logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otake COLOR 7090VT - Pozioma linia na ekranie, obraz wraca po kilku minutach

dudus2000 28 Gru 2006 00:46 1143 7
REKLAMA
  • #1 3377037
    dudus2000
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam problem :(. Mam wlasnie taka krseczke i po jakis 4 minutach ona sie poszerza i wskakuje powoli pełny obraz.
    Niekiedy tzw"z bucika" czyli piąchom w TV pomaga (rzadko)
    Sprzet troche leciwy ale nadaje sie do uzytku :)
    jak go naprawie
    jestem poczatkujacy i zielony przy TV ale pelen checi wiec prosze o podpowiedz
    Pozdrawiam
    KD
  • REKLAMA
  • #2 3377097
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Sam sobie podpowiedziałeś , że jak uderzysz w tv to jest dobrze , to przelutuj końcówki scalaka pionu to najczęściej występująca przyczyna a potem wokół niego płytę .
  • REKLAMA
  • #3 3377120
    dudus2000
    Poziom 13  
    Thx
    Tylko ze nie wiem co to za scalak
    tak jak mowilem "pisalem" TV to dla mnie novum
    wczesniej zabawialem sie m-cz :)
    pozdrawiam
    KD
    Ps. moze ktos ma schemacik lub link do takowego
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3377188
    dudus2000
    Poziom 13  
    Miodzio
    tylko teraz gdzie on jest - ten scalak do podlutowania :)
    Sorki za bzdurne pytania ale dla mnie to nie jest jasne jak dla wiekszosci z Was
    Pozdro
    KD
    Ps. moje potrkatowane "z bucika " OTAKE dziala teraz przez kilka godzin i radzi sobie z obrazem calkiem niezle nawet przy totalnym zamieszaniu i niezbyt dobrych warunkach stworzonych przez moja coreczke "lalki - fee,, śrubeczki - cacy i trzech kotach - wszystko co działa -feee"wiec mam nadzieje ze to tylko zimny lut
    a tak zupelnie na marginesie to pozdro dla wroclawia bo bylem tam 5 dni temu i mam nadzieje ze drogowcy ladadzien przestana straszyc :)
  • #6 3377235
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    IC401 i szukaj go na radiatorze koło trafopowielacza ;) I wymień jeszcze na zaś C417 100uF/35V.
  • #7 3423638
    dudus2000
    Poziom 13  
    Witam
    Wiec od poczatku
    plytka strasznie przegrzana ale polaczenia ok do wymiany poszedl R430 bo bylo zamiast 1k2 niecale 0k2 i oczywiscie przysmazone
    Po tym zabiegu pogorszylo sie bo nie wyswietla nic
    nie ma nawet paska, choc blysnie ("pasek") przy wylaczaniu
    nastepnie poszly dowymiany elki przy odchylaniu 2200uf i 100uf
    nic sie nie zminilo :(
    Wszystko przelutowalem zeby uniknac zimnych lutow
    Czy jedynym sposobem jest wymiana ic401??
    bo w sklepie po tej stronie miasta go nie ma i musze zorganizowac po niego cala wyprawe :)

Pozdrawiam
    KD
  • #8 3491154
    dudus2000
    Poziom 13  
    sam sobie odpowiem TAK!! :)
    Zaskoczyl, tyle ze przez pierwsza minute po uruchomieniu obrac od polowy w gore jest ok a od polowy w dol skacze mruga itp itd a po minucie wskakuje pelny, ladny obraz :)
    Prosze o pomoc w zlokalizowaniu i usunieciu przyczyny

Pozdrawiam
    KD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Otake COLOR 7090VT, który po około 4 minutach pracy wyświetla poszerzoną, niepełną linię obrazu, a pełny obraz pojawia się dopiero po chwili. Użytkownik zauważył, że delikatne uderzenie w telewizor ("z bucika") czasem poprawia obraz, co sugeruje problem z zimnymi lutami. Zalecane jest przelutowanie końcówek scalaka odpowiedzialnego za sygnał pionowy (IC401), który znajduje się na radiatorze obok transformatora odchylania pionowego. Dodatkowo wskazano na konieczność wymiany kondensatora elektrolitycznego C417 (100uF/35V) oraz rezystora R430, który był uszkodzony (zamiast 1,2kΩ miał około 0,2kΩ). Po wymianie elementów i przelutowaniu połączeń problem częściowo ustąpił, jednak obraz nadal ma problemy z migotaniem i skakaniem w dolnej połowie ekranu przez pierwszą minutę pracy. Ostatecznie potwierdzono, że wymiana scalaka IC401 jest konieczna, choć jego dostępność może być utrudniona. Wskazano, że problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia układu pionowego i zimnych lutów na płycie głównej telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA