Powiem tak, mialem podobny dylemat i wybrałem Samsunga
Co do Echostarów słyszałem raczej złe opinie o 616, potwierdził mi to jeden z dystrybutorów Polsatu Cyfrowego w Trójmieście, co do 717 mówił, że to stosunkowo nowy model, ale jak do tej pory po 2-3 miesiącach dystrybucji nie miał żadnego zwrotu. Generalnie zadał jedno pytanie mi: " jak pan myśli ile należy oczekiwać od tunera za 99zł" hmm .
Potem po rozmowie, skłoniłem się ku zestawowi pre-paid, za 599zł z tunerem Samsunga, który uważany jest za najlepszy do Polsatu. W tej cenie jest 12 miesięczny pakiet familijny ( + jeden miesiąc pakietu full ). Zależy mi na bezawaryjnej pracy bo tuner jest dla moich rodziców, mieszkających ode mnie 150km więc nie chcę co chwila telefonów że coś nie działa. Po upływie 12 miesięcy zobaczymy co Nka TVN zaproponuje, narazie IMHO Polsat ma najlepszą ofertę dla "zwykłych zjadaczy" telewizji
Pozdrawiam
P.S.
Tuner Samsunga w zwykłym abonamencie i umowie na 17 miesięcy jest dostępny tylko dla wyższych pakietów w Polsacie. Pakiet Mini i Familijny można zanabyć tylko z Echostarem.
Aha nie skreślam Echostara bo wielu ludzi jest zadowolonych ale i wielu narzeka, więc wolę ograniczać ryzyko
pozdr