logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena wartości PC: Sempron 2200+, DDR 256MB, dysk 80GB, Windows 98

gonia77 30 Gru 2006 18:36 1071 5
  • #1 3387939
    gonia77
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Prosiłbym szanownych kolegów o ocenę co do wartosci i przydatnosci zestawu PC ,otóż kol. chce mi sprzedac taki zestaw:
    -procesor SEMPRON 2200+
    -pamięć DDR 256
    -dysk 80GB
    -napęd LITEON 52x52x52
    -FDD 1.44
    -obudowa ATX standard
    -płyta ASROCK
    -WINDOWS 98 (II edycja) legalny
    -mysz optyczna A4tech (nowa)
    -klawiatura

Niestety na kompach to zabardzo się nie znam i teraz pytanie prośba , ile to można za to dać aby sie nie zfrajerowac ,bo mimo ,że to kol.,ale wolałbym zasięgnać opini niezaleznych.On proponuje 700,- wiec nie wiem ,czy to warto.
    Bardzo proszęo wypowiedź znawców tematu.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• Pomocny post
    #2 3388046
    Tomek_777
    Poziom 13  
    Nie napisał kolega jaka jest karta graficzna, zasilacz , model płyty głównej, model dysku ? Cena nie wydaje się wygórowana, ale nadzwyczaj atrakcyjna też nie jest, wszystko zależy od tego w jakim stanie jest komputer. Przed zakupem warto przetestować dysk twardy.
    Co do przydatności zestawu to napisz do czego komputer ma służyć. Mi w tym zestawie brakuje napędu DVD.
  • Pomocny post
    #3 3388050
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Bardzo przeciętny zestaw i do tego bardzo drogi. Całość warta nie więcej niż 500 zł.
  • Pomocny post
    #4 3388158
    Tomek_777
    Poziom 13  
    Moja subiektywna wycena ( na szybko):
    Procesor - 120 zł
    Płyta główna - 60 zł – nie znam modelu
    Pamięć - 60 zł
    Dysk - 120 zł
    Napęd CDRW - 30 zł
    Windows 98 - 100 zł - o ile ten system ci odpowiada ?
    Obudowa + Zasilacz + klawiatura + mysz – 60 zł – zależy jaki to zasilacz i czy obudowa ci się podoba :D
    Karta graficzna – nieznana, załóżmy że 50 zł
    To daje w sumie 600 zł. A więc targuj się !
  • #5 3388169
    gonia77
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Wiedziałem , że można liczyć na pomoc kol., co do ceny to chyba coś opuści,ale nie wiem czy do 500,- może na 600-550 uda sie utargować,jeśli to nie jest jakieś wielkie ,,barachło,, a przeciętniak , to już dobrze. Jakich producentów podzespoły to pewnie on sam nie wie ( a może niechce wiedzieć :-)),jeśli chodzi o DVD to mi nie zależy ,bo komp. ma być wykorzystywany w warsztacie napraw RTV i do internetu ,stąd potrzebny legalny Windows i w miarę duży dysk ( bazy danych ,schematy w pdf. , wyjścia COM do programatorów pam,i takie tam inne dane ). Zestaw jest z 2005r(styczeń )i ponoć w stanie idealnym.
    Dziękuję za dorady i ewentualnie proszę jeszcze o inne spostrzeżenia.
  • Pomocny post
    #6 3388197
    adamlop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Do netu i serwisu sprzet ok, tylko sprawdz tak jak koledzy mowili dysk na obecnosc bad sektorow, porty czy dzialaja (a noz widelec nie dziala com), zapusc prime95 na kilka godzin dla sprawdzenia stabilnosci, oraz memtest dla sprawdzenia pamieci.
    To wszystko, no i co najwazniejsze targuj sie :D
REKLAMA