logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekształcić dźwięki wystrzału i wybuchu na odległość w grze?

SiLeNt_hUnTeR 30 Gru 2006 20:57 1630 8
REKLAMA
  • #1 3388580
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam!
    Nie wiem, czy to dobre miejsce na tego typu pytanie, ale do rzeczy.
    Od jakiegoś czasu biorę udział w tworzeniu modyfikacji do pewnej gry. Jako że silnik jest już dość zaawansowany, używa dwóch kanałów stereo do dźwięku z bliska i z odległości. Mam za zadanie stworzenie wersji kilku dźwięków wystrzału i wybuchu (z odległości), ale nie wiem, w jaki sposób dźwięk ma być przekształcony. Wytłumaczy mi ktoś ten mechanizm?
  • REKLAMA
  • #2 3389509
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Nie do końca rozumiem twoje pytanie. Czy chodzi Ci o odtworzenie w grze w sposób wierny propagacji dzwięku? Jak dzwięk zachowuje się w dalszej odległości? Trzeba by tu uwzględnić szereg czynników. Oczywiście spadek poziomu ciśnienia akustycznego wraz z odleglością, odbicie od pobliskich ścian itp. Dodatkowo duża odległość ma wpływ na widmo. Np grzmot burzy z dużej odleglości jest jakby przytlumiony itd...
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #3 3389578
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Cytat:
    Np grzmot burzy z dużej odleglości jest jakby przytlumiony itd...

Właśnie o taki efekt mi chodzi. Jak ktoś daleko odpali petardę, to wybuch jest specyficznie zniekształcony.
  • #4 3389585
    Kwaczor

No to na to są zależności. Ale nie przywale ich tu z pamieci teraz. W każdym razie moge się tym zając za parę dni.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #5 3390409
    yvr
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Przy dużych odległościach powietrze wprowadza tłumienie dla większych częstotliwości. Można przyjąć, że jest tłumione pasmo powyżej około 7-8kHz (zależy od temperatury, wilgotności powietrza itp.). Tłumienie jest tym większe, im większa jest odleglość. Poza tym w miarę oddalania się od źródła dźwięku, słyszymy większą ilość sygnału odbitego (chyba ze rzecz sie dzieje na pustyni;), wiec trzeba by troche pokombinować z jakimś pogłosem albo echem, w zależności od otoczenia, jakie chcesz zasymulować.
  • REKLAMA
  • #6 3390522
    Kwaczor

No dokładnie, ale są na to ścisłe zależności, których niestety nie pamiętam. Inaczej też się propaguje nad róznymi powierzchniami. Inaczej nad trawnikiem a inaczej nad asfaltem. Trochę czynników jest do uwzględnienia.
    Konto firmowe:
  • #7 3391513
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Powiedzmy, że chodzi o otwartą przestrzeń i odległość ~500m. Dla silnika jest to obojętne, stopniowo przechodzi pomiędzy dźwiękiem z bliska, a daleka. Oto oryginalne dwa dźwięki - wybuch i wystrzał.
    Załączniki:
    • dzwieki.rar (161.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3395780
    yvr
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Dźwięk wybuchu masz już z jakimś na ucho sekundowym pogłosem, w dodatku brzmiącym jakby wybuch był gdzieś koło lasu. Wystrzał ma mało pogłosu, więc jeżeli chcesz użyć w podobnych warunkach obydwu dźwięków, musisz dodać pogłos do wystrzału. Stłum lekko większe częstotliwości i powinno być nienajgorzej.
  • #9 3402099
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Bawiłem się z wystrzałem, ale nie osiągnąłem takiego efektu, który słyszałem nieopodal strzelnicy :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przekształcenia dźwięków wystrzału i wybuchu na odległość w grze, wykorzystującej dwa kanały stereo dla dźwięku bliskiego i dalekiego. Kluczowym aspektem jest symulacja propagacji dźwięku w otwartej przestrzeni na około 500 m, uwzględniająca tłumienie wyższych częstotliwości powyżej 7-8 kHz spowodowane przez powietrze (zależne od temperatury i wilgotności) oraz wzrost udziału sygnału odbitego, co wymaga zastosowania pogłosu lub echa. Dźwięk wybuchu z daleka powinien być przytłumiony i zawierać pogłos, natomiast wystrzał wymaga dodania pogłosu i stłumienia wysokich tonów, aby uzyskać realistyczny efekt. Różne powierzchnie (np. trawnik, asfalt) wpływają na propagację dźwięku, co komplikuje modelowanie. W praktyce osiągnięcie naturalnego brzmienia wystrzału z odległości wymaga eksperymentów z pogłosem i filtracją częstotliwości wysokich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA