logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IR 1605 - lampa skanera zatrzymuje się w max położeniu, co robić?

pointp 31 Gru 2006 13:16 1818 5
REKLAMA
  • #1 3390565
    pointp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    kopiarka (wersja podstawowa, bez podajnika itp) ma około 30 tys, po 20 tys, co kilka tys kopiarka blokuje się - lampa skanera zatrzymuje się w max położeniu (pod szybką wykorzystywaną dla automatycznego podajnika oryginałów, poza czujnikiem), a po jej ręcznym przesunięciu maszyna oblokowuje się i prawidłowo pracuje przez kilka tysięcy. Nie wiem, czy jest to wina maszyny/ ustawień, czy obsługi. Czy ktoś zna ten problem i czy mógłby mi pomóc - z góry dzękuję
  • REKLAMA
  • #2 3391562
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    przesmarowałeś łoża skanera , może ma zbyt duży opór , albo coś go blokuje
    może którys czujników wiesza sie i maszyna "myśli" że papier jest za długi i sie blokuje
    zostaje jeszcze wgranie nowego firmware
  • REKLAMA
  • #3 3392698
    pointp
    Poziom 13  
    dzięki za podpowiedź, prowadnice skanera czyściłem i smarowałem - nie było tam nic "złego", czujnik czyściłem - nie brałem pod uwagę jego uszkodzenia chociaż głównie podejrzewałem czujnik/ zbrudzenie, być może trzeba go wymienić, a jak nie to rzeczywiście sprawa programu. Zastanawiałem się, czy nie jest to błąd obsługi bo jest to kilkanaście "zdolnych" osób i ich pomysły kosztowały mnie już sporo dodatkowej pracy - no ale poćwiczę jeszcze maszynę.
  • REKLAMA
  • #4 3436850
    pointp
    Poziom 13  
    po wyczyszczeniu pamięci (bez kasowania i wgrywania programu), maszyna chodzi kilka dni - oby to było to. Zamykam temat
  • REKLAMA
  • #5 11905386
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Mam podobny problem, tylko lampa jedzie w lewo do samego końca i wyje silnik. Czujnik chyba nie widzi, że lampa dojechała. Podmieniałem na inne czujniki i to samo, aczkolwiek czujniki miałem całkiem inne. :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #6 12048497
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    u mnie były zimne luty w zasilaczu :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
REKLAMA