logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikro-wieża Sony CMT-CPX22. Czy mogę podpiąć głośniki TELEFUNKEN?

bazar6 28 Gru 2006 13:55 2410 27
REKLAMA
  • #1 3378356
    bazar6
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyznam że jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy elektroniki dla tego zwracam sie do fachowcow :)

Otóż sprawa wyglada tak kupilem mikrowierzyczke Sony CMT-CPX22 do niej dorzucono mi glosniczki (tu przepisuje:))

wyjscie mocy DIN: 75+75 watów (4 omów przy 1kHz, DIN)
    wyjscie ciągłe mocy skutecznej RMS: 100+100 watów (4 omów przy 1 kHz, 10%THD)

a posiadam także głośniki TELEKUNKEN o impedencji 8 omów tylko że nie wiem jakiej są mocy to jedyne informacje jakie posiadam pisze jeszcze na nich ref: powerpack 300

a pytanie nasowa sie moje samo czy moge je podpiąć do posiadanej mikrowierzyczki??

Z góry dziekuje za pomoc:D
  • REKLAMA
  • #2 3378389
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Zależy jaką impedancj ma wieża?A chcesz wszystkie razem podłączyć?
  • #4 3378416
    michał 1985
    Poziom 27  
    Oki czekam.Ale wątpię że ona pociągnie Ci wszystko na raz?
  • #5 3378471
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

Te linki jakoś nie działają,

Jak podepniesz te kolumienki równolegle to wypadkowa impedancja będzie 2,5 OHM i wieżyczka może nie wytrzymać, podłącz i delikatnie sprawdzaj czy się grzeje, czy zniekształca itd. Innym problemem jest to że kolumienki 4 Ohm będą pobierały 2x więcej mocy niż 8 Ohm i nie wiadomo jak to wyjdzie z głośnością.

Podłącz i sprawdź (tylko rozsądnie podgłaszaj), nic tak od razu się nie pali.
  • #6 3378483
    michał 1985
    Poziom 27  
    Tak świetnie niech mu się spali!!!!Bez sensu.Najlepiej nie kombinuj tylko podłaćz dwie kolumny i odpowiedniej impedancji i będzie ok
  • #7 3378571
    bazar6
    Poziom 11  
    zobaczcie teraz choć już i tak nie wiem czy to cos da ale co tam
    Tu są dane techniczne wierzy Mikro-wieża Sony CMT-CPX22. Czy mogę podpiąć głośniki TELEFUNKEN?
    a tu to co uzyskałem z głośników Mikro-wieża Sony CMT-CPX22. Czy mogę podpiąć głośniki TELEFUNKEN?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3378638
    michał 1985
    Poziom 27  
    No to już widac inna wartośc impedancji kolumn a inna wieży.Naprawdę nie kombinuj bo popalisz jeszcze coś a po co.Podłaćż dwie które najlepiwj współpracują i będzie ok
  • #9 3378669
    bazar6
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc :) aż podaruje punkta bo tak szybko, swoją drogą wyobraźcie sobie, że niby "fachowiec" ze sklepu saturn w Krakowie powiedział, że bez obaw mogę podpinać te głośniki....
    Dobrze, że mu nie uwierzyłem :D
  • #10 3378706
    patrykdud
    Poziom 22  
    Jak chcesz to sprawdź a jak się boisz to nie sprawdzaj, musu przecież nie ma a możliwość jest.

michał 1985 - a ile wzmacniaczy już spaliłeś? jak ktoś kombinuje zawsze ponosi jakieś ryzyko. Jak podłączysz i rozkręcisz gałę na maxa to na pewno się upali :-D Tak się składa że wytrzymałość temperaturowa zależy głównie od prądu, a prąd jest funkcją napięcia i oporu więc przy mniejszej impedancji wytarczy podawać mniejsze napięcie i nic się nie spali, dlatego piszę DELIKATNIE SPRAWDZAĆ a potem trzeba jeszcze myśleć przy użytkowaniu by nie przesadzić.

