logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciemny monitor. Czy są jakieś programy do rozjaśniania?

totticrx 28 Gru 2006 13:39 4024 9
  • #1 3378304
    totticrx
    Poziom 11  
    witam. mam problem z monitorem. kupiłem monitor za grosze i jak zacząłem go ustawiać okazało sie ze nie da sie go bardziej rozjasnic. wszystko ustawiłem na maxa i nic. pulpit jeszcze w miare wyglada ale gry ciemno jak w dup...e. są jakieś programy żeby to rozjaśnić?

Nie używaj dużych liter w tytule. [h]
  • #2 3378320
    Mon
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jaki to model monitora? Co niektóre mają słabe kineskopy...
  • #3 3378333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3378596
    totticrx
    Poziom 11  
    nie lcd. he jest to 15'' optimus. roku nie jestem w stanie ustalic. mialem kiedys taki prograc co rozjasnial mi obraz. ale to dawno bylo i nie pamietam jaki.
  • #5 3379667
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Zdejmij obudowę i pokręć dolnym pokrętłem na trafopowielaczu.
    Należy kręcić w prawo, bardzo ostrożnie. Tej operacji dokonaj na włączonym monitorze, tak abyś widział efekty tej regulacji.
  • #6 3379743
    totticrx
    Poziom 11  
    ale ok. rozjaśniłem to za pomocą nowego sterownika nvida.jest tam funkcja do rozjasniania i wogóle,lecz gry mi chodza bardzo cienko. a mam karte graficzma geforce4 mx440.przedtem wszystko śmigało a teraz po zainstalowaniu sterownika tylko urneal jakoś chodzi..... . i co mam jeszcze zrobić!!! siedze i mysle!!!!!!!!
  • #7 3379805
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Monitory
  • #8 3380099
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Witam.
    Zrób dokładnie tak jak napisał radosław 13.
    Pokręć "screen" - to jest dodawanie napięcia na siatkę 2 kineskopu.
    Przy okazji możesz poruszać "focus" - to jest ostrość.
    To są dwa potencjometry znajdujące się na trafopowielaczu - czarny, duży element z którego wychodzi czerwony przewód na górę kineskopu.
    Najczęściej znajduje się po prawej stronie płyty.
    Pozdrawiam
  • #9 3380181
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Niestety , to ewidentny objaw zużycia kinola.później siądzie kontrast, znów jasność i kaplica cry:.Choć jeden z tak potraktowanych przeze mnie monitorów wciąż nieźle świeci. Monitory optimusa najczęściej śmigały na kinolach filipka.Radził bym uważać przy operowaniu przy trafopowielaczu , ostro może piznąć ! :D naprawdę nieprzyjemna sprawa.
  • #10 3382413
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    totticrx napisał:
    ale ok. rozjaśniłem to za pomocą nowego sterownika nvida.jest tam funkcja do rozjasniania i wogóle,lecz gry mi chodza bardzo cienko. a mam karte graficzma geforce4 mx440.przedtem wszystko śmigało a teraz po zainstalowaniu sterownika tylko urneal jakoś chodzi..... . i co mam jeszcze zrobić!!! siedze i mysle!!!!!!!!

Za 150 zeta możesz kupić w naprawdę dobrym stanie przyzwoity monitor 21 cali i rewelacyjnych parametrach w porównaniu do 15 czy 17 calowych.

A 19 calowy możesz kupić jeszcze taniej - czy jest sens grzebać się ze starym trupem mając komp z geforcem4 ?

Gdyby to był komp z pentium 2 za 40 zeta i prostą kartą bez akceleratora 3D to bym jeszcze usiłował zrozumieć.
    A tak to nawet nie próbuję :D

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ciemnego obrazu na monitorze 15" Optimus, którego jasności nie da się zwiększyć za pomocą standardowych ustawień. Monitor nie jest LCD, co sugeruje użycie kineskopu (kinola). Możliwe przyczyny to zużycie kineskopu lub świetlówek podświetlających matrycę w przypadku LCD. Zalecane jest manualne dostrojenie jasności poprzez regulację potencjometru "screen" na trafopowielaczu, co wymaga ostrożności ze względu na wysokie napięcia. Użytkownik próbował rozjaśnić obraz za pomocą sterownika NVIDIA (GeForce4 MX440), jednak gry nadal są ciemne i działają słabo. Wskazano, że zużycie kineskopu prowadzi do pogorszenia kontrastu i jasności, a dalsze manipulacje mogą być ryzykowne. Sugerowano również rozważenie zakupu nowszego, większego monitora (np. 19" lub 21") o lepszych parametrach, zamiast dalszej naprawy starego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA