'a.
  • REKLAMA
  • #15 4681389
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ciagle mruganie czerwonego LEDa wskazuje na brak napiec z zasilacza (nie precontitioner).POwymieniaj elki przy sterownikach przetwornic(serwisowke mam w pracy).Czy pojawiaja sie wszystkie napiecia z przetwornic?(jest ich tam ze cztery).
  • #16 4682499
    electro
    Poziom 18  
    ogolnie migajaca dioda oznacza wlad lini protect lub vrr, nie tylko zasialanie rowniez np. niesprawny wentylator. Po wystapieniu bledu mozna sobie miernikiem zmierzyc napiecie protect_state i bez odczytywania kodow diodowych mozna wstepnie ocenic gdzie jest blad, w serwisowce sa zakresy napiec odpowiadajace roznym bledom. Sprawadze te kondensatory, ale mam dwie plyty i na dwoch dokladnie ten sam efekt. Jedna z dzialajacego telewizora z walnietymi driverami. Napiecia na PDP wychodza dwa +65V i +180V i +5V na logike. Wszystko wyglada ok. Ponawiam pytanie czy matryca moze sie fizycznie tak zuzyc ze elektronika traktuje to jak np. jakies zwarcie ?
  • #17 4682623
    Jarecki669
    Poziom 21  
    A ja spytam ponownie-czy pojawiaja sie wszystkie napiecia z przetwornicy. i, w/g serwisowki, moze to byc uszkodzenie panela,chodz osobiscie w to nie wieze,ale...
  • #18 4683243
    electro
    Poziom 18  
    mi udalo sie znalezc tylko 3 napiecia zasilajace matryce wszystkie wydaja sie byc ok, Byc moze pod obciazeniem sa zbyt duze odchylki?, ale miernikiem ciezko to zlapac. Jutro sproboje oscyloskopem. W kazdym badz razie wymieniac wszystkie duze kondensatory? Czy jakies konkretne ?
  • Pomocny post
    #19 4684570
    jarek6814
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Po sprawdzeniu draiwerów zrobiłem tak na płycie zasilacza preconditioner ominołem protect sulpy on połączyłem z 5volt i tv ruszył i tak sprawdziłem czy tv jest ok,a usterką okazała się płytka wzmacniacza mcz.
  • #20 4697823
    electro
    Poziom 18  
    w momencie podlaczeni sygnalu na sekunde pojawia sie lekko drzacy obraz i ekran sie wylacza, zasilanie dochodzi do plyt x i y. dodam ze wyswietlany obraz jest bez pasów Jakies sugestie ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z plazmą Philips z około 2000 roku, model prawdopodobnie 42PF9952 lub podobny (np. 42FD9944/01S), gdzie po włączeniu pilotem dioda kontrolna miga na czerwono i telewizor przechodzi w tryb standby, nie wyświetlając obrazu. Migająca dioda wskazuje na kod błędu, jednak brak obrazu utrudnia jego odczyt. Użytkownik próbował odczytać kody błędów według serwisówki FTV1.9, gdzie 5 błysków oznacza błąd DC protect, ale wymiana płyty wzmacniacza nie rozwiązała problemu. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzonych driverach matrycy lub w zasilaczu (przetwornicy), szczególnie w kondensatorach elektrolitycznych przy sterownikach przetwornic. Miganie diody może też oznaczać błąd VRR lub problem z wentylatorem. Pomiar napięć protect_state i analiza napięć zasilających matrycę (+65V, +180V, +5V) sugerują, że napięcia są obecne, ale pod obciążeniem mogą występować odchylenia. W jednym przypadku ominięcie układu protect na płycie preconditioner pozwoliło na uruchomienie telewizora, co wskazało na uszkodzenie płytki wzmacniacza MCZ. Dyskusja podkreśla trudności w diagnozie bez schematów zasilaczy i panelu oraz możliwość fizycznego zużycia matrycy plazmowej powodującego błędy.
REKLAMA