Możesz jeszcze spróbować podłączyć kolumienki szeregowo ale to wnosi wiele zniekształceń przy różnych typach. Tak na pewno nic się nie spali :-D
  • #11 3379201
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ależ proszę.jesteśmy do tego aby sobie pomagać.Pozdro
  • #12 3381463
    patrykdud
    Poziom 22  
    Troche jeszcze dopiszę,

"bez obaw" możesz pdłączyć jedną parę albo drugą, Kolega michał 1985 nie ma racji że impedancja kolumn i wzmacniacza się nie zgadza - skoro moc jest mierzona zarówno dla 4 i 8 ohm znaczy iż wzmacniacz obsługuje zarówno 4 jak i 8 ohm więc możesz użyć i jednych i drugich kolumienek bez obaw o wzmacniacz. Nie wiadomo niestety czy wzmacniacz nie jest "za mocny" dla kolumn TELEFUNKEN które nota bene nie wiemy jakie mają parametry. Tu zastosuj to co pisałem - delikatnie podgłaszaj i słuchaj, jeśli nic nie zniekształca, membrany nie mają 2cm wychyłu i nie stukają o magnes i nic nie śmierdzi (przy delikatnym przeciążeniu zazwyczaj "czuć" głośniki zanim się uszkodzą) możesz normalnie z nich korzystać. Poza tym, moc wzmaka większa niż kolumn ma swoje plusy - lepsza kontrola nad dźwiękiem, niestety wymaga to rozwagi przy operowaniu gałką VOLUME.

I na zkończenie- nie spali się na pewno jeśli impedancja kolumn jest większ niż nominalna podawana przez producenta - po prostu wydzieli się mniejsza moc i będzie ciszej.
  • REKLAMA
  • #13 3381638
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Po co kombinować ze sprawdzaniem. Chlopie popatrz co pisze z tyłu na wierzy jak pisze gdzieś 4 ohm, to mozesz minimalnie podłączyć 4ohm kolumny, minimalnie to nzaczy ze mozesz nawet wpiąc tam głośniki 8 ohm czy 30ohm, możesz nawet podpiąć boiler albo kaloryfer. Minimalna impadancja jaką mozna właczyc to 4ohm i mniej nie podłanczaj. A jesli chcesz podłaczyć 4 kolumny to wepnij je w szereg i bez problemu. Zyskasz 12ohm wierza bedzie mogła na full grać i nic jej nie będzie.
  • #14 3381645
    michał 1985
    Poziom 27  
    A gdzie ty czytałeś że wieża jest na 4 do 8Ω?Bo ja tego nie widziałem jest podane dla 4Ω
  • #15 3381654
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    heh sorka że nie na temat ale naucz się czytać:D (nie obraź się)

Nie napisałem ze od 4 do 8 ohm, tylko ze jesli ma napisane ze 4ohm można podpiąc to ze wszystko wyżej też.

Prosta sprawa
  • #16 3381660
    michał 1985
    Poziom 27  
    A pan patrykdud niech czyta uważnie a nie pisze głupot.Wieża jest na 4 i 6 ohm tak piszą w instrukcji więc gdzie tu 8 ohm?
  • #17 3381743
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    michał 1985 napisał:
    A pan patrykdud niech czyta uważnie a nie pisze głupot.Wieża jest na 4 i 6 ohm tak piszą w instrukcji więc gdzie tu 8 ohm?

Kolego michał 1985 - ganisz kolegę patrykdud w kwestii właściwie nieistotnej i jeszcze sam błędy robisz. Gdzie Ty widziałeś w instrukcji dane tej wieży dla impedancji 6ohm? Nieładnie. Poza tym takie spory o impedancję wyższą od minimalnej dopuszczanej przez producenta wieży nie mają większego sensu - wiadomo, że można śmiało podłączać i że moc oddawana będzie niższa.

Kolego bazar6 - czy kolumienki, które wcześniej miałeś podpięte do wieży mają impedancję 4ohm? Jeśli nie ma na nich tabliczki/naklejki, to odkręć niskotonowca i sprawdź na nim, bądź pomóż sobie multimetrem.
  • #18 3381785
    michał 1985
    Poziom 27  
    jak to gdzie a skany które są zamieszczone to co?
  • REKLAMA
  • #19 3381835
    patrykdud
    Poziom 22  
    Może to i faktycznie 6 ohm jest, nie zmienia to jednak faktu iż 8ohm nic końcówce nie zrobi.

Długo grałem na kolumnach 4 i 8 ohm równolegle i bodajrze kolega 3molo też gdzieś pisał że stosował taką kombinację (choć pwewien nie jestem ale chyba w "dobór wzmacniacza do kolumn o danej mocy")

Cały biznas faktycznie że zasugerowałem się iż oryginalne kolumienki mają 4 ohm.

Jak kolega bazar6 nie jest pewien niech podłączy jedną parę albo szeregowo, pisałem o tym i nie wiem w czym problem heh.
  • #20 3381878
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ale to ja wiem.
  • #21 3381952
    wiezlak
    Poziom 35  
    michał 1985 napisał:
    jak to gdzie a skany które są zamieszczone to co?

Mam Ci wszystko podać jak na tacy, czy mam zwrócić tak samo ironicznie uwagę - jak Ty innym kolegom - żebyś "czytał uważnie i nie pisał głupot"? Nie zadałeś sobie nawet trudu, żeby chociażby po mojej uwadze sprawdzić jaki model wieży ma opisane w skanie instrukcji parametry dla 6ohm a jaki dla 4ohm i jaki to model posiada kolega bazar6. Pytam ponownie - ładnie to tak?
  • #22 3381989
    patrykdud
    Poziom 22  
    Panowie, robi nam się głupawa dyskusja nie na temat.

Proponuję zakończyć na:

1. Podłączyć jeden zestaw kolumn wedle gustu co woli autor tematu.

2. Połączyć kolumienki szeregowo i porównać co bardziej autorowi pasuje.

W jednym i drugim przypadku nic sprzętowi się nie stanie.
  • #23 3382091
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ja też tak sądzę.A po drugie to i tak jestem zdania jeśli wieża ma wyscie na dwie kolumny to po co podłaczać cztery???
  • #24 3382158
    wiezlak
    Poziom 35  
    Tak, dyskusja trochę zeszła z tematu, gdyż kolega michał 1985 wytyka błędy innym, samemu je robiąc dokładnie w tej samej kwestii. Ciekawe, czy zdoła się przyznać do pomyłki? ;)

Jeśli by się okazało, że pierwsze kolumienki mają 8ohm, to śmiało można je podłączyć równolegle razem z nowymi 8ohm. W szereg raczej nie warto podłączać różnych modeli kolumn - o czym już pisał kolega patrykdud - ze względu na ich nieprzewidywalny wpływ na siebie oraz ogólny spadek mocy oddawanej przez wzmacniacz.
  • #25 3382294
    michał 1985
    Poziom 27  
    Jakiej pomyłki patrząc na scan wieży jest podana moc 4 i 6 ohm.Więc nie wiem czego się czepiasz.Toże większą moze podłaczyć to wiem.Więc o co Ci chodzi?:-P

Dodano po 10 [minuty]:

Dobra fakt zwracam honory.Wieża jest na min 4 ohm.Więc tak 8 może być śmiało.Sorry.
  • #26 3382383
    wiezlak
    Poziom 35  
    michał 1985 napisał:
    Jakiej pomyłki patrząc na scan wieży jest podana moc 4 i 6 ohm.Więc nie wiem czego się czepiasz.Toże większą moze podłaczyć to wiem.Więc o co Ci chodzi?:-P

Nie wierzę, jednak trzeba Ci wszystko jak na tacy podać :D. Kolega bazar6 napisał w pierwszej wypowiedzi, że ma wieżę Sony CMT-CPX22. Instrukcja jest wspólna dla modelu CMT-CP555 (2x55W przy 6ohm) oraz CMT-CPX22 (2x75W przy 4ohm) i w specyfikacji są osobno wymienione różniące je parametry. Warto samemu przeczytać uważnie, zanim zacznie się w identycznej kwestii kogoś strofować "niech czyta uważnie a nie pisze głupot".
  • #27 3382406
    michał 1985
    Poziom 27  
    Sorry.
  • #28 3384301
    wiezlak
    Poziom 35  
    michał 1985 - wybacz, że tak "upierdliwie" tą kwestię drążyłem, ale po prostu wychodzę z założenia, że poprawiając kogoś powinno się to robić prawidłowo lub nie mając pewności w danym temacie zaznaczyć, że jest to "moje zdanie". Mam nadzieję, że wyciągasz właściwe wnioski z takich sytuacji. Pozdrawiam :).

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości podłączenia głośników TELEFUNKEN o impedancji 8 omów do mikrowieży Sony CMT-CPX22, która ma wyjście mocy nominalnie dla 4 omów (75+75 W DIN, 100+100 W RMS). Dyskusja koncentruje się na zgodności impedancji i ryzyku uszkodzenia wzmacniacza. Uczestnicy potwierdzają, że podłączenie głośników o impedancji wyższej niż minimalna (4 omy) jest bezpieczne, choć moc oddawana będzie niższa. Zaleca się podłączenie jednej pary kolumn, unikanie łączenia wielu głośników równolegle, co obniża impedancję i może przeciążyć wzmacniacz. Proponowane jest także podłączenie szeregowe jako alternatywa, choć może powodować zniekształcenia. Wskazano, że moc głośników TELEFUNKEN nie jest znana, co wymaga ostrożności przy regulacji głośności. Dyskusja zawierała również wyjaśnienia dotyczące parametrów technicznych wieży i interpretacji instrukcji, podkreślając, że impedancja 8 omów jest kompatybilna z wyjściem na 4 omy, a ryzyko uszkodzenia jest minimalne przy rozsądnym użytkowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA